Na Ptujskem starejšim brezplačna pomoč na domu

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
11.10.2020 03:45

Sodobna oskrba starejših je projekt, ki se te dni začenja na Ptujskem in bo trajal do poletja 2022. Za uporabnike, starejše od 65 let, bo pomoč na domu brezplačna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski partnerji pri projektu Sodobna oskrba starejših.
Slavica Pičerko Peklar

Na Ptujskem se je z nedavnim odprtjem vstopne informativne točke (VIT) v prostorih zdravstvenega doma na Ptuju začel projekt Sodobna oskrba starejših (SOS). Projekt, vreden 2,6 milijona evrov, financira Evropski socialni sklad v višini 80 odstotkov, petino denarja bo primaknila država. Nosilec projekta je ptujski dom upokojencev, pri njem pa sodelujejo še tukajšnji zdravstveni dom, center za socialno delo in lekarne ter pridruženi partnerji, kot so društvo upokojencev, dekanijska Karitas Ptuj - Zavrč in še nekaj partnerjev.

Brezplačno za starejše nad 65 let

V brezplačni program, ki bo potekal do konca junija 2022, se lahko vključijo starejši od 65 let, ki zaradi bolezni, starostne oslabelosti, poškodb, invalidnosti ali izgube intelektualnih sposobnosti potrebujejo pomoč pri zadovoljevanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil. "V integrirano oskrbo starejših se lahko vključijo občani vseh občin z območja ptujske upravne enote," pravi Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj.

Vstopna točka Sodobne oskrbe starejših je v ptujskem zdravstvenem domu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

In kako se vključiti v projekt SOS? Prvi korak je izpolnitev vloge in soglasja. Obrazci so na voljo na VIT-točki, torej v ptujskem zdravstvenem domu, pa tudi na spletni strani www.sos-ptuj.si. "Starejše občane, ki se bodo odločili za sodelovanje, bo potem obiskal naš strokovni delavec in ocenil upravičenost do oskrbe. V primeru upravičenosti bo prijavitelja obiskal koordinator integrirane oskrbe in skupaj se bosta dogovorila o storitvah v okviru projekta," razlaga Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, in dodaja, da bo za izvajanje projekta skrbelo kar 26 strokovnih delavcev. V okviru SOS bo poskrbljeno tako za pomoč pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil kot za zdravstveno nego, fizioterapijo, delovno terapijo, farmacevtske storitve in podobno. Projekt vključuje tudi paliativno oskrbo.

Dodati letom kakovost

"Vsakodnevno se srečujemo s stiskami starejših na terenu, zato projekt celovite oskrbe starejših na domu zelo podpiramo. Starejše, o katerih menimo, da so primerni za vključitev v projekt, bomo napotili na vstopno točko, kjer bodo preverili, ali so primerni za vključitev," pravi Miran Kerin, direktor regijskega CSD Spodnje Podravje. "Naše sodelovanje pri projektu je osredotočeno na pravilno, varno in učinkovito uporabo zdravil, s čimer lahko prispevamo k izboljšani kakovosti življenja starostnikov. Podaljšana leta življenja so povezana tudi z uporabo zdravil. Za to, da dodamo letom kakovost, ne samo dolžine, je pomembno, da je uporaba zdravil pravilna, varna in učinkovita," pa dodaja Darja Potočnik Benčič, direktorica Lekarn Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta