Osemdeset kilometrov za meddržavno povezavo Slovenije in Madžarske

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
11.07.2020 05:46

Umeščanje trase visokonapetostnega daljnovoda v prostor je trajalo kar dve desetletji. Zdaj se gradnja začenja, in kot napovedujejo v Elesu, bo končana v dveh letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na terenu naj bi končali najkasneje do prve polovice leta 2022.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Postopki za umeščanje v prostor in usklajevanje z različnimi deležniki za gradnjo daljnovoda Cirkovce-Pince so potekali kar dve desetletji, zdaj, sporočajo iz Elesa, se načrtovana gradnja začenja, dela na terenu pa naj bi končali najkasneje do prve polovice leta 2022.

Povezani z Madžarsko

"Dvosistemski daljnovod Cirkovce-Pince, 400 kV, bo dolg 80,5 kilometra in bo imel 264 stebrov, v zaščitno vrv pa bodo vgrajena optična vlakna. V okviru navedenega projekta bo v obstoječi RTP Cirkovce, 220/110 kV, rekonstruirano 110 kV stikališče in v razširjenem delu zgrajeno novo stikališče 400/110 kV z novo komandno stavbo ter izvedeno kabliranje obstoječih 110 kV daljnovodov pred razširjeno RTP. Projekt je bil uvrščen na seznam projektov skupnega interesa in bo predvidoma končan v prvi polovici leta 2022. Daljnovod Cirkovce-Pince in novo stikališče Cirkovce bosta omogočila vzpostavitev prve povezave s prenosnim omrežjem sosednje Madžarske. To bo povečalo tako zanesljivost delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema kot uvozne prenosne zmogljivosti. Projekt bo prejel dobrih 48 tisoč evrov nepovratnih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav. Investicijska vrednost izgradnje daljnovoda s pripadajočim RTP Cirkovce znaša 145 milijonov evrov," sporoča Špela Jerič iz Elesa.

Daljnovod bo potekal tudi po Krajinskem parku Šturmovci. 
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta