Navdušujoči koncert Pihalnega orkestra Talum

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
07.01.2023 05:40

V sedmih desetletjih zrasel orkester, ki se lahko postavi s svojim muziciranjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Kozel

Godbenice in godbeniki Pihalnega orkestra Talum Kidričevo so pred dnevi vabili na tradicionalni praznični koncert, na katerem je pod vodstvom dirigenta Toma Hajška zaigralo blizu 50 članov orkestra. Ta bo prihodnje leto praznoval 75 let. "Nihče od takrat maloštevilnih plehmuzikantov si ni predstavljal, da se bo 12-članska zasedba z leti preselila na veliko večji oder in da na repertoarju ne bodo samo koračnice, temveč zahtevnejše skladbe. Člani godbe so bili preprosti samouki, danes se lahko orkester postavi z vrsto šolanih, skoraj profesionalnih godbenikov," pravi Maja Majcen, flavtistka in predsednica orkestra. Ponosna je, da v orkestru igrata njen partner Boštjan Paternost in njun sin Urban, da bo lahko igrala v Talumovi godbi, pa komaj čaka njihova najmlajša, Katarina.

Solist na ksilofonu je bil komaj enajstletni Gašper Paternost
Stanko Kozel

"Zrasli smo v orkester glasbenikov, ki nas povezujeta predanost in prijateljstvo, pa želja po skupnem igranju in nastopanju," pravijo zdajšnji člani Talumove godbe. Veseli so, da dober glas, ki ga širijo, doseže mlade glasbenike - radi se jim pridružijo, tako da med njimi igra več članov ene družine. Skupna jim je ljubezen do glasbe, ki jih sprošča in povezuje: "Veseli smo podpore Taluma. Pomaga s prostori za vaje, inštrumenti, poskrbi za uniforme, podpira izobraževanje najmlajših in omogoči dvodnevne intenzivne vaje, največ pa je vredno, da nam talumovci radi prisluhnejo in spoštujejo, da se čutimo kot del njihovega kolektiva. Ob vsej tej podpori je z nami dirigent Tom Hajšek, ki je izjemen glasbenik ter nas zna medgeneracijsko povezati in poskrbi za dobro vzdušje, tudi ko je treba veliko vaditi."

Koncerte, ob številnih nastopih vabijo na dva velika koncerta, božičnega in v juniju, popestrijo z različnimi gosti, tokrat so posebno pozornost namenili enajstim članom, ki so zaigrali kot solisti. "Imamo veliko odličnih glasbenikov in odločili smo se, da se predstavijo kot solisti. Za njimi so leta igranja, vaj in študija, kar se je na tokratnem koncertu dobro slišalo," doda Majcnova in še, da solistične skladbe ne bi zvenele tako dobro, če za solistom ne bi bilo ostalih godbenikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta