Na kavico bo v ptujskem parku Ljudski vrt treba še počakati, občina namreč še nima najemnika za lokal

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.04.2022 06:00

Gostinski objekt v priljubljenem Ljudskem vrtu še čaka na najemnika, začeli pa so dela, s katerimi
bodo preprečili poplavljanje ribnika. Želijo, da razpis tokrat vendarle uspe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinski lokal čaka le še na najemnika.
Hojka Berlič

Ptujska občina na javnem razpisu, ki se izteče 15. aprila, ponovno išče najemnika novopostavljenega montažnega lokala v parku Ljudski vrt, s katerim v prvi vrsti rešuje leta trajajočo zagato javnih sanitarij na tem zelo priljubljenem območju, hkrati pa daje možnost vsem obiskovalcem, da nekoliko posedijo ob kavici ali pijači. Na prvi razpis, ki ga je občina objavila v februarju, se namreč ni odzval noben ponudnik. Tokrat je občina znižala minimalno izhodiščno višino ponujenega zneska mesečne najemnine s 1320 evrov neto na mesec na 950 evrov. "Ceno smo znižali na podlagi veljavne zakonodaje za 30 odstotkov od začetne, ki smo jo določili na podlagi uradnega cenilnega poročila," pojasnjujejo na občini in ob tem dodajajo, da se zavedajo, da ni zgolj cena tista, zaradi katere prvi razpis ni bil uspešen. "Ena ključnih težav ta čas je tudi pomanjkanje delovne sile, zato si resnično želimo, da razpis tokrat uspe."

Ponudba od aprila do oktobra

Z izbranim gostincem bo občina sklenila petletno najemno pogodbo, gostinsko ponudbo pa bo moral zagotavljati najmanj v obdobju od 1. aprila do 30. septembra, z možnostjo, da se sporazumno dogovorijo o obratovanju tudi izven tega obdobja, dnevni čas obratovanja pa je v razpisu do največ 21. ure. Najugodnejši ponudnik bo dobil v najem slabih 19 kvadratnih metrov velik objekt, ki ga bo moral za potrebe izvajanja gostinske dejavnosti opremiti sam. V drugem objektu v velikosti 18 kvadratnih metrov so že urejene sanitarije (posebej ženske, ki so hkrati sanitarije za invalide in previjalnica, in posebej moške). Sanitarije so, kot lahko preberemo v razpisu, javne in ob gostih lokala brezplačno namenjene tudi vsem drugim obiskovalcem območja. V sklopu drugega objekta pa je tudi manjše skladišče za pijačo, ki ga bo moral izbrani ponudnik prav tako urediti sam na lastne stroške. Ob objektih je urejena še lesena terasa v velikosti okoli 90 kvadratnih metrov, na kateri bo najemnik lahko postavil letni vrt z gostinskimi mizami, stoli, senčniki in drugo opremo, potrebno za izvajanje gostinske dejavnosti. Naravno senco bodo gostom na terasi lokala zagotavljale popenjavke, ki bodo rasle na kovinskih pergolah ob objektih.

Gostinski lokal čaka le še na najemnika. 
Hojka Berlič

Začetek konca poplavljanja

Čeprav je objekt v Ljudskem vrtu že popolnoma zaključen, pa daje priljubljeno zbirališče te dni vseeno videz gradbišča. Družba Drava Vodnogospodarsko podjetje Ptuj je namreč začela pripravljalna dela - organizacijo gradbišča, zakoličbo objekta in zakoličbo javne infrastrukture - za izvedbo projekta, ki bo zagotovil poplavno varnost porečja Drave - Območje Ptujske Drave, Rogoznica, Ljudski vrt, Vičava, Čreta. Podjetje je pogodbo za izvedbo projekta z direkcijo za vode na ministrstvu za okolje in prostor sklenilo decembra lani. Znano je namreč, da se je ob večjih neurjih v preteklih letih voda vse pogosteje razlivala preko roba ribnika na nižje ležeče cestišče in občasno zalila tudi prostore tamkajšnje OŠ Ljudski vrt. To naj bi v prihodnje preprečila izgradnja suhega zadrževalnika na območju travnika v neposredni bližini.

Občina je sicer v preteklosti napovedovala, da naj bi v sklopu urejanja oziroma rekonstrukcije ribnika še očistili pregrado, rekonstruirali brežino ribnika, obnovili vtok v ribnik, obnovili talni in varnostni izpust z zavarovanjem ter vgradili loputo in izvedli prelivni objekt. Območje nasipa naj bi tudi hortikulturno uredili. Občino smo povprašali, katera dela torej v prihodnje še načrtujejo v Ljudskem vrtu in kdaj, a na odgovore še čakamo.

Ribnik v Ljudskem vrtu je v preteklosti pogosto poplavljal, tudi bližnjo šolo.
Hojka Berlič

V mestnem parku tudi letos brez sanitarij

Je pa ptujska občina že pridobila tudi gradbeno dovoljenje za postavitev prav tako že leta nujno potrebnega objekta s sanitarijami v mestnem parku, a izvedbe investicije v tem letu še ne načrtujejo. V skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem jo morajo sicer začeti v roku petih let.

"Priprava PZI projektne dokumentacije je v zaključni fazi in na podlagi te bomo lahko pridobili konkretne vrednosti investicije. Predvidena je postavitev kontejnerja na točkovnih temeljih površine do 25 kvadratnih metrov. Po videzu bo sodobno oblikovan, z ravno streho. V njem bo prostor za moške in ženske sanitarije, pa tudi za manjši gostinski del," odgovarjajo na občini. Tudi objekt v mestnem parku naj bi imel urejeno teraso na prostem. Kljub nekaterim zapletom v preteklosti se, kot pojasnjujejo na občini, s postavitvijo takšnega objekta strinjajo tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, a pod pogojem, da bo to le začasna rešitev oziroma začasni objekt za dobo največ petih let, kar so opredelili tudi v kulturnovarstvenem soglasju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta