Narava, enologija in kulinarika na novi pohodniški poti na Ptuju

Hojka Berlič
04.11.2021 06:30
Zarisali so novo pot na Mestni Vrh, ki povezuje turistično ponudbo mesta in vinorodno zaledje. Prvič se bodo po njej sprehodili to nedeljo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikovita pohodniška pot z lepimi razgledi in pestro lokalno ponudbo Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Ideja za novo pohodniško pot na Mestni Vrh po besedah Monike Klinec iz Zavoda za turizem Ptuj korenini v večletnem sodelovanju zavoda in ponudnikov na Mestnem vrhu pri različnih prireditvah. Razvijati pa so jo začeli v preteklem letu, ko zaradi slabe epidemiološke slike organizacija tradicionalnega martinovanja - kot so sporočili včeraj, bo žal tako tudi letos - ni bila mogoča. Razmišljati so začeli o drugačnih konceptih, med drugim tudi, da bi ljudi povabili na Mestni Vrh in k tamkajšnjim ponudnikom, da bi se ti lahko predstavili.

"Ob poti je tako skoncentriranih precej ponudnikov, od katerih je večina vinarjev, precej pa jih ponuja še kulinariko, na primer gibanice, tudi kak golaž ... Ogledati si je mogoče tudi različne kulturne in naravne znamenitosti," je povzela Klinčeva. Pot namreč med drugim poteka mimo Rimskega kampa Poetovio, Hiške Herberstein, Vinogradniškega muzeja Stara preša in Železniškega parka Ptuj, ogledati si je mogoče rojstni hiši Ivana Potrča in Matije Murka, za lepe fotografije pa bo med drugim priložnost na fototočki na Gomili, kjer so nedavno postavili tudi tako imenovano klopco ljubezni.

Pot dolga 15,9 kilometra

Avtor trase poti na Mestni Vrh je Uroš Vidovič iz Planinskega društva Ptuj: "Iz zgodovine vemo, da je tradicija pohodništva - morda nekoliko drugačnega od današnjega - tu stara že nekaj stoletij. Ptujčani, meščani, so namreč ob koncih tedna zelo radi zahajali na Mestni Vrh, kjer so bili razni ponudniki, in vedno odnašali dobre vtise, predvsem pa, bi lahko rekli, zadovoljne in polne želodčke. To smo lahko prebrali tudi v romanih, kot je na primer Strojarska hiša Anne Wittula (1868-1918) in še v kakšnem. In vedno nas je mikalo, da bi to tudi v našem sodobnem času udejanjili v praksi."

Predstavniki zavoda za turizem, društva vinogradnikov in sadjarjev in Planinskega društva Ptuj so predstavili novo pridobitev. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Pot, ki jo bodo prvič preizkusili to nedeljo, so po Vidovičevih besedah naslonili na številne že obstoječe ideje poti iz preteklosti. Na tem območju namreč že potekata slovenskogoriška planinska pot in kulturna pot - pot Ivana Potrča in Matije Murka. Nova pot ima šest izhodišč, od tega jih je pet v mestu in Termah Ptuj. Na pobudo domačinov, kar Vidovič zelo pozdravlja, pa so vključili še izhodišče Grajena. Najdaljša različica - z začetkom in zaključkom v Termah Ptuj - je dolga 15,9 kilometra, za kar je potrebne slabe tri ure in pol zmerne hoje. "Seveda se pot občutno skrajša, če začnemo na primer na parkirišču pod Ptujskim gradom ali pa v mestnem jedru. Potem je dolga dobrih deset kilometrov in zanjo potrebujemo dobri dve uri in pol do tri ure. To je ravno tisti čas, ki ga človek najbolj doživlja. Saj vemo: če so poti predolge, prenaporne, potem ni rezultata, ki si ga želimo. To pa je uživati v naravi, kulinariki, enologiji. Pot je v obe smeri označena z markacijami. Na že obstoječih planinskih poteh so to dobro znane rdeče-bele markacije. Kjer je pot razširjena, pa so markacije rumeno-bele, kar je oznaka za tematske pohodne poti. Ob poti bodo tudi smerne table," je povedal Vidovič.

Začetek povezovanja

Da bi oživili območje Mestnega Vrha, si sicer že vrsto let aktivno prizadevajo v društvu vinogradnikov in sadjarjev iz Osrednjih Slovenskih goric. Zato so bili nad idejo nove poti navdušeni. "Gre za prostor, ki je tesno povezan z zgodovino razvoja vinogradništva na območju Ptuja in širše. Tako smo tudi po katastrofi v letu 2008, ko vemo, da je to območje prizadela toča in tudi dodobra načela objekt Stara preša, kot muzej imenujemo, leta 2010 začeli njegovo obnovo. In v tem letu tudi zaključili našo idejo, saj ob nedeljah tu ponujamo vina tega območja, k temu pa smo dodali tudi nekaj kulinarike. Prvi odzivi gostov, ki prihajajo k nam, so dobri, navdušeni so nad samim objektom in potjo, ki nudi čudovite vedute, poglede. Po drugi strani pa je v neposredni bližini mesta, kar nas veseli. Včasih smo namreč kar pogrešali, da bi se mesto bolj aktivno vključilo tudi v ta podeželski del," je ob predstavitvi nove poti v Vinogradniškem muzeju Stara preša med drugim dejal predsednik društva Andrej Rebernišek. Ob tem je poudaril, da ima ta projekt širši pomen, saj gre za začetek povezovanja ponudnikov tega območja.

Eden od ciljev nove poti pa je po besedah Katje Ertl z Zavoda za turizem Ptuj tudi ta, da poveča dostopnost ponudbe na tem območju, a pri tem gre za delovanje na daljši rok: "Da čim več ponudnikov motiviramo, da imajo svoja vrata odprta za obiskovalce. Sami se zavedamo, da so to ljudje, ki hkrati delajo v vinogradu, se ukvarjajo z gosti in so morda še prisotni na tržnicah. Tako bo gotovo uspeh, če bomo imeli v prihodnjem letu dva ali tri stalno dostopne ponudnike." Celotna ponudba bo za zdaj na voljo predvsem nekajkrat letno.

Predstavniki zavoda za turizem, društva vinogradnikov in sadjarjev in Planinskega društva Ptuj so predstavili novo pridobitev. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Na Zavodu za turizem so v sodelovanju s Planinskim društvom Ptuj poskrbeli za izris poti in postavitev usmerjevalnih tabel, izdali pa so tudi turistični zemljevid Mestnega Vrha, ki je že na voljo v Turistično-informacijskem centru (TIC) na Ptuju. Po poti se bo mogoče v družbi prvič sprehoditi na Martinovem potepu po vinogradih Mestnega Vrha to nedeljo, 7. novembra. Vse zainteresirane za pohoda pod vodstvom vodnikov vabijo, da se zberejo ob 9. uri na parkirišču pod Ptujskim gradom. Ponudniki ob poti pa bodo tudi za vse druge individualne pohodnike in obiskovalce ta dan na voljo od 10. pa vse do 18. ure.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta