Na reki Dravi ključni posegi za zajezitev poplav in škode

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
08.01.2021 06:00
S tokratnim urejanjem bodo zavarovali tudi državno cesto, ki jo Drava že močno ogroža. Ta vse pogosteje prestopa bregove tudi pod Ptujskim jezerom, na območju markovske občine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urejanje kilometer dolgega rokava reke Drave 
Urban PEKLAR

Po nekaj tednih zahtevnega dela je ob Dravi, med Dolanami in Zavrčem, že videti nov rečni rokav, ki bo doprinesel k zmanjšanju poplavne nevarnosti reke Drave. Direkcija za vode je lansko jesen z izvajalcema del VGP Drava Ptuj in Pomgrad VGP v okviru projekta Frisco za zmanjševanje poplavne ogroženosti ob Dravi in Muri sklenila pogodbi, vredni skoraj 1,5 milijona evrov.

Kilometer dolg rokav reke Drave

Ureditev rokava na Dravi poteka na zadnja leta najbolj razlivnem območju reke, pri Mali vasi, vrednost teh del pa ocenjujejo na dobrih 540 tisoč evrov in naj bi jih končali do sredine letošnjega poletja. S tem bodo omilili škodo po vse pogostejših poplavah reke v njenem spodnjem toku. Kot je sredi lanskega oktobra, ob podpisu pogodbe, poudaril Roman Kramer, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode, bo ureditev rečnega rokava vsekakor izboljšala visokovodne razmere na levem bregu Drave.

Dolane/Mala vas. Urejanje rokava reke Drave (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Urejanje rokava reke Drave dolvodno od Borla 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na desnem bregu, ob glavni cesti Ptuj-Zavrč, pa bodo s pasivnim obrežnim zavarovanjem zmanjšali erozijske procese, ki ogrožajo državno cesto proti mejnemu prehodu Zavrč. "Pri tem gre tako za prekop rokava kot tudi za izvedbo sonaravnih ureditev," je dodal prvi mož direkcije za vode, ki se je takrat sestal z vodstvom Občine Cirkulane in krajani, ki jih visoke vode reke Drave vse bolj in pogosteje ogrožajo. Ureditev novega rečnega rokava in postavitev skalne deponije najbolj težko pričakujejo domačini, saj zadnja leta Drava prestopa bregove že ob nekdaj povsem normalnih pretokih, kar kaže, da je reki treba zagotoviti prostor za razlivanje oziroma jo ob večjih pretokih usmeriti v urejene rokave, kar je bilo pred petdesetimi in več leti v porečju spodnjega toka reke nekaj povsem običajnega.

S tokratnim urejanjem bodo zavarovali tudi glavno cestno povezavo najbolj vzhodnega dela Haloz z večjimi gospodarskimi središči, ki jo na več mestih Drava že nevarno spodjeda. S skalno deponijo bodo tako preprečili bočno erozijo brežine ob cesti. Zaradi obsežne sipine ob desnem bregu nasproti Male vasi, ki je bila v preteklosti že delno očiščena in znižana, je bila struga tod močno zožena, kar zmanjšuje njeno pretočnost. Novi rokav bo dolg približno en kilometer, širok 12 metrov in globok od dva do 3,8 metra. V suhem delu novega rokava so predvideni trije tolmuni. Za omenjeni projekt 85 odstotkov denarja prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, ostalo pa bo država zagotovila iz proračuna.

Visoka voda odnaša rodovitno zemljo

Da bo treba s podobnimi rešitvami omiliti posledice poplav tudi na območju markovske občine, od Nove vasi pod Ptujskim jezerom do Stojncev, opozarjajo domačini, ki še posebej spomladi in jeseni s strahom pričakujejo vsake malo večje padavine. "Po letu 2012, ko so bile tod katastrofalne poplave, ki so povzročile škodo na cestah in močno poškodovale gospodarske in druge objekte, visoka voda pa je odnašala rodovitno zemljo, Drava na našem koncu prestopa bregove zdaj že vsako leto. Ne gre več le za desetletne vode, še manj stoletne, zato je treba ukrepati. Še huje je, odkar so zgradili protipoplavne nasipe sosedje Hrvati, saj opažamo, da se zdaj reka lahko razlije le na našo stran. Urejanje rokavov na reki, kot bo to na območju gorišniške in cirkulanske občine, je ena od možnosti, da zmanjšamo nevarnost poplav, poglobiti pa bi kazalo tudi strugo, odpeljati gramoz, ki ga je reka v zadnjih desetletjih prinesla na naše območje, urediti sipine, ki jih je vse več," omenjajo kmetovalci iz občine Markovci, ki jim Drava vsaj enkrat letno poplavi polja ob reki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta