PGD Spodnja Kungota: Obeležili 30 letnico organiziranega gasilstva v kraju

Branka Bezjak Branka Bezjak
05.06.2022 03:00

Točno na dan ustanovitve društva, 22. maja, so gasilci praznovali jubilej in podelili priznanja dolgoletnim prizadevnim članom in podpornikom društva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(z desne) Branko Zadravec, Drago Korade, Trivo Krempl, Miran Koren, Stanislav Flašker in Marica Flašker
Martina Zadravec

Začelo se je z gasilsko parado, ki ji je poveljeval Stanislav Flašker. Po slovenski himni v izvedbi Kungoške pleh muzike (KPM) pa je program povezoval Branimir Zadravec, prvi predsednik društva in 29 let poveljnik Civilne zaščite Občine Kungota, ki je ob tej priložnosti prejel najvišji društveni naziv, častni predsednik PGD Spodnja Kungota.

V uvodnem nagovoru je spregovoril predsednik društva Miran Koren in predstavil razvojno pot gasilstva v kraju s pomembnimi mejniki, ki so to pot spremljali. "Gasilska 'semena' iz 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja so v 80-ih padla na plodna tla in v 90-ih se je rodilo PGD Spodnja Kungota," je še dejal in izpostavil, da 22. maj 1992 ni pomemben dan le za spodnjekungoške gasilce, temveč tudi za Slovenijo, ki je bila takrat kot 176. članica sprejeta v OZN.

Naslovnica zbornika 

Sledili so pozdravni nagovori in čestitke županje občine Kungota Tamare Šnofl, predsednika GZ Slovenske gorice Uroša Kojca, častnega člana PGD Spodnja Kungota Valentina Pohorca, predsednice DVD Mursko Središče Tanje Smolković, predstavnika PGD Imeno Benjamina Alegra in predstavnikov domačih društev - Rudija Matjašiča ml. v imenu KPM, za KUD Lipa Spodnja Kungota Brigite Kraševec in za DU Spodnja Kungota Marije Koren.

Sledil je osrednji del programa, ki je bil posvečen izdaji in vsebinski predstavitvi zbornika, s katerim so oplemenitili 30-letnico društva. Avtorja in urednika sta ustanovni član društva Drago Korade, ki je na prireditvi prejel naziv častni član društva, in že omenjeni Zadravec. Posebno zahvalo za širokosrčno pomoč pri urejanju zbornika so izrekli Florjanu Jančiču, gasilskemu tovarišu iz Slovenskih Konjic, ki je bil recenzent zbornika, a se ni mogel udeležiti dogodka. "Naj bo zbornik spomin na preteklo gasilko pot in hkrati spodbuda mladi generaciji, da se poslanstvo - pomagati človeku v nesreči, nadaljuje," je še o zborniku dejal Korade. Na prireditvi je prebral tudi čestitko gasilcem, ki jo je spisala učenka OŠ Kungota Nancy Vujica in z njo zbrane navdušila.

Za dolgoletno opravljeno delo v društvu in pri izdelavi zbornika ter podpornikom pri njegovem izidu so podelili še druge zahvale in častne nazive. Naziv častni član je tako prejel tudi Trivo Krempl, direktor AJM, d.o.o. Po zaključenem uradnem delu, s pozdravom ob odhodu praporščakov s prapori, je sledilo druženje ob glasbi mladih gasilcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta