Od polja do olja, skupni projekt središke oljarne in okoliških kmetov

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.08.2021 06:16
Jeruzalem SAT Oljarna in mešalnica je pravkar končala projekt, v katerem sodeluje s kar 15 kmetijami
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nosilci projekta Od njive do olja
Darja Lukman Žunec

Projektu središke oljarne in mešalnice so se pridružili kmetje Franc Štuhec, Marjan Mlinarič, Ivan Horvat, Slavko Trstenjak, Marko Kočevar, Dušan Žinko, Božo Klajnčar, Marija Kuharič, Aleš Borko, Dušan Bauman, Dragica Florjanič, Davorin Žerjav, Danilo Žerjav, Franc Puklavec in Stanka Rakuša. Skupaj so v zadnjih treh letih razvili nov produkt, središko bučno olje, in še nekaj drugih izdelkov.

Sonja Krabonja
Darja Lukman Žunec

Kot pravi Sonja Krabonja, direktorica središke oljarne, so dosegli zastavljen cilj: "Ta je bil ustvariti 100 tisoč evrov prihodkov od prodaje proizvodov na lokalnem trgu v zadnjem letu pred zaključkom projekta. Vrednost odkupa proizvodov od posameznega kmetijskega gospodarstva znaša pet tisoč evrov. Skupna vrednost izpeljanega projekta pa je 45.233 evrov." Projekt je podprt z denarjem iz programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 ter javnim razpisom za podukrep Podpora za horizontalno in vertikalno sodelovanje med udeleženci v dobavni verigi za vzpostavitev in razvoj kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter za s tem povezane promocijske dejavnosti na lokalni ravni iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP).

Tudi bučotela

Na ta način so želeli spodbuditi proizvodnjo novih izdelkov iz bučnic, kot so kruh, testenine, piškoti, namazi in marmelade, ki jih lahko v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetiji delajo in proizvajajo kmetovalci. Največ dela so vključene kmetije vložile v oblikovanje novih izdelkov. Tako so nastali bučni hrustavčki, mlinci z bučnim oljem, bučnice z okusom česna, čebule in rožmarina, široki rezanci z bučnicami, bučni svedri, namaz - bučotela različnih okusov ter središko bučno olje s ptujskim lükom.

Novi izdelki, ki so nastali v okviru projekta oljarne in kmetov
Darja Lukman Žunec

Kot še pravi Krabonja, so povečali prodajo izdelkov, saj so preko prodajne in logistične podpore produkte z višjo dodano vrednostjo ponudili trgu. Predvsem pa kmetje in direktorica poudarjajo trajnostno naravnanost projekta in ustvarjanje novih delovnih mest, tako na kmetijah kakor tudi neposredno v oljarni, ki je za nedoločen čas zaposlila Luko Lovreca. Kot je povedal ob nedavni tiskovni konferenci, je ponujeno priložnost sprejel, ker ga delo pri tem projektu veseli, saj ceni njegove osnovne cilje in verjame v uspeh.

Način ohranjanja narave

Projekt pomembno vpliva tudi na razvoj kmetijstva in predstavlja korak v smer trajnostnega razvoja, ki bo ekonomičen, učinkovit, konkurenčen, hkrati pa tudi okolju prijazen. "Ohraniti želimo biotsko raznovrstnost, značilno kulturno krajino in predvsem zavarovati kmetijska zemljišča pred trajno spremembo namembnosti," dodaja Krabonja. Kot poudarja, sodelovanje s kmeti ne bo končano s koncem projekta: "Pogodbeno partnerstvo želimo ohraniti in naprej peljati dejavnosti, kot so izobraževanje, povezovanje s kmetijsko svetovalno službo in promocija izdelkov. Predvsem pa je pomembno, da bomo kmetom tudi v bodoče zagotavljali urejen odkup vseh pridelanih pogodbenih količin, konkurenčno ceno in redno plačilo kakovostnih bučnic."

V letu 2018 je oljarna odkupila dobrih 25 ton bučnih semen, v letu 2019 16,6 tone in v letu 2020 kar 31,3 tone. Izračunali so denimo, kolikšno je bilo povečanje zaslužka oljarne zaradi projekta, pri čemer so primerjali redne cene in na novo dosežene. Zaslužek se je v letih od 2018 do 2020 povečal za dobrih 17 tisočakov in je znašal skoraj 197 tisočakov.

​Kot so poudarili na nedavni tiskovni konferenci, je projekt pomemben tudi zaradi blaženja podnebnih sprememb in zmanjšanja toplogrednih plinov. K temu prispeva dejstvo, da je večina njihovih pogodbenikov v 30- do 50-kilometrski zračni oddaljenosti od oljarne. Kar deset partnerjev pridelovalcev obdeluje kmetijska zemljišča tudi na območju Nature 2000.

Pri prodaji so bili uspešni, saj so vključili gostišča, lastnike manjših specializiranih prodajaln ter javne zavode in prehrambne obrate. Direktorica in vključeni kmetje še posebno poudarjajo, kako pomembna sta vzpostavitev in ohranjanje dobrega partnerskega odnosa med udeleženci: "Pridelovalcem partnerjem želimo zagotoviti ekonomsko stalnost in jim z zagotovljenim odkupom omogočiti boljšo ekonomsko neodvisnost," doda Krabonja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta