Oskrba starejših na njihovem domu: "Največ šteje lepa beseda"

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.07.2021 04:00
V projekt Sodobna oskrba starejših je ta na širšem ptujskem območju vključenih 170 starejših in pomoči potrebnih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj. Dom upokojencev Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Terezija Mlinarič, ki bo letos dopolnila 81 let, je ena od 170 vključenih v projekt Sodobna oskrba starejših, ki od lanskega leta poteka na širšem ptujskem območju. "Boljši, kot so, ne bi mogli biti vsi ti moji oskrbovalke in oskrbovalci. Poleg osnovne, dnevne pomoči pri umivanju, pripravi zajtrka in negi me obiskuje delovna terapevtka. Imam fizioterapijo in še kakšno terapijo, ki nam starejšim olajša starostne tegobe. Res dobro mi gre zdaj in naj kar tako ostane," se je na skupnem zajtrku v novi kavarni ptujskega doma upokojencev veselila Terezija, ki ji vsa ta oskrba omogoča, da še vedno živi doma, ni osamljena in ni je strah tegob, ki pridejo z leti. "Imam tudi tole verižico za e-oskrbo. Če bi šlo kaj narobe, če bi se slabo počutila, padla ali kaj podobnega, samo stisnem na gumb in mi pridejo pomagat," pravi zgovorna sogovornica, ki dodaja, da je vsa pomoč resnično strokovna, največ pa šteje lepa beseda, ki starejšim tako zelo dobro dene.

Terezija Mlinarič v družbi Andreje Potočnik in Vesne Šiplič Horvat Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

"Za pomoč v okviru brezplačnega projekta Sodobna oskrba starejših, ki ga vodijo ptujski dom upokojencev, zdravstveni dom, lekarne in center za socialno delo, je doslej vloge oddalo 364 občanov in občank, polovico smo jih že vključili v projekt, ki bo potekal še dobro leto, upamo pa, da bo kar trajal, saj je ljudi, ki potrebujejo tovrstno oskrbo, veliko," pravi Andreja Potočnik, koordinatorka projekta. Za e-oskrbo pa se je odločilo 25 uporabnikov. "Tačas 45 prijavljenih čaka, da jih začnejo obiskovati naši strokovno usposobljeni sodelavci. Odzivi kažejo, da so uporabniki pomoči zelo veseli in jim ogromno pomeni, saj tako lahko kljub manjšim in večjim tegobam še naprej živijo doma. Pomagali bi še več starejšim in drugim, ki so zaradi različnih težav upravičeni do oskrbe, a kadrovske omejitve nam za zdaj tega ne onemogočajo," dodaja.

V ptujskem domu upokojencev, ki sodeluje v projektu, svojo prihodnost gradijo prav na povezovanju s starostniki, ki še živijo v domačem okolju. Hkrati želijo kar največ domačnosti prenesti tudi v domsko življenje. "Da bi se še bolj povezali z okoljem, smo na Ptuju uredili kavarno, ki je odprta za vse, mlajše in starejše, tiste, ki prihajajo na obisk v dom k svojcem, veseli pa smo tudi vseh, ki gredo mimo, pa jih zamika, da bi kaj popili ali se posladkali z zares okusnimi sladicami, ki jih pripravljajo v naši kuhinji. Veseli smo vsakega obiska. Pred kavarnico bomo postavili še otroška igrala," napoveduje Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj, ki dodaja, da so njihovi stanovalci tudi v vseh drugih domskih enotah, v Muretincih, Kidričevem, Juršincih in v Kopru, veseli obiskovalcev in radi poklepetajo. Nuška Gajšek, ptujska županja, ki se je s sodelavci udeležila zajtrka v domski kavarnici, je pohvalila prostor za druženje in spomnila, da zdaj že vsi komaj čakajo na začetek gradnje nove domske enote v Žabjaku, kjer bo omogočeno tudi dnevno varstvo starejših.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta