Posledice koronakrize na zaposlovanje so bile v Spodnjem Podravju kratkoročne

23.09.2021 06:15
Po sprostitvi ukrepov zaradi pandemije se je pokazal še večji razkorak med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci, ki so po likvidaciji Safila v Ormožu izgubili delo, so zelo motivirani. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Vodja Urada za delo pri ptujski območni enoti Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki obsega občine v upravnih enotah Ptuj in Ormož, Miran Murko, ugotavlja: "Posledice epidemije na trg dela so bile kratkoročne, zaznali smo povečanje brezposelnosti v času poostrenih ukrepov. A po sprostitvi ukrepov se je pokazal še večji razkorak med potrebami in ponudbo na trgu dela, kot je na primer povečanje primanjkljaja v gostinstvu, pojavil se je primanjkljaj delavcev na področju enostavnih del v kovinarstvu, gradbeništvu in zdravstvu. Po oživitvi gospodarstva se je registrirana brezposelnost kar hitro vrnila na primerljivo raven s časom pred epidemijo."

Kako potem največjim zaposlovalcem v regiji, kot so Talum, Perutnina in Boxmark, uspe pridobiti nove delavce? Murko pojasni: "Večji zaposlovalci se zaradi novih, tudi sezonskih potreb in fluktuacije srečujejo s pomanjkanjem delavcev. Nove sodelavce iščejo na različne načine, poskušajo tudi z zaposlovanjem tujcev."

​Bolje kot v državi

Junija letos je bilo v Spodnjem Podravju 28.514 delovno aktivnih prebivalcev, če gledamo po lokaciji delovnega mesta, kar je 45 oseb oziroma 0,2 odstotka manj kot junija 2020. Stopnja registrirane brezposelnosti, ki je junija letos znašala 7,1 odstotka, pa je bila tu nižja kot na ravni države (7,3 odstotka).

V primerjavi z junijem lani se je stopnja registrirane brezposelnosti na tem območju znižala za 1,6 odstotne točke, na ravni države za 1,9 odstotka. Konec avgusta 2021 je bilo registriranih 2917 brezposelnih oseb, kar je 377 oseb oziroma 11,4 odstotka manj kot avgusta 2020. Zanimiv je še podatek, da je bil ob koncu avgusta 2021 povprečni čas brezposelnosti 19,3 meseca, medtem ko je ta v državi znašal veliko več, kar 30,8 meseca.

V obdobju od januarja do avgusta 2021 so delodajalci območni službi Ptuj sporočili 4500 prostih delovnih mest. Vendar je pri tem treba vedeti, da od leta 2013 velja sprememba zakona o urejanju trga dela, ki je ukinila obvezno prijavo prostega delovnega mesta pri zavodu. Ker lahko delodajalci, ki ne sodijo v javni sektor ali niso družbe v večinski lasti države, objavo prostega delovnega mesta zagotovijo sami, o tem pa zavoda ne obveščajo, zavod nima več podatkov o vseh prostih delovnih mestih v državi. Med temi, ki jih ima, pa so najbolj povpraševali po elektroinštalaterjih, delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah, varilcih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, elektromehanikih, strugarjih, pripravljavcih in monterjih kovinskih konstrukcij, natakarjih, orodjarjih in po livarjih.

​Safilovi večinoma na borzi

Zanimalo nas je, kaj se je zgodilo z delavci, ki so konec junija izgubili delo v ormoškem podjetju Safilo. Kot nam pojasni Murko, je bilo v njihovi evidenci tistih, ki so bili nazadnje zaposleni v tem podjetju, sprva vpisanih 452 od skupno 557 nekdanjih zaposlenih, a se jih je iz evidence že izpisalo 116.

Po izgubi dela v Safilu se je na zavod prijavilo 452 tam zaposlenih.
(FOTO: Andrej Petelinšek)
Andrej Petelinsek

Murko: "Bivši delavci Safila so večinoma izjemno motivirani za novo zaposlitev, zato so tudi njihove možnosti za zaposlitev velike. Zavod jim med drugim daje pomoč v obliki informiranja, svetovanja, obveščanja in napotitev na prosta delovna mesta. V določenih primerih morajo pridobiti nova znanja in izkušnje ter se vključujejo v programe neformalnega izobraževanja in usposabljanja. Mnogi so začeli iskati nove možnosti še v času zaposlitve in so se tudi vključili v program Štartaj kariero s potencialom, kjer so od izvajalca, Fundacije Prizma, dobili podporo pri nadaljnji karierni poti s pridobivanjem dodatnih znanj in kompetenc za učinkovitejše prehode na nova delovna mesta."

V času sezonskih opravil, kot so pobiranje sadja in trgatve na kmetijah, potrebujejo veliko pridnih rok in zanimalo nas je, ali jih iščejo tudi med brezposelnimi na zavodu. Murko odgovori: "Sezonska dela v kmetijstvu so manj konkurenčna na trgu dela, predvsem zaradi pogojev za delo in oblike pogodbe. Delodajalci uporabljajo večinoma ustaljene prakse pri iskanju delavcev, kar pomeni, da imajo bolj ali manj stalne ekipe, ki vsako leto prihajajo k njim na sezonsko delo, v veliki meri tudi iz tujine. Tako da je odprtih potreb v zadnjih letih bolj malo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta