Ormoška klet bo kooperantom plačala povprečno 50 centov za kilogram grozdja

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
06.08.2020 06:15

V podjetju Puklavec Family Wines se niso odločili za zeleno trgatev, glede krizne destilacije se še odločajo. Od pogodbenikov za desetino manj grozdja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred letošnjo trgatvijo se vinogradniki težko sprijaznijo z nižjimi odkupnimi cenami.
Darja Lukman Žunec

Tako kot drugim slovenskim vinarjem je tudi podjetju Puklavec Family Wines epidemija covida-19 prinesla precej težav zaradi zmanjšane prodaje vina. Direktor in glavni enolog kleti Mitja Herga: "Čutimo posledice izpada prodaje. Vemo, da se je s 16. marcem za nekaj mesecev v celoti zaprla možnost prodaje v gostinsko-hotelski segment in prav tako se je ustavila naša lastna prodaja v ormoški vinoteki in zidanici Malek. Kot podjetje smo se na to odzvali v prvi fazi s spremembo kratkoročnih planov poslovanja, kar pomeni omejitev stroškov podjetja. Hkrati se zavedamo, da moramo najti srednjeročne vzdržne rešitve in prilagoditi poslovanje novim razmeram. To pomeni tudi prilagoditev obsega proizvodnje glede na pričakovani padec prodaje v letih 2020 in 2021."

Pred letošnjo trgatvijo se vinogradniki težko sprijaznijo z nižjimi odkupnimi cenami.
Darja Lukman Žunec

Ne zeleni trgatvi

Dva ukrepa EU, ki sta vinogradnikom in vinarjem na voljo, sta zelena trgatev, ki jim lahko prinese nekaj manj kot dva tisoč evrov na hektar, in krizna destilacija, ki jim omogoča podporo 0,80 centa po litru vina. Še tretji pa je podpora za krizno skladiščenje vina, ki za letos znaša 10 evrov na hektoliter.

Zidanica Malek podjetja Puklavec Family Wines je minuli konce tedna gostila umetnike.
Karolina Putarek

​Le za preživetje bo

Najbolj je kriza zamajala odkupne cene za grozdje letošnje letine, ki jih lahko pričakujejo pogodbeniki kleti. Težava je, poleg zagotovitve plačila zanjo, tudi v tem, da vinske kleti zaradi starih zalog ne bodo mogle odkupiti vseh običajnih količin. Herga ocenjuje, da bodo letos pričakovane odkupljene količine (1700 ton) približno za desetino manjše od lanskih, ko so odkupili 1888 ton. Cene bodo sicer nekoliko nižje od lanskih in bodo v povprečju 50 centov za kilogram.

​Uspehi spodbujajo prodajo

Je pa Herga nadvse vesel velikega uspeha na 46. ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni, kjer so osvojili kar 47 nagrad. Dobili so jih prav za vsa prijavljena vina, kar je največ med vsemi vinarji. V močni konkurenci domačih in tujih vinarjev so vina iz njihove kleti prejela naziv šampion za Jeruzalem Ormož 34' white cuvee, šest velikih zlatih medalj, 13 zlatih in 22 srebrnih medalj. Arhivsko vino renski rizling 1989 je postalo prvak jeruzalemske vinsko-turistične ceste.

Ob zidanici Malek je ob koncih tedna tržnica lokalnih ponudnikov. (
Anita Bolčevič
Ena od večjih naložb ormoškega vinarja je bila nova peninska klet. (
Arhiv P&f Jeruzalem
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta