Ne le pokušnja vin v grajski kleti na Ptuju, temveč doživetje

Hojka Berlič Hojka Berlič
30.08.2020 05:00

V društvu Kastali in ptujskem muzeju si prizadevajo, da bi vinsko doživetje v kleti Ptujskega gradu postalo stalnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Etnolog Andrej Brence, predsednik društva Kastali Rado Škrjanec in Matej Rebernišek iz društva VTC 13 so predstavili vinske pokušine v kleti Ptujskega gradu.
Hojka Berlič

Že nekaj časa lahko globoko pod razkošnimi sobanami Ptujskega gradu na svoj račun pridejo ljubitelji štajerske vinske kapljice. V širši javnosti nekoliko manj znani grajski vinski kleti namreč društvo Kastali v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož gostom ponuja posebno vinsko doživetje. Tudi na ta način, ob njihovi srednjeveški tiskarni, ki jo imajo ob vznožju Ptujskega gradu, se trudijo obogatiti turistično ponudbo Ptuja na zapuščini izredne vinogradniške zgodovine širšega ptujskega območja. Poleg pokušin nagrajenih vin s ptujskega grajskega vinskega ocenjevanja, ki ga v sodelovanju z njihovim društvom vsako leto konec maja izvede društvo Vinsko-turistične ceste 13 (VTC13), si gostje lahko v podzemlju ogledajo tudi manjšo Vinogradniško zbirko, prisluhnejo bogati zgodovini vinogradništva na Ptujskem ter nazdravijo v 40.410-litrskem sodu velikanu, domnevno največjem sodu za bela vina pri nas.
V njihovih prizadevanjih jih je letos, kot številne druge, sicer nekoliko ustavila koronakriza, a se po besedah predsednika društva Kastali Rada Škrjanca kljub vsemu trudijo, da bi vsakoletno dogajanje izpeljali, vsaj v nekoliko manjšem obsegu, in ga ob tem tudi nadgradili: "Do zdaj so bile pokušine vedno za organizirane skupine, velika želja na gradu in pri nas pa je, da bi to preraslo v redne degustacije odprtega tipa, da bi lahko ljudje ob obisku gradu prišli pokusit tudi vino." Še s tem letom bi tako radi začeli z "odprtimi" pokušinami, za zdaj ob nedeljah popoldne, ko bi lahko vsak polnoletni obiskovalec gradu zavil tudi v grajsko vinsko klet in pokusil odlična vina ter se seznanil z zgodovino vinogradništva in vinarstva na Ptuju.

En osrednjih znamenitosti grajske kleti je sod velikan.
Društvo Kastali

Knežje vino

Da je žlahtna kapljica za pokušino res vrhunska, kot rečeno, v grajski kleti obiskovalcem ponujajo zgolj nagrajena vina na grajskem vinskem ocenjevanju, ki poteka vsako leto v maju in je krona ocenjevanj na območju Slovenskih goric in Haloz. Nanj se namreč lahko uvrstijo le vina, ki so na društvenem ocenjevanju dosegla najmanj zlato priznanje. Na ocenjevanje vinogradniki vsako leto prinesejo od 80 do 100 vzorcev vin, ki jih ocenijo priznani vrhunski slovenski enologi. Letos je sicer bilo, kot je pojasnil Matej Rebernišek iz društva VTC 13, ki je odgovoren za vodenje pokušine in predstavitev vin ter dela VTC 13, na ocenjevanju, predvsem zaradi hipne odločitve za organizacijo ocenjevanja kot posledice epidemije, nekaj manj vzorcev vin, 64.
Že devet let pa je del dogajanja tudi izbira knežjega vina v sodelovanju z društvom Cesarsko-kraljevi Ptuj. Knez namreč med prvaki v kategorijah izbere tisto vino, s katerim se bodo "napolnili" sodi v grajski kleti. Letos je to zvrst, ki prihaja iz kleti Lovrenčič iz Krčevine pri Vurbergu.

Zanimiva zbirka

Za osnovo zgodovinske predstavitve, ki je del doživetja v grajski kleti, so jim dela etnologa Andreja Brenceta iz ptujskega muzeja, ki del svojega dela namenja tudi raziskovanju zgodovine vinogradništva. Brence je sicer aktivno sodeloval tudi leta 2008 pri postavitvi vinogradniške zbirke v kleti, v kateri je razstavljen delček orodij in zgodovinskih eksponatov iz bogate zgodovine vinogradništva na Ptujskem. "Poleg soda velikana je običajno največ zanimanja za pripravo za boj proti toči. Razstavljene pa imamo tudi prešo in dva klopotca, slovenskogoriškega in haloškega," je o glavnih točkah zbirke dejal Rebernišek. Obiskovalci kleti pa si ogledajo še vitrine, v katerih so razstavljena vina iz devetih društev, ki delujejo na VTC 13, posebno vitrino vinskih kraljic in vitrino s knežjimi vini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta