Na kmetijskem ministrstvu iščejo upravljavca ptujskega selekcijskega poskusnega centra

Slavica Pičerko Peklar
15.12.2021 06:00

Potem ko je pred že skoraj dvema letoma Deželna banka Slovenije prodala Semenarno Ljubljana družbi Villager, še vedno ni rešeno vprašanje prenosa ptujskega poskusno selekcijskega centra. Bo ta prešel v upravljanje Kmetijskega inštituta Slovenije?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Darko Vernik, vodja Selekcijsko poskusnega centra Semenarne Ljubljana na Ptuju 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Marca 2020 je Deželna banka Slovenije kot edina lastnica družbe Semenarna Ljubljana to prodala družbi Villager, ki je s tem postala njena stoodstotna lastnica. Pogodba je predvidevala možnost, da selekcijsko poskusni center (SPC) Ptuj kot del Semenarne Ljubljana ostane v slovenski lasti oziroma preide v državno last. Do prenosa naj bi prišlo v šestih mesecih, a se to do danes še ni zgodilo. Kot sporočajo z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo do 31. marca 2022 v vladno obravnavo predložili gradivo, s katerim bo določen primeren strokovno usposobljen upravljavec stvarnega premoženja, in kot eden od ustreznih upravljavcev je predviden Kmetijski inštitut Slovenije.

Pridelava osnovnega semena nemoteno

Kot pravi Darko Vernik, vodja ptujskega SPC, si devet zaposlenih želi, da bi se čim prej našla za vse primerna rešitev: "Mi tudi v tem času delamo in izpolnjujemo naročila Semenarne Ljubljana. Pridelava osnovnega semena poteka nemoteno, res pa je, da večinoma zgolj vzdržujemo obstoječe stanje."

Selekcijsko poskusni center Semenarne Ljubljana na Ptuju

Slavica PIČERKO PEKLAR

"Vlada je 25. novembra letos sprejela sklep, s katerim je Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) predlagala, da namesto postopkov za odplačni prenos v imenu in na račun Republike Slovenije izvede postopke za ustanovitev začasne namenske družbe, ki bi odkupila Selekcijsko-poskusni center Ptuj, svoje celotno premoženje pa nato v prvi polovici leta 2022 prenesla v last države. V tem času naj bi pripravili tudi ustrezne pravne podlage za prenos delavcev iz začasne namenske družbe na primernega upravljavca," so na naša vprašanja, kaj se dogaja s ptujskim SPC, pojasnili na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na vprašanje, kakšne so možnosti, da ptujski center postane del Kmetijskega inštituta Slovenije, pa odgovarjajo: "Kot eden od ustreznih upravljavcev je evidentiran Kmetijski inštitut Slovenije, poleg tega pa ministrstvo preverja še druge opcije upravljanja." Da bo kupnina za ptujski obrat predvidoma znašala 547 tisoč evrov, še dodajajo na ministrstvu. Tam preučujejo tudi možnost okrepitve javnih služb v poljedelstvu in vrtnarstvu ter javne službe rastlinske genske banke z nalogami, ki bi jih po novem lahko izvajali na dodatni lokaciji SPC Ptuj. "Mogoča bo tudi širitev izvajanja strokovnih nalog s področja preizkušanja sort za potrebe registracije novih sort v pristojnosti Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in ne nazadnje znanstvenoraziskovalna dejavnost na področju rastlinskih genskih virov, poljedelstva in vrtnarstva," še napovedujejo na ministrstvu.

Selekcijsko poskusni center Semenarne Ljubljana na Ptuju. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR

Prehranska varnost temelji na semenu

Da časa za končno rešitev ni veliko, opozarjajo tudi v Eko civilni iniciativi Slovenija – Ekoci, združenju za trajnostno prihodnost, kjer pozorno spremljajo dogajanje: "Skrbi nas naša prehranska varnost od semena do krožnika. Osnovno poslanstvo ptujskega centra je ohranitev slovenskih sort, kar je nacionalnega pomena za prehransko varnost in zato je bila možnost njegove izločitve predvidena že v kupoprodajni pogodbi. Zdaj se stvari zavlačujejo, čeprav je vlada že lani sprejela sklep, da se SPC Ptuj odkupi in prenese na eno od državnih podjetij, kar naj bi opravil SDH. Roki za prenos so bili že večkrat prestavljeni, kar nikakor ni dobro," meni Irena Rotar iz Ekocija, ki opozarja, da Slovenija pridela le okoli 35 odstotkov hrane za svoje potrebe: "Semena so temelj vsake hrane in zato zelo pozorno spremljamo usodo ptujskega centra in pritiskamo na ministrstvo, da stvar reši v dobro SPC in vseh nas. Napovedani prenos se vleče že predolgo."

V ptujskem SPC opravljajo tako imenovano vzdrževalno selekcijo visoke stopnje semen, ki jih razmnožujejo in potem dajo v prodajo. Gre za nekaj več kot 80 sort vrtnin. SPC Ptuj je središče razvoja in raziskav Semenarne Ljubljana. V njem opravljajo ekološke in vegetacijske poskuse, ki so potrebni za nadzorovano kakovost semen. Poleg tega pa žlahtnijo različne vrste in sorte vrtnin ter izvajajo vzdrževalno selekcijo, kar je tudi najpomembnejša naloga centra. Ta je bil na Ptuju ustanovljen 1968, svoje delo pa opravlja na 46 hektarjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta