Občine ne skoparijo pri sofinanciranju prostovoljnih gasilcev

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.11.2021 06:30

Na širšem ptujskem območju delujejo številna prostovoljna gasilska društva, največ na Ptujskem in Dravskem polju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gasilci so največkrat prvi, ki priskočijo na pomoč. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR

Ko bodo v prihodnjih tednih na vrata številnih gospodinjstev potrkali gasilci, jim bodo v zameno za koledar ljudje namenili nekaj evrov. Tovrstno zbiranje prostovoljnih prispevkov za delovanje društev je že tradicionalno na širšem ptujskem območju, kjer domačini - če že komu - zagotovo gasilcem namenijo denar. V prostovoljnih gasilskih društvih (PGD) so svoje blagajne v preteklosti polnili tudi z denarjem, ki so ga zaslužili z organiziranjem vaških veselic. Zadnja leta je teh vse manj, a gasilci ostajajo tisti, ki ljudem priskočijo na pomoč ob požarih, naravnih ujmah in drugih nesrečah. Pa jim tako domačini rade volje pomagajo s kakšnim podarjenim evrom. Ne nazadnje tudi zato, ker je pri skoraj vsaki hiši kak član domačega PGD.

Za investicije 375 tisočakov

Mestna občina Ptuj (MOP) za investicije v gasilska vozila in domove to leto iz proračuna namenja 375 tisoč evrov, skupaj pa devetim PGD - eno od teh je industrijsko - na letni ravni namenja dobrih 656 tisoč evrov. To leto so s pomočjo občinskega sofinanciranja novo vozilo kupili gasilci PGD Grajena, MOP jim je pomagala s 200 tisoč evri. Štirideset tisoč evrov je znašal sofinancerski delež ob nakupu orodnega vozila PGD Kicar, pol manj pa je MOP veljalo sofinanciranje gasilske prikolice v PGD Podvinci. MOP je 250 tisoč evrov v dveh letih namenila tudi za sofinanciranje izgradnje gasilskega doma v Pacinju. Gasilska društva se povezujejo v gasilsko poveljstvo MOP, ki šteje 1084 gasilcev in še kar nekaj podpornih članov. Gasilski domovi so, kot pravijo v vodstvu občine, večinoma namenjeni gasilski dejavnosti, jih pa ti - pod določenimi pogoji - lahko uporabljajo tudi v druge namene.

Naslov - Vsebina15.000 182 1 Cirkulane 2 2 9. 0 2 0 1.219 8 Markovci 243.500 1.100 8 Kidričevo 108.857 460 5 Hajdina 656.460 1.084 9 MO Ptuj (v evrih) proračunov iz občinskih Sofinanciranje članov Število PGD Š t e v i l o Občina Financiranje gasilskih društev VirObčine IzrisalSabina Male (foto:)

Gasilski dom in večnamenska športna dvorana v Spuhlji Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR

V občini Kidričevo deluje osem gasilskih društev, ki povezujejo blizu 1100 članov. Osem gasilskih domov ponekod opravlja tudi vlogo vaških domov. V občini so to leto za gasilsko dejavnost namenili dobrih 243 tisoč evrov, od tega 162 tisoč za investicije, saj je eno od društev kupilo gasilsko vozilo. Kot pravi Mojca Meško, ki skrbi za razvojne projekte in investicije v občini Kidričevo, kakih štiri tisoč evrov letno društvom namenijo še za plačilo ogrevanja domov.

Gasilsko-vaški dom v Markovcih Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR

Gasilci so največkrat prvi, ki priskočijo na pomoč. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR

Pet gasilskih društev - nekatera so zelo uspešna tudi na tekmovalni ravni, saj se uvrščajo na evropska in svetovna prvenstva ter celo gasilske olimpijade - deluje v občini Hajdina. Ta povezujejo 460 članov, ki poleg humanitarno-operativne dejavnosti skrbijo za pet gasilskih domov, ki opravljajo tudi vlogo vaških domov, kjer se odvija društveno življenje. Občina je to leto slabih 109 tisoč evrov namenila za redno in investicijsko delovanje društev. Kot pravi Lidija Terbulec, direktorica občinske uprave, gasilcem pomagajo tudi pri nakupu različne opreme. Tako so letos 30 tisoč evrov namenili za nakup gasilskega vozila, adaptacija gasilskega doma in orodišča je občino stala 19 tisoč evrov, za nabavo zaščitne in reševalne opreme so dali šest tisoč evrov.

Gasilci v vsaki vasi

V občini Markovci ni vasi, kjer se domačini ne bi povezovali v gasilska društva. V občini tako deluje osem gasilskih društev, ki imajo skupaj 1219 članov. Prvo soboto v mesecu, ko gasilci s prižigom siren preverjajo njihovo delovanje, se zasliši zvok siren iz osmih gasilskih domov, ki so tudi zbirališča vaščanov, pa imajo tako domovi večje prireditvene dvorane, tam imajo svoje prostore različna vaška društva, ob domovih so urejena igrišča za najmlajše, pa tudi za starejše. Kot pravi direktorica občinske uprave Marinka Bezjak Kolenko, so to leto za delovanje gasilskih društev namenili skoraj 230 tisoč evrov, so pa to leto dvema društvoma s 75 tisoč evri pomagali še pri nabavi vozil.

Gasilski dom v Zabovcih Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR

Slavica PIČERKO PEKLAR

V haloški občini Cirkulane deluje eno PGD, ki je včlanjeno, kot tudi društva v vseh drugih občinah, v Območno gasilsko zvezo Ptuj. PGD Cirkulane, ki ima svoj dom v samem središču občine, sredi Cirkulan, šteje 182 članov. Kot pravi županja Antonija Žumbar, so v občinskem proračunu za delovanje gasilcev to leto namenili 15 tisoč evrov: "Dobrih 12 tisoč evrov bo prejelo naše občinsko društvo, z dobrima dvema tisočakom podpiramo delovanje - kot vsa društva - ptujske območne gasilske zveze. Nakažemo pa PGD Cirkulane tudi sredstva ki jih prejmemo iz požarne takse, kar to leto znaša 4600 tisoč evrov. Ta denar je namenjen za investicije, ki jih letos sicer ni bilo, a občina gasilcem vselej pomaga. Kot so gasilci prvi, ki priskočijo na pomoč v primeru nesreč in naravnih ujm, ki jih je zadnja leta vse več. Pomagali so tudi pri oskrbi vaščanov v času koronavirusnega zaprtja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta