Odvoz odpadkov na Ptuju: Cena odvisna od (ne)ločevanja

Hojka Berlič Hojka Berlič
26.10.2018 19:45

Stanovalci blokov, ki zelo slabo ločujejo odpadke, bodo po novem letu lahko plačali tudi do 250 odstotkov višje položnice za odvoz

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija pri zbiranju in ločevanju odpadkov v Evropi prednjači.
Hojka Berlič
Med mešanimi komunalnimi odpadki je bilo daleč največ odpadne embalaže.
Hojka Berlič

Uslužbenci Javnih služb Ptuj so se pred nekaj dnevi z direktorjem Alenom Hodnikom na čelu in v spremstvu medobčinske inšpektorice podali pred enega od blokov v Volkmerjevi ulici, si nadeli rokavice in začeli lastnoročno razvrščati odpadke, ki so ležali v vrečah za smeti okoli že zdavnaj prepolnih posod za mešane komunalne odpadke. Čez le nekaj minut se je pokazalo, da stanovalci odpadkov večinoma sploh niso ločevali in bi velika večina sodila v druge zabojnike.
"Predvsem med mešanimi komunalnimi odpadki ostaja embalaža, relativno veliko je bioloških odpadkov, najde se tudi papir, celo kosovni odpadki. Torej vse tisto, kar tja ne sodi," je slabo stanje komentiral Hodnik in ob tem izpostavil, da so prav mešani komunalni odpadki tisti, ki so najdražji. Odpadkov pa sami tudi naknadno ne razvrščajo, saj je to, ker jih smetarska vozila stisnejo, praktično nemogoče. Zato odstranijo le morebitne večje kosovne odpadke. Vse zbrane mešane komunalne odpadke pa trenutno vozijo v Celje.
Redne nadzore nad ločevanjem sicer izvaja medobčinska inšpekcija, kot napovedujejo, bodo v prihajajočih mesecih precej pogosti prav v blokovskih naseljih. "V večstanovanjskih stavbah je sicer stanovalce, ki ne ločujejo pravilno, težje najti. Mi opravimo pregled, in če najdemo kakšne podatke o kršiteljih, lahko zoper njih ukrepamo," je ob pregledu pojasnila medobčinska inšpektorica Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju Sabina Jupič. S pomočjo odvrženih položnic in drugih dokumentov, ki so vsebovali imena in priimke, so tako identificirali nekatere kršitelje tudi ob tokratnem pregledu. Čaka jih globa 400 evrov.

Če bi stanovalci ločevali odpadke, bi bilo tudi posod za mešane komunalne odpadke dovolj.
Hojka Berlič

Novi način obračuna

Povod za tokratno akcijo so bili predvsem številni očitki Javnim službam Ptuj, da preredko odvažajo odpadke in da zabojniki na terenu ne zadostujejo, čeprav vsi njihovi izračuni kažejo nasprotno. "Vsak občan namreč ustvari podobno količino odpadkov. In če v enostanovanjskih hišah zadostuje neki volumen posod za določeno število ljudi, bi moral po vsej logiki tudi v blokovskem naselju," pojasnjuje Hodnik. Dodaten razlog so bile z novim letom napovedane spremembe v načinu oblikovanja položnic za večstanovanjske stavbe, ko bodo uveljavili obračunavanje odpadkov na način, ki ga je predvidela uredba. Hodnik: "V preteklosti smo v blokovskih naseljih stanovalcem obračunavali položnice po sistemu, ki je bil že vpeljan, glede na skupno količino odpadkov in po v naprej določenem ključu glede na velikost gospodinjstva. Pri tem so nastajale velike anomalij, ko je petčlanska družina plačevala dvakrat višjo položnico od štiričlanske. To ni niti v skladu z uredbo niti pošteno." Po prehodnem obdobju enega leta, v katerem so se odločili občane predvsem ozaveščati, bodo z novim letom prešli na nov način obračunavanja. Skupno položnico za odjemno mesto bo po novem tako prejel upravnik stavbe, ki bo nato zneske razdelili po osebah. "To pomeni tudi mnogo manjše razlike, na primer med štiri- in petčlanskimi družinami. Seveda pa to na drugi strani pomeni tudi, da bodo razlike v višinah skupnih položnic med različnimi vhodi in bloki. Vse bo odvisno od tega, kako dobro bodo stanovalci posameznega vhoda ločevali odpadke," še pravi Hodnik. Po njihovih izračunih bi tako lahko, če vedenja ne bodo spremenili, v nekaterih blokih po novem letu plačevali tudi do 250 odstotkov višje položnice.

Priporočajo zaklepanje

Prav zaradi novega načina obračunavanja si v Javnih službah Ptuj prizadevajo, da bi z novim letom, kjer je le mogoče, ekološke otoke zaklenili. Kot še pojasnjujejo, morajo biti po občinskem odloku posode za odpadke postavljene na funkcionalnih zemljiščih. Če takšnega prostora ni, morajo stanovalci doseči dogovor z občino. Za dobre rezultate bodo morali tudi stanovalci med seboj opravljati nadzor.
Vse povedano pa, zagotavlja Hodnik, nikakor ne pomeni, da občani na splošno niso vestni pri ločevanju odpadkov. Nasprotno, tudi primerjave z drugimi občinami kažejo, da so sistem dobro sprejeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta