O usodi zavoda Hrastovec bodo odločali novi svetniki

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
09.03.2021 06:25
Člani sveta zamajali položaj največjega socialnovarstvenega centra v državi. Se bodo njihovi od vlade nastavljeni nasledniki lotili še direktorice Andreje Raduhe?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zahtevno obdobje epidemije so v zavodu preživeli brez večjih težav. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kot smo poročali, je predsednik sveta socialnovarstvenega zavoda Hrastovec Tilen Štefanec po tem, ko je prejšnji ponedeljek na sejo prišlo le sedem od 13 članov, ki pa niso potrdili poročila za lani, ocenil, da je v zavodu nastal krizni položaj. Štefanec je minuli teden sklical še korespondenčno sejo in na njej prav tako ni bilo dovolj glasov za sprejem poročila.

Štefanec: "Izid je bil podoben kot na minuli seji, torej poročilo ni dobilo podpore, saj mora dobiti absolutno večino glasov vseh članov in bi torej morali zanj dobiti najmanj sedem glasov. Ni se odzvalo dovolj članov sveta, ki bi ponujene dokumente potrdili. Očitno kljub mojemu prizadevanju nismo mogli doseči dogovora, da bi s sprejetjem poročila omogočili nemoteno delo zavoda. Žal mi je, da se nismo zmogli dogovoriti in da je rezultat takšen. Ni se odzvalo dovolj članov sveta, ki bi ponujene dokumente potrdili. Tako pa smo se žal razšli kot napol sovražniki, kar zagotovo ni v redu."

​Bodo ob denar iz EU?

K​er Štefanec - tako kot preostali svetniki v zavodu - danes, 9. marca, konča mandat, se bodo s tem težkim položajem poslej morali ukvarjati novi člani. Glede škode, ki je bila morda narejena predvsem zaradi nesprejetja načrta naložb z denarjem iz EU, Štefanec meni: "Iskreno upam, da zaradi zadnjih dogajanj v svetu zavoda ustanovi nismo naredili škode. Kolikor vem, za projekte, s katerimi se zavod oziroma država kot njegova ustanoviteljica poteguje za evropski denar, še ni zamujen vlak. A je jasno, da se prvega kroga za prijave, do 15. marca, zagotovo ne bo dalo ujeti."

Novih članov vlada še ni imenovala. Vsekakor pa bo ravnanje svetnikov ob odločanju o dokumentih, ki so nujni za nemoteno delovanje - ob poročilu o poslovanju za lani še načrt naložb, program ravnanja z nepremičninami in kadrovski načrt - resen preizkus njihove odgovornosti. Njihovo sprejetje je namreč osnova za nemoteno delovanje tega največjega socialnega zavoda v državi, v katerem okoli 440 zaposlenih skrbi za kakih 770 stanovalcev.

​Tudi v parlamentu

Nekdanji predsednik sveta Miha Cigler, ki ga je Štefanec na tem mestu zamenjal le osem mesecev pred iztekom mandata in po tem, ko je vlada predčasno zamenjala šest svojih članov, je prepričan, da je bilo ravnanje teh novih članov precej neodgovorno. "Da se pusti tako velik zavod v kriznih razmerah ob težavah še zaradi epidemije, je žalostno. Po 17 letih vodenja sveta zavoda sem prepričan, da bi morali člani konstruktivno delovati in morebitne težave reševati na sejah sveta. Navsezadnje so člani tudi materialno odgovorni za poslovanje zavoda."

V zavodu Hrastovec čakajo nove člane sveta zavoda. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Cigler je prepričan, da bi morali kaj o tem povedati tudi v parlamentu ob priliki glasovanja o nezaupnici ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju. "Ravnanje ministrstva in vlade kot ustanoviteljice zavoda se mi zdi po vsem, kar smo doživeli na zadnjih sejah sveta in tudi ob vsakokratnih izbirah direktorja, resnično škandalozno. Najbolj je zanimivo, da poročila o delovanju zavoda večina njenih članov ni sprejela, čeprav priča o dobrem gospodarjenju v lanskem letu. Še bolj je žalostno, da vsebinske razprave sploh ni bilo. Tako je pravzaprav nemogoče delati oziroma kaj spremeniti, če nihče ne pove niti tega, kaj naj bi bilo v že zaključenem poslovnem letu sploh narobe. Očitno gre zgolj za nagajanje oziroma neuresničene kadrovske načrte, ki se bodo najbrž kmalu razkrili," doda Miha Cigler.

Andreja Raduha je bila predlani izbrana za direktorico za obdobje petih let. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Ob tem najbrž sploh ne gre za vsebino poročila in načrtov, temveč bolj za majanje položaja direktorice zavoda mag. Andreje Raduha, saj so ji člani sveta s svojimi odločitvami na neki način izrazili nezaupnico. Ali so ugibanja o neustavljivi želji zaposlenih in vlade ter stranke NSi po zamenjavi Raduhe resnična, bo treba počakati še nekaj tednov. Raduha je sicer po zadnji seji sveta napovedala, da bo na mestu direktorice, na katero je bila predlani imenovana za dobo petih let, še pod ministrico iz vrst SMC Ksenijo Klampfer, vztrajala.

Kaj je bil resničen namen članov sveta, ki niso podprli poročila in načrtov zavoda oziroma o njih zaradi neudeležbe na sejah sploh niso glasovali ali pa so bili proti, a nanje sploh niso ​dali vsebinskih pripomb, se bo pokazalo že na konstitutivni seji novega sklica sveta. Pokazalo se bo tudi, koliko resnice je v domnevah nekaterih članov sveta, da gre za pogrom nad sedanjo direktorico in pripravo terena za Aleksandra Gungla, vodjo vzdrževanja v hrastovškem zavodu, iz vrst NSi, ki na predlanskem razpisu ni dobil dovolj podpore članov sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta