Občini Ptuj očitajo umeščanje stanovanjske gradnje za avtobusno postajo na silo

Hojka Berlič
13.01.2022 06:00

Najnovejše informacije o načrtovani gradnji neprofitnih stanovanj za ptujsko avtobusno postajo so znova razburile bližnje stanovalce. Skrbijo jih parkirišča in izguba zelenih površin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stanovalci bližnjih blokov se bojijo, da se bo tamkajšnja zelenica zaradi gradnje precej skrčila. 

Hojka Berlič

Na nas so se obrnili stanovalci Ciril-Metodovega drevoreda (CMD) na Ptuju, ki že dlje izražajo pomisleke glede načrtovane gradnje neprofitnih stanovanj za avtobusno postajo. Gre sicer za nujno potrebno in že dlje načrtovano gradnjo, saj na Ptuju stanovanj močno primanjkuje. Na ptujski občini so v preteklosti razmišljali o gradnji objekta z neprofitnimi stanovanji na kar nekaj lokacijah. Ob pomanjkanju občinskih zemljišč pa so se nazadnje odločili za zemljišče tik za ptujsko avtobusno postajo. Ptujski svetniki so tako na zadnji seji mestnega sveta potrdili prodajo občinskega zemljišča za avtobusno postajo v velikosti 2779 kvadratnih metrov, ki je ocenjena na 260.500 evrov brez DDV. Kot je pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek, so se namreč s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije dogovorili, da na občini pripravijo vso potrebno dokumentacijo do pridobljenega gradbenega dovoljenja. Ko ga bodo pridobili, pa naj bi sklad odkupil parcelo in tudi investiral v izgradnjo večstanovanjske stavbe z neprofitnimi stanovanji. Gre za 43 manjših stanovanjskih enot, večine v velikosti okoli 30 kvadratnih metrov, saj vsakoletno razpis za oddajo neprofitnih stanovanj kaže, da je največ povpraševanja po tovrstnih stanovanjih. Na občini pa si obetajo, da bi lahko sklad projekt izvedel v letu 2023.

Le eno parkirno mesto na stanovanje

Po mnenju stanovalcev CMD pa je izbrana lokacija iz več razlogov neprimerna. "Že lani smo izpostavili, da se nam zdi problematično že samo umeščanje večstanovanjske stavbe v tako majhen prostor. Za avtobusno postajo sta zdaj namreč parkirišče in zelenica, ki ju mesto potrebuje," je v imenu stanovalcev začetek zgodbe pojasnil Peter Kaučevič. Temu je, pojasnjuje, sledilo, da je ptujska občina izvedla postopek lokacijske prevetritve za individualno odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev, kar pomeni, da bodo namesto v občinskem prostorskem načrtu predvidenega 1,5 parkirnega mesta na stanovanje zagotovili zgolj eno parkirno mesto. S tem naj bi po mnenju stanovalcev občina dala tudi sama vedeti, da lokacija za kakovostno gradnjo stanovanjskega bloka ni dovolj velika. "Eno parkirno mesto na stanovanje ni realno, standardi se spreminjajo, stanovalci na tem območju pa imamo že zdaj težave z zagotavljanjem parkirnih mest," pravi Kaučevič.

Okoliški prebivalci so prepričani, da umestitev novega bloka na parkirišče za avtobusno postajo ni primerna. 

Hojka Berlič

900 kvadratnih metrov zelenice in 13 dreves

Stanovalce pa ob tem v enaki meri, če ne še večji, skrbi morebitno uničenje zelenih površin in dreves ob načrtovani gradnji. Sami namreč menijo, da je treba zeleni pas na tem območju ohraniti, ne pa ga pozidati ali nameniti za parkirišče. Da je bila njihova skrb upravičena, naj bi se po njihovem mnenju izkazalo tudi v gradivu za decembrsko sejo mestnega sveta, v kateri je prikaz odmerjene parcele za prodajo, ki delno leži na območju asfaltiranega parkirišča za avtobusno postajo, delno pa tudi na območju zelenice ob igrišču za bloki v CMD. Kot pravijo stanovalci, naj bi šlo za okoli 900 kvadratnih metrov zelenice, bojijo pa se, da bi bilo ob tem odstranjenih tudi okoli 13 dreves. "Po našem mnenju majhna zelenica nikakor ne bo zadostovala potrebam stanovalcev na tem območju, če prištejemo še stanovalce novih neprofitnih stanovanj - družine z majhnimi otroki, upokojence, invalide," so v svojem dopisu, ki so nam ga posredovali, med drugim zapisali stanovalci CMD. Zaradi pomanjkanja parkirnih mest, dodajajo, pa se lahko upravičeno bojijo tudi, da se bo zelenica sčasoma še zmanjšala.

Obljubam ne zaupajo

Ob tem ne zaupajo preteklim, tudi javnim zagotovilom tako občine kot županje glede ohranitve zelenice, ki so bila sicer res velikokrat precej ohlapna. "Obstoječa zelenica v pretežni meri ostane in se parkovno uredi. Zelenica je označena kot območje projekta, saj vsaka gradnja objekta zahteva tudi ureditev zelenih površin. Načrt bo javno predstavljen, ko bo izbrani projektant glede na vse omejitve določil točno lokacijo objekta in izdelal vizualizacijo prostora," je tako na primer lani dejala Gajškova.

Prikaz parcele, ki jo občina prodaja za izgradnjo neprofitnih stanovanj

Mo Ptuj

Stanovalci CMD pa želijo opozoriti tudi na to, da na Ptuju v preteklosti ni primanjkovalo primernih zemljišč za izgradnjo bloka z neprofitnimi stanovanji, pa je ptujska občina z njimi ravnala zelo negospodarno: "Mestna občina Ptuj (MOP) je pač dala prednost kapitalu pred potrebami občanov po neprofitnih stanovanjih, zdaj pa želi težavo rešiti tako, da bo slednja "na silo" in proti volji lokalne skupnosti umestila na neprimerno lokacijo. S strani MOP je bilo večkrat poudarjeno, kako pomembna staaktivacija in sodelovanje občanov v procesih odločanja, vendar zavrača vse pomisleke, čeprav se izkažejo za upravičene."

Za natančnejše odgovore na vprašanja, kje točno na zarisanem zemljišču naj bi torej stal objekt, ali bodo zelene površine v celoti ohranjene ter koliko dreves nameravajo posekati, smo se seveda obrnili tudi na ptujsko občino. Popolnega odgovora z vsemi pojasnili jim v kratkem času, kot so pojasnili, ni uspelo pripraviti. Zato so nam z občine posredovali le kratek odgovor: "Vsi strahovi so odveč. V kratkem bomo predstavili projektno dokumentacijo, kjer bo razvidno, kako bo blok umeščen v prostor." Podrobnejše odgovore občine na naša vprašanja bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta