Ministrica za kmetijstvo: "Rešitev je v preventivi"

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.07.2019 17:45

Prizadetost podobna kot katastrofalnega leta 2008

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrico so s podatki o škodi seznanili predstavniki Kmetijsko gozdarskega zavoda.
Hojka Berlič

Posledice neurja in toče na kmetijskih gospodarstvih v okolici Ptuja si je včeraj popoldne že ogledala tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec: "Poskušali smo dobiti prve ocene škode, ki kažejo, da so bili najbolj prizadeti poljščine in trajni nasadi, torej sadovnjaki in vinogradi. Govorimo predvsem o škodi na poljih s koruzo, pšenico, seveda so popolnoma prizadete tudi vrtnine. Morda je nekoliko manj škode v sadovnjakih, ki so v veliki meri zaščiteni s protitočnimi mrežami. Ocenjeno pa je, predvsem za pšenico, da bodo tudi tiste poljščine, ki so ostale, več ali manj zaradi zaležanosti neuporabne."
Kot je še povedala Pivčeva, je območje prizadetosti precej podobno kot v hudem neurju leta 2008 - od Starš prek Skorbe, Ptuja, proti Podvincem, Markovcem in vse do Dornave. Glede na to, da so tovrstne ujme po Sloveniji vse pogostejše, bo po besedah ministrice treba v prihodnje vse napore usmeriti v to, da se bodo kmetovalci v čim večji meri posluževali različnih preventivnih ukrepov in tudi zavarovanj. Od letošnjega leta država tudi sofinancira 50 odstotkov zavarovalnih premij. (hb)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta