Poklon izročilu gledališča na Ptuju: Na pustno nedeljo 1798 so igrali Gostilniškega politika

Hojka Berlič
07.03.2021 05:26
Razstava ob 25. obletnici sedanjega gledališča in o 235 letih gledališkega dela v isti zgradbi na ogled do 20. marca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odprtje razstave so obiskovalci lahko spremljali na zaslonu pred ptujskim gledališčem. 
Hojka Berlič

V Mestnem gledališču Ptuj so 25 let delovanja minuli petek zaznamovali z odprtjem razstave Gledališka ustvarjalnost na Ptuju (od 18. stoletja do danes) avtorice Nataše Majerič Kekec, ki jo je v sodelovanju z gledališčem pripravil Zgodovinski arhiv na Ptuju. Prav na ta dan je namreč ptujsko gledališče pred dvema desetletjema in pol odprlo vrata na svoji prvi premieri.

Odprtje razstave je potekalo strogo v skladu z ukrepi NIJZ. 
Hojka Berlič

A gre le za zadnjo organizacijsko, poklicno različico oziroma ponovno profesionalizacijo ptujskega gledališča. Gledališko delo namreč v isti stavbi poteka že kar 235 let. "Razstava prikazuje poklicno gledališko dejavnost na Ptuju od leta 1786 pa vse do današnjih dni. Tako da zajema celotno gledališko izročilo v tej hiši in na neki način kaže enkratnost tega prostora. To je namreč hiša, v kateri pri nas najdlje neprekinjeno poteka poklicno gledališko delo," pravi direktor gledališča Peter Srpčič.

Tudi najstarejši ohranjen gledališki plakat

Po besedah avtorice razstave Majerič Kekčeve so se ob predlogu za postavitev razstave najprej soočili z dilemo, kako postaviti na ogled nekaj tako "izmuzljivega in minljivega, kot je gledališka predstava". Najstarejši dokument, ki neposredno priča o delovanju gledališča, je gledališki plakat igre Gostilniški politik, ki je vabil na predstavo na pustno nedeljo 28. januarja 1798. "Razstava vas bo popeljala od tega najstarejšega dokumenta do fotografije zadnje nagrajene predstave in je zamišljena kot prehod skozi zgodovino gledališkega ustvarjanja ptujskega gledališča," je ob odprtju dejala avtorica razstave.

Razstava obiskovalce popelje skozi celotno zgodovino gledališkega ustvarjanja na Ptuju. 
Hojka Berlič

Srpčiča pa se je, kot pravi, pri razstavi najbolj dotaknilo prav videnje moči in teže tega izročila: "Zadnjih 25 let poklicnega gledališča je samo košček v izjemni zgodbi. Ko vidiš najstarejši ohranjen slovenski gledališki plakat iz leta 1798. Ko vidiš, da so že leta 1886 slavili 100-letnico mestnega gledališča Ptuj, takrat še seveda v nemški izvedbi, a gre že za 100-letnico poklicne gledališke kulture v tem mestu. Takrat vidiš, da je Ptuj, morda v neki svoji majhnosti in provincialnosti, izjemen po svojem izročilu. To, da ima to mesto znova poklicno gledališče, je neke vrste normalno nadaljevanje te zgodbe."

Tudi po spletu

Razstava, s katero sta v popolnoma novi podobi zaživeli preddverje in stopnišče gledališča, je na ogled do 20. marca, in sicer v ponedeljek, sredo, petek in soboto med 9. in 13. uro ter v torek in četrtek med 15. in 19. uro. Po tem datumu bo razstava na ogled uro pred predstavami. Za ogled pa je na voljo tudi spletna verzija razstave na portalu slovenskega gledališča Sigledal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta