Obrtna cona Markovci: Novi Jork vse večjih razsežnosti

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.05.2020 06:15

Dve desetletji že občina Markovci podpira razvoj obrti in podjetništva. Predelovalni dejavnosti se zdaj pridružujejo še prenočitvene zmogljivosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrtna cona Novi Jork Markovci je velika skoraj 20 hektarjev. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Med prvimi občinami na širšem ptujskem območju, ki so po svoji ustanovitvi začele urejati obrtne cone, je občina Markovci, ki lahko po dveh desetletjih načrtnega vlaganja v širjenje obrti in podjetništva izpostavi skoraj 20 hektarjev veliko obrtno cono, poimenovano Novi Jork.

Več kot 400 delovnih mest

V obrtni coni danes deluje 16 obrtnikov in podjetnikov, ki zaposlujejo več kot 400 delavcev, ukvarjajo pa se z različnimi dejavnostmi, največ jih je vezanih na kovinsko industrijo, montažo, trgovino, tudi avtoservisno dejavnost. Od samega začetka urejanja obrtne cone tu deluje podjetje Vitiva, največji proizvajalec izvlečka naravnega rožmarina v Evropi, znano tudi po drugih kakovostnih rastlinskih izvlečkih. Na območju obrtne cone posluje gostinski lokal, ki bo kmalu svojo osnovno dejavnost, imajo tudi kuhinjo, povezal še z oddajanjem sob, kar v občini še posebej pozdravljajo. Prenočitvenih zmogljivosti, razen postajališča za avtodome, ki ga nameravajo širiti z dodatno ponudbo v sosednjem Športnem parku Zabovci, namreč v občini še nimajo.

Dobrega pol milijona v desetih letih

Občina Markovci že leta namenja nepovratna sredstva za razvoj malega gospodarstva. V zadnjih desetih letih so tako za tovrstno pospeševanje namenili skupaj 530 tisoč evrov. Vsako leto se prijavi več podjetnikov, tudi do 30 vlog prejmejo, tako da je vsakič obseg prijavljenih sredstev večji, kot pa je sredstev na razpolago.
Obrtno cono Markovci so začeli urejati v nekdanji gramoznici in kasneje črnem odlagališču odpadkov, zdaj se širi navzven proti cesti Ptuj-Zavrč. Z načrtovano gradnjo, ki je dovolj odmaknjena od krajevnega in občinskega središča, da dejavnosti, največ je proizvodnih, ne motijo bližnjih prebivalcev, so tako poskrbeli tudi za nekdaj močno degradirano okolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta