Obeležili dva jubileja in srečanje upokojencev. "Smisel našega društvenega življenja je druženje"

22.08.2021 05:40
Društvo upokojencev Jakobski Dol je nedavno proslavilo 70 let delovanja in 45 let od registracije samostojnega društva. Pripravili so srečanje upokojencev občin Pesnica, Kungota in Šentilj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečanje članov UO DU treh občin v Jakobskem Dolu Foto: Anita Kirbiš
Anita Kirbiš

Skrb za izboljšanje življenjskega standarda je slovenske upokojence po drugi svetovni vojni privedla do odločitve, da ustanovijo lastna stanovska združenja. Leta 1946 so prvo ustanovili v Ljubljani, nato je na območju Slovenije nastalo 25 podružnic, ena od njih v Mariboru. Upokojenci Jakobskega Dola, kot je razvidno iz letnice na njihovem praporu, so bili sprva mariborska podružnica, leta 1975 pa so se odločili za samostojno društvo. Tako so nedavno obeležili pomembna jubileja - 70 let delovanja in 45 let od registracije samostojnega društva upokojencev, ki je bilo v sodni register vpisano v letu 1976 in je takrat štelo 120 članov. Od ustanovitve so društvu predsedovali štirje predsedniki (Rojko, Dajčman, Fras, Vozič). Od predlani pa društvo, ki danes šteje 214 članov, vodi dr. Jasna Ida Zafred. Svečanosti so se udeležili tudi podpredsednica ZDUS-a Vera Pečnik, Franc Kranvogl, predstavnik Zgornjepodravske pokrajinske zveze DU, ravnateljica OŠ Jakobski Dol Zdenka Ekselenski in predsednik KS Gorazd Žmavc.

S podelitve plakete ZDUS-a jakobskemu društvu upokojencev, dr. Jasna Ida Zafred (prva z leve) in Vera Pečnik Foto: DU Jakobski Dol
DU Jakobski Dol

Poglavitni cilj druženje članov

"Smisel našega društvenega življenja je druženje. Radi se peljemo na izlet, se zberemo na organiziranem srečanju v Jakobu. Sodelujemo v programu Starejši za starejše, kar 64 odstotkov članov je starejših od 70 let. Obiskujemo najstarejše člane ob okroglih obletnicah, 90- in 80-letnike, v decembru starejšim od 80 let razdelimo vrečke dobrih želja in misli, t. i. humanitarne pakete. V društvu izjemno uspešno deluje pohodništvo in moška kegljaška skupina, kartaška skupina, sodelujemo na fotografskih razstavah, poskusili smo z lahko telovadbo in tematskimi pogovori. Sodelujemo z drugimi društvi v kraju in širše. Želimo si čim širšega spoznanja, da prostovoljstvo tudi daje, ne le jemlje prosti čas in da krepi srčnost in sočutnost, zato se zahvaljujem vsem poverjenikom prostovoljcem za dolgoletno podporo in delo v društvu," je v nagovoru ob svečanosti povedala predsednica društva. Jakobsko društvo je prejelo veliko plaketo ZDUS-a za 70 let aktivnega in uspešnega delovanja, izročila jo je podpredsednica ZDUS-a Vera Pečnik. Devetnajstim članom DU Jakob, ki so pripadni stanovski organizaciji več kot 30 let, pa je društvo podelilo jubilejna priznanja.

Letošnje srečanje treh občin v Jakobu

Vzporedno so tekle priprave na srečanje članov upravnih odborov DU treh sosednjih občin. Že deset let se srečujejo predstavniki občin Kungota, Pesnica in Šentilj - vsako leto je gostitelj druga občina in drugo društvo. Letos je organizacija pripadla DU Jakob. Preteklo soboto se je v Jakobu srečalo 37 upokojencev iz osmih od desetih društev (Jakob, Jarenina, Pernica, Sladki Vrh, Velka, Ceršak, Zgornja Kungota in Šentilj).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta