Podeželske hiše, ki nas vračajo v preteklost

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.12.2021 04:00

Naša prihodnost je dediščina in med to sodijo tudi stare, še ohranjene hiške na slovenskem in madžarskem podeželju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Herbersteinova hiška na Mestnem Vrhu Foto: Slavica Pičerko Peklar

Slavica Pičerko Peklar

Razvoj turizma na slovensko-madžarskem obmejnem območju je eden od projektov, ki povezujejo kraje in ljudi, ki verjamejo, da je dediščina naša prihodnost. V želji, da bi storili korak naprej v turistični ponudbi širšega obmejnega območja, so v okviru projekta Poti podeželskih hiš, v katerem sodeluje tudi ptujsko ZRS Bistra, izdali zloženko, v kateri predstavljajo devet starih podeželskih hiš, pet na slovenski strani in štiri na madžarski. Prav podeželske hiše so pomembna dediščina naših krajev, a so z vidika turistične ponudbe še vse prevečkrat spregledane, pravijo v ZRS Bistra, kjer so v tovrstno turistično predstavitev in ponudbo vključili Herbersteinovo hiško na ptujskem Mestnem Vrhu, viničarski muzej na Gorci in Hrgovo domačijo v Vitomarcih. S pomurskega konca pa še zadrugo Pomelaj v Mali Polani, posestvo Mala Rosa v Stanjevcih v Gornjih Petrovcih.

Hrgova domačija v Vitomarcih Foto: vww.sv-andraz.si

Www.sv-andraz.si

Za vse te hiške, ki so kljubovale času in so jih lastniki skrbno obvarovali pred propadom, velja, da obiskovalcem na stežaj odprejo vrata v preteklost, ki se razkriva z ohranjenim starim pohištvom, kmečkim orodjem, in ob tem obujajo skoraj pozabljene običaje, povezane s starimi obrtmi. V nekaterih od teh hišk, kjer potekajo številne vaške aktivnosti, povezane z ohranjanjem tradicije, lahko obiskovalci tudi prespijo in zagotovo se bodo dobro odločili tisti, ki bodo svoja prihodnja odkrivanja podeželja na tej in oni strani meje povezali z njihovim obiskom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta