Opozorilo odvetniške zbornice o družbi Pavkovič. Ta odgovarja, da strank ni zavajala

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
07.01.2021 06:30
Pravna družba Pavkovič in partnerji iz Svete Trojice je iz svojega imena izbrisala dodatek "in odvetniki". Odvetniška zbornica Slovenije je namreč prej strankam priporočila previdnost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež podjetja Pravna družba Pavkovič in partnerji v Sveti Trojici Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Odvetniška zbornica Slovenije je na svoji spletni strani v ponedeljek, 4. januarja, objavila obvestilo, da "se gospodarska družba Pavkovič in odvetniki, d.o.o., s sedežem v Prisojni ulici 10 v Sveti Trojici predstavlja kot odvetniška družba". "Dodatek v imenu družbe 'in odvetniki' zavaja stranke, saj vzbuja prepričanje, da gre za odvetniško družbo," piše v obvestilu. Kot so še pojasnili, je bila odvetniška zbornica s strani ministrstva za pravosodje in več odvetnikov opozorjena, da se gospodarska družba predstavlja kot odvetniška družba, navedena družba oziroma v njej zaposleni posamezniki pa naj bi stranke zastopali tudi v postopkih na sodišču. Zbornica, ki vodi imenik odvetnikov in odvetniških družb, je stranke obvestila še, da omenjena gospodarska družba ni vpisana v imeniku odvetniških družb, prav tako nihče od družbenikov ali zaposlenih ni vpisan v imeniku odvetnikov.

Spremenjeno ime

Vendar je že v torek, 5. januarja, na svojo spletno stran odvetniška zbornica dodala novo obvestilo, da je omenjeno podjetje, katerega direktorica je Anita Pavkovič, v njej pa je zaposlen tudi Darko Fras, nekdanji trojiški župan in direktor mariborske mestne uprave, svoje ime spremenilo: "Obveščamo vas, da je navedena gospodarska družba 5. januarja zbornico obvestila, da je ta dan spremenila svoj akt o ustanovitvi v delu, ki se nanaša na ime družbe. Iz sodnega registra izhaja, da se po današnji spremembi firma gospodarske družbe glasi Pavkovič in partnerji, d.o.o."

Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer je sedež podjetja Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek
Sveta Trojica v Slovenskih goricah, kjer je sedež podjetja Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

V upravi družbe s sedežem v Sveti Trojici so nam pojasnili, da je bila njihova družba ustanovljena in registrirana kot pravna družba. "Dodatek k osnovnemu imenu smo res dodali v maju 2020. Družba je spremenila ime v Pravna družba Pavkovič in odvetniki, d.o.o., ker se je načrtovala zaposlitev odvetnika, vendar se družba ni registrirala kot odvetniška družba in se tako tudi nikoli ni predstavljala. Prav tako družba ne zastopa strank pred sodiščem," so zapisali v uradnem sporočilu.

​Ne le odvetniki

"Obvestilo zbornice zavaja javnost zlasti s formulacijo, ki jo je razumeti, kot da le odvetniki lahko zastopajo stranke pred sodiščem, kar pa seveda ne drži. Zakon o pravdnem postopku med drugim jasno določa, da je v postopku pred okrajnim sodiščem lahko pooblaščenec vsak, kdor je popolnoma poslovno sposoben. Le v postopku pred okrožnim, višjim in vrhovnim sodiščem je pooblaščenec lahko samo odvetnik ali druga oseba, ki je opravila pravniški državni izpit. Sodišče je dolžno ves čas postopka paziti na sposobnost in pravilnost zastopanja strank po pooblaščencih in jih na to tudi opozoriti," pojasnjujejo v podjetju.

Napisna tabla Pravna družba Pavkovič in odvetniki
(foto: Andrej Petelinšek)
Andrej Petelinsek

Stranke se lahko, kot navajajo, v primerih pred okrajnim sodiščem same odločijo, ali bodo izbrale za zastopanje odvetnika ali pooblastile drugo osebo, ki ni odvetnik. "Torej lahko tudi zaposleni v naši družbi, čeprav ni odvetnik, zastopa stranko na sodišču kot fizična oseba, če ga stranka za to pooblasti. Ne ukvarjamo se z odvetniškimi storitvami, temveč s pravnim svetovanjem, upravljanjem terjatev in drugimi pravnimi storitvami, za katere smo specializirani in jih lahko zato opravljamo bolje od odvetnikov, kar so prepoznali tudi mnogi uporabniki, ki se obračajo na nas. Seveda so cene teh storitev nižje in so morda tudi zato kamen spotike. Uporabniki imajo pravico do svobodne izbire, pa čeprav bi nekateri očitno želeli tudi na tem področju imeti ekskluzivne privilegije," so prepričani v družbi. ​"Naziv družbe smo spremenili v prvotni naziv, tako da očitek o možnosti zavajanja strank v prihodnje odpade," so še zapisali. Na njihovi spletni strani lahko preberemo dodatno zagotovilo: "Smo ekipa pravnikov in mediatorjev. Pojasnjujemo, da nismo odvetniška pisarna, lahko pa vam zagotovimo odvetnika za sodno zastopanje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta