Oskrba starejših: Zadovoljni z nego in terapijami na domu

Tomaž Ajd
06.03.2021 05:25
Projekt Dom doma dosega svoj namen, ugotavljajo sodelujoči in izvajalci na območju občin Slovenska Bistrica in Poljčane. Pri več kot 80 uporabnikih že izvajajo storitve na domu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko pride fizioterapevt na dom.
Arhiv Projekta Dom doma

V Slovenski Bistrici in Poljčanah uspešno uresničujejo projekt Dom doma, katerega namen je kakovostna integrirana oskrba starejših. Starejšim omogočajo čim daljše samostojno bivanje v domačem okolju saj se na terenu izvajajo storitve zdravstvene nege, fizioterapije, delovne terapije in druge. Storitve v kohezijskem projektu kljub epidemiji nemoteno izvajata Dom dr. Jožeta Potrča in Zdravstveni dom Slovenska Bistrica.

V program se lahko brezplačno vključijo osebe, ki imajo stalno prebivališče v omenjenih občinah in so starejše od 65 let. Treba je le izpolniti vlogo za uveljavljanje pravice do integrirane oskrbe, ki je na voljo na spletnih straneh zavodov, dostopna je tudi na Vstopno-informacijski točki (VIT) v poslovni stavbi Granit. Strokovni delavci ocenijo upravičenost prosilca na podlagi lestvice in presejalnih testov, vse v skladu s pogoji, ki jih določa javni razpis, ki ga je pripravilo ministrstvo za zdravje.

Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, enota Slovenska Bistrica 
Tomaž Ajd

Zanimanje za storitve je veliko, ugotavljajo sodelujoči. Od odprtja VIT, to je od konca oktobra do konca februarja, so prejeli 162 vlog. "Storitve izvajamo pri več kot 80 uporabnikih. Od teh, ki jih obiskujemo na domovih, smo prejeli samo pozitivne odzive. Naši izvajalci so zelo lepo sprejeti. Največje povpraševanje je po storitvah fizioterapije ter zdravstvene nege. Januarja smo začeli s popoldanskimi termini izvajanja storitev zdravstvene nege, ker smo na terenu zaznali veliko potrebo po tem," pojasnjuje Urška Zajšek Moder, strokovna vodja projekta Dom doma.

Ugotavljajo, da se je za zelo koristno izkazala tudi storitev priprave zdravil, ker je za starejše kdaj težko slediti vsem navodilom. Ker ta storitev do zdaj ni bila dostopna, so tako uporabniki kot svojci zanjo zelo zainteresirani. Obenem je na voljo farmacevtsko svetovanje, kar je za uporabnike prav tako zelo koristno. Zdravstveni tehniki izvajajo tudi merjenje vitalnih funkcij in aplikacijo podkožnih injekcij (najpogosteje inzulin pri sladkornih bolezni).

Zdravstveni dom Slovenska Bistrica
Andrej Petelinšek

Projekt Dom doma sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt bodo v skladu z javnim razpisom zaključili junija 2022. v obeh partnerskih institucijah bo omogočil kar 25 novih delovnih mest, večino s področja zdravstvene ali socialne stroke. Vreden je dobrih 2,6 milijona evrov.

"Kaj se bo zgodilo s projektom potem, žal ni odvisno samo od nas. Povpraševanje je že v prvih štirih mesecih pokazalo veliko potrebo po tovrstnih storitvah, zato upamo, da bo v času trajanja projekta spremenjena zakonodaja na področju oskrbe starejših in da bomo s temi storitvami lahko nadaljevali tudi v prihodnje," še pravi Urška Zajšek Moder.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta