Pozeba: Škoda že nastaja, pravih rešitev ni

Hojka Berlič Hojka Berlič
24.03.2020 15:45

Nizke temperature v širšem spodnjem Podravju, kjer ni sistemov za oroševanje, sadjarjem povzročajo škodo, največ v nasadih breskev. Prizadeti tudi nekateri vinogradi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sadjarji se bojijo, da bo pozeba prizadela tudi drevesa, ki še niso v polnem razcvetu. 
Sašo Bizjak

Ob temperaturah, ki so se ponoči in ob jutrih znova spustile pod ničlo, se predvsem sadjarji bojijo pozebe, saj je večina sadnega drevja tik pred cvetenjem. Po prvih ocenah Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj naj bi bilo na območju širšega spodnjega Podravja, ki ga pokrivajo - največ nasadov sadnega drevja je sicer v okolici Slovenske Bistrice in na območju Vitomarcev -, prizadetih okoli 1000 hektarjev pridelovalnih površin. "O končni škodi je seveda še težko govoriti, napovedi pa so vsekakor slabe. Pri breskvah, ki so v polnem cvetu, lahko pričakujemo verjetno tudi do 100 odstotkov škode. Pri jablanah pa je veliko odvisno od sorte in lege," pojasnjuje direktor KGZ Ptuj Andrej Rebernišek, ki dodaja, da bodo nizke lege zagotovo bolj problematične, a bodo ob takšnih vremenskih spremembah, kot je tokratna, poškodovani tudi nasadi na višjih legah, saj hladen severni veter dodatno niža temperaturo in prispeva k še večji škodi. Več naj bi bilo sicer znano ob otoplitvi, ko bodo lahko po temeljiti analizi tudi natančneje določili naslednje smiselne korake. Kjer so cvetovi še ostali, bo po besedah Reberniška smiselno drevje poškropiti z aminokislinskimi preparati, da bi si rastline čim prej opomogle.

Vprašanje prizadetosti zaprtih cvetov

Zaradi možnosti jutranjih pozebnih temperatur v teh dneh so sicer na ministrstvo za kmetijstvo že konec preteklega tedna sadjarje pozivali k oroševanju, ki je zanesljiva tehnika aktivne zaščite nasadov pred pozebo. A kot pojasnjuje Rebernišek, na Štajerskem takega ukrepa ni mogoče izvesti, saj žal še ni vzpostavljenih sistemov za oroševenje: "Težava je predvsem z zagotovitvijo zadostne količine vode za oroševanje. To je lažje pri nasadih, ki so v bližini večjih voda, kakšne reke in podobno. Na našem območju, če govorimo o Slovenskih goricah, pa te možnosti ni." Po Reberniškovem mnenju je v razmerah, ko temperature dlje časa vztrajajo pod lediščem, tudi težko zagotoviti nenehno oroševanje.

Pozeba tudi na višjih legah

Večjih težav zaradi pozebe po Reberniškovem mnenju sicer ni pričakovati pri poljščinah, saj so večinoma še niso vzklile. Po prvih ocenah pa večje škode za zdaj naj ne bi bilo niti v vinogradih, "z izjemo tistih na bolj izpostavljenih južnih legah in na ranih sortah, kot je rumeni muškat, kjer je bila faza razvoja že nekoliko dlje".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta