Na dobrodelni Obarjadi na Ptuju bo kljub neugodnim razmeram rekordna udeležba

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.02.2022 06:00

Obaro bodo letos skuhali v gostilni Pan v Kidričevem, razdelili pa med heroje kriznih časov in pomoči potrebne. Z zbranimi sredstvi so skozi leta pomagali že številnim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki Leo kluba Ptuj, Zveze lions klubov Slovenije in Lions kluba Ptuj o poteku letošnje Obarjade  
Hojka Berlič

V Lions klubu Ptuj tudi letos, čeprav Kurentovanja znova ne bo, ohranjajo tradicijo in obljubljajo celo rekordno udeležbo ekip na že 17. Obarjadi, največjem humanitarnem dogodku na prostem v Sloveniji, ki se ga je pred koronakrizo udeležilo več kot pet tisoč obiskovalcev. Kulinarično-tekmovalni dobrodelni dogodek s pridihom karnevala združuje ljudi. V vseh dosedanjih letih so s sredstvi, ki so jih zbrali od donatorjev in obiskovalcev, pomagali številnim družinam, invalidoma pri nakupu avtomobila, šestim družinam pri nakupu bele tehnike ter fantu pri nakupu nadkolenske proteze. Lani pa so z Obarjado, ki so jo izpeljali v nekoliko drugačni obliki, pomagali tudi učencem OŠ Žetale in OŠ Majšperk z nakupom enajstih računalnikov.

Sodelovalo bo kar 26 ekip

"Letošnja Obarjada je rekordna, k sodelovanju se je namreč prijavilo 26 ekip. Ob tem, da nam trenutne okoliščine ne dopuščajo, da bi Obarjado izvedli v takšni obliki kot v preteklosti, so vsi ti donatorji prepoznali naše delo, našo požrtvovalnost in humanost ter nas podprli. Zato bomo v soboto, 19. februarja, v restavraciji Pan v Kidričevem, kjer nam bodo pripravili štiri tisoč obrokov, z donatorji obaro prevzeli in jo dostavili zaposlenim v ptujskem domu upokojencev, bolnici, zdravstvu, pa tudi stanovalcem doma za brezdomce," je ob predstavitvi letošnje, znova nekoliko drugačne Obarjade poudaril predsednik Lions kluba Ptuj in vodja Obarjade 2022 Igor Kolar. Kot je dodal, je bilo ob lanski izvedbi najhujše, da niso mogli poskrbeti za tiste, ki so v preteklosti Obarjado obiskali zato, da so lahko zaužili topel obrok, a bodo letos poskrbeli tudi zanje: "V ptujski razdelilnici donirane hrane je aboniranih 200 prebivalcev Ptuja in okolice, ki jim bomo v soboto prav tako razdelili tople obroke."

Tudi letošnja Obarjada je seveda v prvi vrsti humanitarni dogodek. Zbrana sredstva donatorjev bodo tokrat namenili za obnovo kopalnice mame samohranilke z dvema mladoletnima otrokoma ter ureditev kopalnice v bivalnem zabojniku občanu Vitomarcev. Kot je pojasnil Kolar, slednji namreč trenutno živi v hiši brez elektrike, brez vode, ogreva pa se le s pečjo na drva, zato mu bo pomoč prišla še kako prav.

Tudi lani so prostovoljci obaro prevzeli v restavraciji Pan in jo nato razdelili.  
Andrej Petelinsek

Lani zbrali več kot tisoč ton hrane

Izjemen pomen Obarjade za lionizem je izpostavil tudi guverner Zveze lions klubov Slovenije Nino Maletič. Preko tega dogodka po njegovih besedah namreč promovirajo tudi njihove aktivnosti na področju donirane hrane. "V sklopu projekta Donirana hrana ob koncih dneva v verigah petih največjih trgovcev zbiramo viške hrane, ki jih še isti večer ali pa naslednje jutro razdelimo pomoči potrebnim, lačnim prebivalcem Slovenije. Številke rastejo in so impresivne. Danes smo pri podatku, da smo v vsem tem času zbali pet tisoč ton hrane, samo v zadnjem letu več kot tisoč ton. S tem smo vsakodnevno pomagali štiri tisoč uporabnikom," je pojasnil Maletič. Projekt je sicer z leti prerasel njihova pričakovanja in zmožnosti, zato so se vanj vključili tudi partnerji, kot so Karitas, Rdeči križ in Zveza prijateljev mladine. Njihovi prostovoljci pa vsak večer hrano zbirajo v kar 115 trgovinah v 30 krajih po Sloveniji. Ob tem se je Maletič zahvalil tudi uradu za kmetijstvo in ribištvo na ministrstvu za kmetijstvo, ki jim vseskozi stoji ob strani in pomaga: "Tako nam je uspelo tudi uzakoniti donirano hrano kot obliko brezplačne pomoči. Projekt pa bomo, predvidoma prihodnji mesec, predstavili tudi mednarodno, na Expo 2020 v Dubaju."

Aktiven tudi ptujski podmladek

Zveza lions klubov, distrikt 129, Slovenija združuje 57 lions klubov z okoli 1500 člani in pomladek, 19 leo klubov, v katerih se prav tako trudijo pomagati in zmanjševati stiske ljudi. Leo klub Ptuj je eden aktivnejših pri nas in bo tudi letos v začetku aprila gostil Leo konvencijo. "Kljub koronakrizi se res trudimo, da bi bili čim bolj aktivni, in mislim, da nam tudi uspeva," je dejala predsednica Leo kluba Ptuj Iva Terbuc. Avgusta lani so tako zagnali nov projekt, Leo fest, ki je potekal na ptujski Ranci. Zbirali so sredstva za slepo študentko in ji na tak način omogočili štipendiranje kot pomoč pri šolanju. V lanskem letu so se z dobrodelno licitacijo pridružili tudi projektu Kluba ptujskih študentov Vino ni voda, zbrana sredstva pa namenili za nakup invalidskega vozička članu reprezentance košarke na vozičkih. Leto pa so zaključili še s svojim največjim projektom božičnega obdarovanja, na katerega se običajno pripravljajo vse od jeseni, pri izvedbi pa sodelujejo tudi z Rotary klubom Ptuj. "Letos smo obdarili več kot 73 družin in 180 otrok. Tako da lahko rečem, da je bil projekt uspešen. Zdi se mi, da v božičnem času še nekoliko bolj potrebujemo to, da smo prostovoljni, humanitarni in pomagamo drug drugemu. Zato smo res veseli, da smo tudi del te zgodbe," je izpostavila Terbučeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta