Posegi v strugo Drave za večjo varnost

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
23.03.2020 16:05

V prihodnjih letih naj bi območje Dolan pod borlskim gradom zavarovali z nasipom. Urejanje mrtvic in dravskih rokavov ter čiščenje sipin potekajo v duhu Nature 2000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reka Drava pod gradom Borl vse pogosteje prestopi bregove.  
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na reki Dravi bosta v okviru mednarodnega projekta Frisco izvedena dva ukrepa, in sicer ureditev rokava reke Drave na desnem bregu Drave, dolvodno od gradu Borl, in izvedba nasipa za obrambo pred visokimi vodami na hrvaški strani. Gradbena dela na hrvaški strani že potekajo, kot pravi nekdanji minister za okolje Simon Zajc, pa gre v tem primeru za rekonstrukcijo oziroma višanje obstoječega protipoplavnega zidu Otok Virje-Brezje. Bodo pa sosedje v okviru programa Life izvedli še nekatere ukrepe na strugi Drave.

Sosedje z zidom nad visoko Dravo

Prav dela na reki Dravi, kmalu za državno mejo pri Zavrču, so k poslanskemu vprašanju spodbudila ptujskega državnozborskega poslanca Boštjana Koražijo, Levica, ki je na nedavnem kolegiju županov te obvestil, da se letos vendarle načrtujejo nekateri posegi, s katerimi bi zmanjšali erozijsko pa tudi poplavno nevarnost Drave v spodnjem Podravju. Na naše poizvedovanje, kakšne posege v strugo reke Drave načrtujejo in kdaj jih lahko pričakujemo, so na ministrstvu za okolje in prostor odgovorili: "Posegi na reki Dravi se bodo to leto, med 15. avgustom in 30. novembrom, kot to dopušča Natura 2000, izvajali na desni brežini reke, dolvodno od gradu Borl.

Pri Dolanah visokovodni nasip

Da gre na območju Dolan v prihodnje vendarle pričakovati izgradnjo visokovodnega nasipa, pa napoveduje izdelana idejna zasnova, v kateri predvidevajo tovrstna zaščita območja med borlskim mostom in gradom. Kdaj bo ta tudi zgrajen, pa je še nehvaležno napovedovati, saj kot poudarjajo na ministrstvu za okolje, časovnica za izvedbo še ni določena, niti se ne ve, od kod vzeti denar za izgradnjo, saj so razgovori o financiranju šele v začetni fazi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta