Nov zdravstveni dom ni predviden

Damijan Toplak Damijan Toplak
02.12.2018 06:32

Energijska sanacija miklavškega zdravstvenega doma bo izvedena v treh fazah, občino pa bo stala skoraj 58 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo septembra 2000 ob otvoritvi miklavškega zdravstvenega doma. V sredini je Marica Barbul, ki je kot koncesionarka še sedaj splošna zdravnica v Miklavžu.
Janko Rath

Ukrepi energijske sanacije Zdravstvenega doma (ZD) Miklavž, ki je bil zgrajen leta 1960, so usklajeni z evropskimi, slovenskimi in občinskimi razvojnimi strategijami in politikami, katerih cilj sta povečanje energijske učinkovitosti in doseganje trajnostnega razvoja z zmanjšanjem negativnih vplivov na okolje, sporočajo z miklavške občine. Energijsko sanacijo objekta izvajajo v treh fazah.

Prihodnje leto obnova kotlovnice

Prva faza, ki je bila izvedena aprila 2015, je obsegala celovito sanacijo ostrešja in strehe in je stala 17.372 evrov, druga faza v znesku 32.734 evrov je zajemala sanacijo fasade, ki ob fasaderskih delih vključuje rušitvena, zidarska, tesarska dela, poleg teh je bilo treba izvesti še izkope okoli objekta za njegovo toplotno izolacijo in odpravo vlage v kletnih prostorih. V tretji, zaključni fazi energijske sanacije objekta pa je predvidena posodobitev ogrevalnega sistema za izboljšanje energijske učinkovitosti, znižanje stroškov in zmanjšanje količine toplogrednih plinov. Sanacija ogrevalnega sistema predvideva zamenjavo dotrajane in zastarele peči in energenta - kurilnega olja za okolju manj škodljiv zemeljski plin. Investicija je ocenjena na 7406 evrov.
"S sanacijo kotlovnice, ki je predvidena v prihodnjem letu, bo zaključena energijska sanacija objekta, ki je bila, ne glede na to, da se lahko v prihodnje spremeni njegova namembnost, nujno potrebna, saj je občina zavezana izvesti ukrepe, katerih cilj je zmanjšanje porabe energije, zmanjšanje stroškov ogrevanja in vzdrževanja, s tem pa zmanjšanje negativnih vplivov na okolje," doda Suzana Gomolj, na miklavški občini višja svetovalka za družbene dejavnosti. V ZD Miklavž je okoli 2000 pacientov, po večini so to starejši občani Miklavža. V objektu opravlja splošno zdravstveno dejavnost koncesionarka splošna zdravnica Marica Barbul, tu sta tudi patronažna dejavnost in občasno ginekološka ambulanta v okviru ZD dr. Adolfa Drolca Maribor. Glede na sedanji obseg zdravstvene dejavnosti kapacitete prostorov zdravstvenega doma zadoščajo, večji problem so parkina mesta, teh namreč neposredno ob objektu ni, temveč so na razpolago ob miklavškem kulturnem domu.

Zgolj idejna skica večnamenskega objekta

Investicijski projekt izgradnje novega zdravstvenega doma ni vključen v načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2021, je pa bila miklavškemu občinskemu svetu predstavljena idejna skica ureditve večnamenskega objekta, ki predvideva tudi prostore za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Potekali so tudi pogovori o potrebah po zagotavljanju dodatnih prostorskih kapacitet z vodstvom ZD dr. Adolfa Drolca Maribor kot z zdravniki, ki jim je občina podelila koncesijo za opravljanje splošne zdravstvene dejavnosti, zobozdravstvene dejavnosti in fizioterapije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta