Pokazali, da kjer je volja, je tudi pot

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
20.08.2022 06:40

V Jakobu so se družili ljudje s posebnimi potrebami ter navdušili in ganili zbrano občinstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kjer je volja, je tudi pot - slikarka z usti Dragica Sušanj v kulturni dvorani v Jakobu. 
Anita Kirbiš

V okviru Jakobovih kulturnih prireditev 2022 smo bili znova priča ganljivi prireditvi, letos sedmi zapored, s pomenljivim naslovom Zmorem. Idejo za druženje ljudi s posebnimi potrebami v kraju je pred leti izrazila upokojena patronažna sestra Nada Žmavc, ki prireditve tudi redno obiskuje.

Jakobska kulturna dvorana je bila tudi letos polna emocij. Kulturni program so s prepevanjem in muziciranjem oblikovali pogumni Jakobčani, ki jim je življenje namenilo "posebne potrebe". Simon Žavcer, ki je kot otrok utrpel prometno nesrečo, je imel uvodni nastop, ob Simonovem izvajanju ambientalne glasbe so člani družine brali njegovo poezijo. Pogumno in z velikim nasmeškom, kot vedno, je stopil na oder Luka Kraner z nekaj družinskimi člani in presenetil s skladbo skupine Kingston. Z Zgornje Velke, kjer je našel nadomestno družino, je tudi letos prišel v goste s številnimi oboževalci navihani pevec Mario Jauk in pošteno ogrel dlani obiskovalcev.

Med poslušanjem pa so pogledi vse bolj potovali po razstavišču, od koder so nagovarjale izjemne slike. Svoja umetniška dela je namreč postavila na ogled uveljavljena slikarka z usti Dragica Sušanj iz Primorske, ki je utrpela hudo prometno nesrečo, ob trdni volji in ob pomoči družine pa nato našla smisel v umetniškem izražanju. Umetnico je v Braillovi pisavi predstavila Laura Horvat, ki od rojstva vidno ne zaznava sveta. Dragica Sušanj se je rodila leta 1966 na Dolnjem Zemonu pri Ilirski Bistrici. Njeno življenje se je spremenilo leta 1994, ko je v hudi prometni nesreči izgubila moža, sama pa kot tetraplegičarka pristala na invalidskem vozičku. Upanje in voljo sta ji vlivala hčerka in sin. Dragica ustvarja slike, grafike in risbe. Imela je več kot 20 samostojnih razstav, sodeluje pa tudi na skupinskih razstavah doma in v tujini.

Prisotne je nagovoril pesniški župan Gregor Žmak. Dogodek se ga je zelo dotaknil, zahvalil se je pogumnim nastopajočim, čestital avtorici in ob koncu nagovora odprl likovno razstavo, ki bo v Kulturni dvorani Jakob na ogled do sredine septembra. Program je suvereno vodila vsakoletna voditeljica Urška Lubej in se zahvalila za ponovno priložnost. Ob vztrajnosti je napredovala z invalidskega vozička in osvojila hojo z berglami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta