Nov korak za haloški turizem

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.05.2020 06:15

Po tem, ko je napovedovan enoten turistični nastop haloških občin padel v vodo, so tisti, ki že leta gradijo blagovno znamko Haloze. Dežela tisočerih gričev., rešitev našli v zadrugi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snovalci znamke Haloze. Dežela tisočerih gričev. vidijo turizem kot osnovni pogon razvoja Haloz. 
Slavica Pičerko Peklar

Prav v dneh, ko številni poudarjajo, v kako težavni situaciji se je zaradi epidemije koronavirusa znašel turizem, se je skupina zanesenjakov, ki že več let, tudi s podporo lokalnih skupnosti, razvija blagovno znamko Haloze. Dežela tisočerih gričev. odločila, da po vrsti zapletov vendarle naredi naslednji korak in ustanovi zadrugo. "Kot ekipa smo se obdržali skozi povezanost, predanost in optimizem, kar v teh težkih časih nikakor ni samoumevno. Svojo zgodbo Haloz gradimo na vrednotah, za katere verjamemo, da bodo po obdobju, ko bo svet prebolel epidemijo, še bolj v ospredju - slikovita, zdrava narava, miren način življenja, spoštovanje in negovanje tradicij, umetnostnozgodovinska dediščina svetovnega pomena, čista hrana ter toplina in pristno gostoljubje ljudi iz Haloz," pravi član upravnega odbora in vodja projekta Slavko Dobnik, ki je bil, glede na trenutne razmere, pozitivno presenečen nad odzivom ustanovnih članov.

Omogočeno tudi črpanje sredstev

Haloze potrebujejo razvojni preboj, pa ob ustanovitvi zadruge poudarja njen predsednik Srečko Hvauc: "Temeljni cilj je povezati haloške ponudnike in trgu pod zaščiteno blagovno znamko Dežela tisočerih gričev ponuditi integralne haloške turistične ter druge produkte standardizirane kakovosti, v katere bodo vključene lokalno pridelane sestavine." Namen zadruge, še pravi Hvauc, ki bo delovala kot socialno podjetje, ni dobiček, ampak ustvarjanje pogojev za doseganje zadanih ciljev, pa tudi vključevanje ranljivih skupin, kot so mladi, invalidi, brezposelni, ženske na podeželju in starejši.
Po besedah Janje Viher iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo in strokovne sodelavke zadruge pa je namen zadruge, da tesneje in formalnopravno poveže in definira strukturo ključnih ponudnikov v Halozah, "ki se bo krepila in omogočala črpanje sredstev nacionalne in mednarodne ravni za trajnostne projekte razvoja podeželja, pospeševanja trženja produktov in poenotenega marketinškega nastopa ter krepitev podjetništva in kmetijstva v Halozah".

Uspešne Kulinarične Haloze

Snovalci haloške blagovne znamke so po prvotnem delovanju na družabnih omrežjih in spletu, s čimer so lepoto in ponudbo krajev želeli približati obiskovalcem, pred dvema letoma v sklopu projekta Kulinarične Haloze združili še moči haloških gostincev in predstavili šesthodni haloški meni, ki so ga ponudili na Haloških večerih, z njim pa v Haloze vabili goste in jim ob tem približali tudi tamkajšnje ljudi, zdravo lokalno pridelano hrano, vrhunska vina in tudi bogato kulturo. Čeprav je o rezultatih njihovega dosedanjega dela v številkah po besedah Dobnika težko govoriti, pa je jasno, da se je promet v projekt vključenim gostincem v času pred epidemijo dvignil od 25 do 30 odstotkov. Agencija Sonček pa je turistične pakete Kulinaričnih Haloz, ki so bili oblikovani kot enodnevni izlet s postanki ob znamenitostih, kjer gostje vsakokrat zaužijejo tudi po en hod njihovega haloškega menija, že prodala gostom iz Nemčije. A so morali njihovo izvedbo zaradi epidemije za zdaj odpovedati. Sicer pa je razvojnih idej za blagovno znamko po Dobnikovih besedah še veliko, med drugim razmišljajo tudi o zeliščih, čajih, vinskih buteljkah, tudi pridelkih ekoloških kmetij, ki jih že sedaj uporabljajo pri pripravi svojega menija. Veliko možnosti ponujajo tudi pohodništvo, kolesarstvo in še marsikaj.

Kljub vsemu obljubljajo podporo

Idejo povezovanja na področju turizma in njihovo delovanje je sicer v preteklosti že tudi dejavno podprlo nekaj haloških občin. Po številnih zapletih se jih je nato odločilo v ta namen ustanoviti tudi Interesno zvezo haloških občin. Kot pojasnjuje Darinka Fakin, majšperška županja in ena od pobudnic ustanovitve zveze, se je lani jeseni, tik pred zdajci, zalomilo pri formalni registraciji: "V bistvu zakon o lokalni samoupravi predvideva ustanovitev interesne zveze, vendar pa na ministrstvu za finance niso bili do konca sprejeti vsi podzakonski akti. Zato bi morali sprejeti neki hibrid, se registrirati kot družba z omejeno odgovornostjo, tega pa seveda občine nimamo namena storiti."

Da imajo kaj ponuditi, so pokazali na Haloških kulinaričnih večerih.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta