Občina Ptuj: Zadovoljni z izbiro zavetišča za živali, očitke zavračajo

Hojka Berlič
20.03.2021 05:25
Na ptujski občini trdijo, da oskrba zapuščenih živali pri novem ponudniku storitev stane manj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lani so v zavetišče odpeljali trinajst zapuščenih muc s Ptuja. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Ptujska občina ima koncesijsko pogodbo za opravljanje obvezne javne službe pomoči, oskrbe in namestitve zapuščenih živali v zavetišču sklenjeno z Javnimi službami Ptuj, ki so na javnem razpisu za izvajanje dejavnosti izbrale drameljsko podjetje Zonzani. Lani so imeli, po njihovih podatkih, v oskrbi skupno trinajst zapuščenih muc in dva psa.

Na ptujski občini so ob tem odgovorili na pomisleke ptujske svetnice Sergeje Puppis Freebairn iz vrst Liste Andreja Čuša o tem, ali gre res za najugodnejše zavetišče, saj je občina lani izplačala več denarja kot prej Zavetišču za živali Maribor. Opozorila je tudi na informacije, da naj bi v zavetišču po 30 dneh oskrbe prakticirali evtanazijo. Kot pojasnjujejo na občini, so lani izplačali več zato, ker so opravili več storitev kot v preteklih letih. Vendar je končni znesek opravljenih storitev, dodajajo, primerjalno za 12,23 odstotka nižji, in to kljub višji kilometrini.

Na občini poudarjajo tudi, da zavetišče Zonzani po preteku 30-dnevnega bivanja živali ne evtanizira. Če evtanazijo opravijo, jo na podlagi veterinarske odločbe oziroma mnenja veterinarja.

"Z uvedbo čipiranja (od leta 2004) so tako rekoč vse živali, predvsem pa psi, že označene in se ob sprejemu v zavetišče lahko ugotovi lastnik in se mu žival vrne. Prostoživeče muce se po veterinarskem pregledu in opravljeni sterilizaciji ali kastraciji vrnejo v naravno okolje, kjer so bile odlovljene. Število živali, ki ostanejo v zavetišču in katerim se išče nov dom ter so objavljene na spletni strani, se je znatno zmanjšalo. Če zavetišču uspe najti novega lastnika za žival, ki biva v zavetišču samo tri mesece, razumemo to kot uspešno in dobro delo," še odgovarjajo na ptujski občini in pojasnjujejo, da zavetišče Zonzani opravlja svojo dejavnost že skoraj 30 let, trenutno pa sodeluje s 25 občinami.

Na vprašanje, ali občina razmišlja o zgraditvi lastnega zavetišča, za kar so bile v preteklosti že podane pobude, odgovarjajo le, da v letošnjem proračunu ni planiranih sredstev v ta namen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta