Ormoško društvo Spominčice pomaga starejšim z demenco in njihovim svojcem

Slavica Pičerko Peklar
02.07.2021 06:00
Že drugo leto sodelujejo pri projektu Čaj za dva, obiski starejših doma so pomembni za ohranjanje kakovosti bivanja. Njihova želja je odpreti dnevni center, imenovali bi ga Pri grofici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Društvo Spominčica Ormož vabi k informativnim stojnicam. 
Arhiv Društva Spominčica Ormož

Osnovno poslanstvo ormoškega društva Spominčica je pomoč dementnim osebam in njihovim svojcem. Društvo povezuje nekaj več kot sto članov, deluje od leta 2008, od novembra 2019 pa sodeluje v projektu Čaj za dva, ki bo potekal še vse do konca januarja prihodnje leto.

​Posebna pozornost družabništvu

"Društvo Spominčica smo v Ormožu ustanovili, da bi pomagali vsem, ki se srečujejo z demenco. Ta ne prizadene samo obolelih, povečini starejših, temveč tudi njihove svojce, saj so tako psihično kot fizično zelo obremenjeni, in zaradi tega pomagamo tudi njim," pravi Majda Keček, predsednica ormoške Spominčice. "Dolga leta se o demenci ni kaj dosti govorilo, zdaj vemo, da gre za kronično napredujočo bolezen, ki se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, razumevanja računskih operacij, učnih sposobnosti, govornega izražanja in presoje. Upad naštetih sposobnosti vpliva na dnevne aktivnosti obolelega in kot širša lokalna skupnost se vse bolj zavedamo, da lahko z ustreznimi dejavnostmi omogočimo kvalitetnejše življenje ljudem, ki so zboleli, in pomagamo oziroma razbremenimo tudi njihove svojce. Z namenom pomagati in ozaveščati skupnost v našem društvu izvajamo različne aktivnosti, kot so izobraževanja, svetovanja, delavnice, odpiramo info in demenci prijazne točke."

Društvo Spominčica Ormož poskrbi tudi za druženje svojih članov. 
Arhiv Društva Spominčica Ormož

Prav z namenom, da bi izboljšali kakovost življenja oseb z demenco v domačem okolju, so se odločili za sodelovanje v projektu Čaj za dva, ki ga vodi Okoljsko raziskovalni zavod Slovenske Konjice, kot partner pa sodeluje še Medobčinsko društvo invalidov Ptuj. "Projekt, ki ga izvajamo že poldrugo leto in se bo v začetku prihodnjega leta iztekel, sofinancira ministrstvo za javno upravo. Posebno pozornost smo namenili družabništvu, brezplačnemu druženju usposobljenih prostovoljcev z ljudmi z demenco. Obiskujemo jih na domu, druženja pa namenimo pogovorom, branju, igranju družabnih iger, tudi sprehodom in podobno. Naš namen je, da krepimo oziroma ohranjamo kognitivne sposobnosti, zmanjšujemo osamljenost in socialno izključenost teh ljudi in na ta način pomagamo tudi njihovim svojcem," razlaga Kečkova in še pove, da družabnik lahko postane vsak, ki ga veseli delo z ljudmi. "Pomemben je odnos do starejših, človek, ki se odloči za prostovoljstvo kot družabnik, mora biti tudi srčen, empatičen in seveda primerno usposobljen, za kar poskrbimo. Za zdaj imamo v društvo dva usposobljena družabnika, še dva zaključujeta usposabljanje. Izobraževanje in usposabljanje za družabništvo omogočimo vsem zainteresiranim in veseli bomo, če se nam pridruži še kdo." Opravili so tudi anketo med starejšimi in ugotovili, da jih večina želi jesen življenja preživeti v domačem okolju. To velikokrat ni preprosto, zato mora lokalna skupnost zagotoviti kakovostne in dostopne storitve, poleg zdravstvenih in socialnih pomagati še s pomočjo na domu, kar starejšim veliko pomeni.

​Razveselijo se vsakega obiska

"Pri odkrivanju potencialnih uporabnikov dobro sodelujemo s Centrom za duševno zdravje odraslih Ormož, nekateri svojci pa v skrbi za svoje sorodnike tudi sami izrazijo željo po družabništvu. Trenutno imamo 14 zainteresiranih uporabnikov," pravi Majda Keček in omenja, da so v prvem valu epidemije za dva meseca obiske na domu zaradi vladnih ukrepov prekinili, ohranili pa so stike po telefonu. Zdaj družabništvo že nekaj časa spet poteka v živo in upajo, da bo tako ostalo. Projekt Čaj za dva, pravijo v društvu Spominčica, bi radi nadgradili z odprtjem dnevnega centra za dementne. "Mi že vemo, da bi tak center, ki bi bil na tem našem ormoškem koncu še kako dobrodošel, poimenovali Pri grofici, namenjen pa bi bil druženju starejših, njihovemu varovanju v začetni fazi demence, omogočal bi aktivno preživljanje prostega časa, pripomogel bi k njihovi vključenosti v okolje in medgeneracijskemu sodelovanju. Ali bo center na Ormoškem tudi zares zaživel, je v veliki meri odvisno od lokalne skupnosti, s katero bi bilo treba doreči financiranje take dejavnosti, saj v okviru društva sredstev za tako, sicer zelo dobrodošlo in tudi vse bolj potrebno dejavnost nimamo," ugotavlja predsednica društva Spominčica Ormož.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta