Našla se je v kulinaričnih vodah

Mateja Bečan
06.03.2021 05:00
V kratkem času pripravila proizvode, ki se dobro prodajajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testnine Tatjane Šumer Foto: Mateja Glavnik
Mateja Glavnik

Še pred dvema letoma je vsakdan Tatjane Šumer iz Lovrenca na Pohorju potekal povsem drugače kot danes. Njena energija in znanja s področja trženja, organizacije in administracije so bili usmerjeni v odgovorno delo v družinskem podjetju, v katerem so se ukvarjali z lesnopredelovalno industrijo. Tako je Tatjana, po poklicu ekonomistka, v preteklih 20 letih zbrala vrsto veščin in izkušenj, ki ji pridejo prav pri uresničevanju dolgoletnih sanj, ki jih je začela živeti z ožjo družino.

Tatjana Šumer s svojo desno roko, hčerko Nino Foto: Mateja Glavnik
Mateja Glavnik

Lokalne in ekološke sestavine

Že za časa prejšnje zaposlitve je imela natančno izdelan poslovni načrt, kaj bo počela, ko bodo starši podjetje prodali novim lastnikom. V njej je od nekdaj tlela želja ustvarjati v kulinaričnih vodah; gnalo jo je ustvariti prehranski proizvod, ki bo poseben, s poudarkom na lokalnih in ekoloških sestavinah, upoštevaje, da bo od proizvodnje do uporabnika čim krajša pot. "Tako se je porodila ideja, da so testenine tisto, kar želim proizvajati," pove Tatjana. "Sprva sem obiskala nekaj sejmov na to tematiko ter se ustrezno teoretično podkovala," doda. Kmalu je sprejela odločitev, kako bo proizvajala testenine ter kje bo imela butično delavnico. Pri pripravah za začetek proizvodnje ji je bil v oporo partner Zoran. Uredil je delavnico in druge poslovne prostore, izdelal lesena stojala za sita, kjer se danes suši več vrst pisanih testenin.

testenine moje testnine tatjana šumer Foto: Mateja Glavnik
Mateja Glavnik

Kot pravi, pri izdelavi testenin sledi natančni recepturi. Osnova vsem testeninam, ki se ji doda precejen sok domačega paradižnika, špinače, rdeče pese, čemaža in gob, so bio durum zdrob, domača jajca z lovrenških eko kmetij in sveža pohorska voda. Po izdelavi se barvne šurlice, svedrčki, školjke, pa tudi testenine, ki ne vsebujejo jajc, sušijo 24 do 72 ur. "Testenine sušim izključno na stojalih iz propolis mrež in ne uporabljam komor. Pri tem načinu sušenja testenine ohranjajo domač, naraven in svež okus," izpostavi Tatjana. Prepričana je, da ji butična proizvodnja omogoča večjo fleksibilnost, kar pomeni, da se lahko brez večjih naporov prilagodi kupcu, ki želi prav določene vrste testenin, na primer s sipinim črnilom ali čemažem. Pri izbiri zelenjavnih dodatkov sledi letnemu času. Ob koncu leta je izdelala posebne božične testenine.

Korona prinesla tudi pozitivne učinke

Največja težava, s katero se je podjetje Moje testenine srečalo na začetku, je bil prodor na trg. "Svoje je dodala korona, ki pa je prinesla tudi pozitivne učinke - povečala se je prodaja v domačem kraju in okolici ter tudi po spletu," pove Tatjana, ki ji je to nenavadno obdobje prineslo dodaten par pridnih rok. Hčerka Nina, ki študira turizem v Portorožu, je zaradi ukrepov ob epidemiji ostala doma in poleg sina Nejca, ki ga porabijo za fizična dela, zlasti, ko je treba raztovarjati sveže zmleto moko, je mami v veliko pomoč. Pri pridobivanju dodatkov testeninam, kot so spomladi čemaž, v jeseni pa gobe, pa pomagata Tatjanina starša.

testenine moje testnine tatjana šumer Foto: Mateja Glavnik
Mateja Glavnik

V sorazmerno kratkem času ji je uspelo splesti tržno mrežo, preko katere se s proizvodi spoznava vse več ljubiteljev domačih testenin. Sodelovanje so omogočile nekatere prodajalne z zdravo prehrano, trgovinica z lokalnimi proizvodi v okviru podjetja Pot med krošnjami na Rogli, Pohorje Village wellness in spa resort, trgovina Libra v Rušah, pogodbena pošta v Radvanju in lovrenška kmetijska zadruga. Za testenine so pokazali zanimanje osnovne šole in vrtci v okolici. Odkar je Tatjana aktivna na področju proizvodnje in trženja, ugotavlja, da dajejo ljudje, zlasti njeni sokrajani, zdravi in lokalni hrani večjo vrednost.

Včasih korak naprej, a tudi nazaj

"Kvaliteta je pred kvantiteto," je prepričana Tatjana, ki verjame v svoje zdrave ter okusne izdelke in ima kup idej, kako testenine nadgraditi in izboljšati. Kljub temu da je zagovornica butične proizvodnje, se je odločila predstaviti izdelke širšemu slovenskemu trgu.

Že v naslednjih dneh bodo proizvodi na policah v okviru Lidlove akcije Lojtrca domačih, in kot pravi, je bilo kandidirati v akciji ter izpolniti stroge pogoje sodelovanja zanjo pravi projekt, iz katerega se je naučila marsikatere nove veščine trženja. Vsem, ki se šele odločajo za samostojno poslovno pot, pa svetuje: "Če imaš idejo, cilj in podporo najbližjih, da neko zadevo izpelješ; če imaš podjetniško žilico in si želiš ustvarjanja, potem sledi sanjam. Seveda je treba vložiti ogromno truda in korak za korakom greš naprej, včasih nazaj, a v tem je čar, ki dela življenje polno in zanimivo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta