Ob Borlu enosmerni promet do konca prihodnjega leta

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.11.2018 17:50

Zaradi zelo zahtevnih del pod gradom Borl bo občasno, za največ pol ure dnevno, na regionalni cesti med Ptujem in Zavrčem veljala popolna zapora prometa. Obeta se razgled z grajske terase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dobrih šest let je že, kar je junija 2012 po brežini gradu Borl na regionalno cesto Ptuj-Zavrč zgrmela večja količina skal in kamenja. Promet po cesti je bil takrat močno oviran, glavna prometnica proti mejnemu prehodu s Hrvaško pa je bila nekaj časa celo zaprta za ves promet.

​Počasneje, da bo varneje

V teh dneh se je začela celovita sanacija brežine pod gradom, zidov in grajske terase, za kar je bilo treba na cesti pod gradom urediti enosmerni promet. V dolžini 200 metrov bo tako s semaforji urejen promet vse do konca novembra prihodnje leto. Kot pojasnjujejo pri Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI), bodo zaradi zelo zahtevnih del morali občasno cesto tudi popolnoma zapreti, a te zapore bodo kratkotrajne, največ polurne in le enkrat dnevno, in takrat, ko je prometa po sicer s tranzitnim prometom zelo obremenjeni cesti najmanj. Za intervencijska vozila na nujni vožnji zapora ne bo veljala. Zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev v prometu je predvidena zaščita ceste z betonsko varnostno ograjo, nadgrajeno z dodatno zaščito pred padanjem kamenja in materiala med samo sanacijo.

Slavica PIČERKO PEKLAR

​Borlska razgledna ploščad

​Ko bo brežina spet trdna, bodo na nekdanji grajski terasi sanirali zidove in tam postavili kovinsko razgledno ploščad, kar je dober obet za ponovno, vsaj delno, odprtje zdaj že leta za obiskovalce zaprtega gradu. Vrednost vseh opravljenih del, ki bodo trajala dobro leto, je skoraj poldrugi milijon evrov. Večino denarja bo zagotovila DRSI, manjši delež bo primaknilo tudi ministrstvo za kulturo. Spomnimo, da je grad Borl že nekaj let za obiskovalce zaprt. Za njegovo oživitev si že več kot dobro desetletje prizadevajo člani Društvu za oživitev gradu Borl. V tem času je grajska stavba bila deležna nekaj najbolj nujnih obnovitvenih del, ki so vključevala dela na strehi in ureditev odvodnjavanja, a grajska vrata ostajajo zaprta. Kot zdaj pričakujejo domačini, bo tako le še kakšno leto, saj načrtovana ureditev zunanje grajske terase obeta, da bo mogoče čez leto vstopiti vsaj v nekatere grajske prostore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta