Praznični december: sredi Ptuja (še) dišeča smreka

Okrašena mesta in vasi vabijo na druženja in veselo pričakovanje novega leta. Pester zabavni program za mlado in staro. Ptujska krasitev z zgodbo, ki napoveduje pomlad

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najmlajše bodo na Ptuju tudi tokrat zabavali škrati.
Igor Napast

Minuli petek so tudi na Ptuju, tako kot po številnih drugih mestih in krajih po Sloveniji, zagorele praznične luči, njihov prižig pa so letos prvič spremljali obisk Ledene kraljice, ognjeni spektakel na hoduljah ter norčije škratov in drugih pravljičnih bitij.

Ponazoritev naravnih ciklov

Osnovna okrasitev najstarejšega mesta sicer že nekaj let ostaja enaka. "Osnova se iz leta v leto ponavlja. Gre za ponazoritev cikličnosti, prehoda iz jeseni v zimo in iz zime v pomlad. Posebnost ptujske okrasitve je namreč v tem, da se ta nadaljuje tudi v čas Kurentovanja, ko se le še nadgradi z dodajanjem okraskov," pravi avtorica osnovne okrasitve, kostumografinja in vizualna umetnica Stanka Vauda Benčevič, ki sama pri letošnji nadgradnji sicer ni sodelovala. Kot še dodaja, si je želela, da bi to leto okrasitev razširili še na Minoritski trg, saj si v prihodnosti želijo, da bi se uredili vsi vhodi v mesto.

Po Kidričevem je pred dnevi zapeljal tudi Božičkov starodobnik.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Najmlajše bodo na Ptuju tudi tokrat zabavali škrati.
Igor Napast

Več priznanih glasbenih ustvarjalcev

Glavnina dogajanja, poimenovanega Ptujska pravljica, se bo letos odvijala na Mestnem trgu med 19. in 30. decembrom. V Zavodu za turizem Ptuj, ki je pripravljal program, ocenjen na 29.500 evrov, tako obljubljajo pestro otroško animacijo in glasbeni program z bogato ponudbo kulinarike in darilnega programa vsak dan, letos prvič tudi 24. in 25. decembra.

Ormož: prvič drsališče

Novost v ormoškem prazničnem dogajanju je drsališče pred gradom in grajsko pristavo. Kot pravi Andreja Brglez, direktorica tamkajšnjega Zavoda za turizem, kulturo in šport, so tudi sicer veliko prazničnega dogajanja letos premaknili na to novo prizorišče, kjer bo domovala tudi Severolandija, dežela prazničnih oživetij za najmlajše.
Otvoritev drsališča bo v soboto, 8. decembra, a za pokušnjo bo mogoče drsati že kak dan prej. Drsališče bo odprto vse do 24. februarja. Prireditve bodo pričel z jutrišnjim Miklavževim prižigom lučk.
Stroškom okrasitve mesta, za katero skrbi Komunalno podjetje Ormož, so letos namenili 4600 evrov. Kot pravi direktor občinske uprave Gorazd Ladinek, je v ta znesek zajeta pomoč pri namestitvi in odstranjevanju lučk, nakup novih luči in materiala za morebitna popravila. Prižgali bodo okrog 15 tisoč lučk, glavnina krasitve ostaja na Kerenčičevem trgu, kjer bodo ob ognjemetu skočili v novo leto.

Čarobni svet vile Bele vabi v Cirkulane.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kidričevo: Park pod zvezdami

Že sedmo leto se Park mladosti sredi Kidričevega v prazničnem decembru spremeni v Park pod tisočerimi zvezdami, veseli dogodki pa se bodo vrstili vse tja v prvi januarski teden. Za razigran, družaben in dogodkov poln december poskrbi občina Kidričevo s številnimi partnerji, podjetji, zavodi in društvi iz domačega in tudi širšega okolja.
"Brez vsestranske naklonjenosti temu našemu dogajanju nam ne bi uspelo. Tako pa naše najmlajše vabimo na brezplačno drsanje na velikem drsališču z drsalno stezo, ki mu daleč naokoli ni enakega. Najem drsalk stane simbolična dva evra, ogled lutkovnih, gledaliških in podobnih predstav je za vse brezplačen, tudi sodelovanje na številnih ustvarjalnih delavnicah, simbolične so tudi cene prigrizkov, čaj pa je za vse obiskovalce zastonj," razlaga Mojca Meško z Občine Kidričevo, nosilke prazničnega dogajanja, ki ga obišče vsako leto več družin: "Želimo, da se decembrskih praznikov veselijo prav vsi, zato stavimo na dobrodelnost, solidarnost in ne delamo razlik med našimi otroki in tistimi, ki pridejo v Kidričevo iz kakega drugega kraja."
V občini že nekaj let pripravljajo tudi posebno obdarovanje predšolskih otrok. Odmevna je tako ideja, ki poteka pod sloganom Podarite majhno škatlo za velik otroški nasmeh, ko v škatlo - tista od čevljev je najboljša -, kdor želi darovati, da kakšno darilce, ki ga je sam že prerasel, to pa odnese v šolo ali vrtec, kjer potem vsa darovana darila pregledajo in škatle pripravijo za prav posebno obdarovanje predšolskih otrok, ki je eden od številnih dogodkov v Parku pod tisočerimi zvezdami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta