Preventiva zobozdravstva na Ptuju: Kak sladki prigrizek manj ne bo odveč

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
20.01.2021 06:00
V ptujskem zdravstvenem domu že leta deluje Kabinet za zobozdravstveno preventivo, ki je dobro voden. Zdaj je omejen na individualno svetovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v tem času je nujno dobro umivanje zob. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dolga leta skrbno načrtovana in vodena zobozdravstvena vzgoja, ki so jo razvili v Zdravstvenem domu Ptuj, je ta čas omejena na individualno svetovanje, saj dosedanjo zobozdravstveno preventivo sprejeti koronaukrepi omejujejo. O razmerah, v katerih so se znašli, smo se pogovarjali s Tanjo Tantegel, dr. dent. med., spec. pedontologije, predstojnico organizacijske enote zobozdravstva v ptujskem zdravstvenem domu, kjer že leta deluje Kabinet za zobozdravstveno preventivo.

Preventiva na daljavo

Zobozdravstvena služba, tako za otroke in mladostnike kot odrasle, deluje tudi v teh časih. "Zaposleni delamo v popolni zaščitni opremi, dosledno spoštujemo vse sprejete ukrepe in predpise. Tako denimo že pri samem vhodu v našo hišo, na tako imenovani vstopni točki, vsakemu pacientu izmerimo telesno temperaturo, skupaj izpolnimo vprašalnik o zdravju pacienta, povprašamo tudi o morebitnih tveganih stikih pacienta in njegovih najožjih družinskih članov, pacienti si razkužijo roke in pri nas dobijo zaščitno masko. Samozaščitno pa ravnajo tudi naši pacienti, saj če so v dvomih, pred obiskom svojega zobozdravnika običajno pokličejo in se pogovorijo, kako in kaj," ugotavlja Tanteglova. Na vprašanje, kako ukrepi vplivajo na zobozdravstveno preventivo, odgovarja: "Sprejete ukrepe najbolj občutimo prav na področju zdravstvene vzgoje. V okviru naše dejavnosti smo že pred desetletjem vzpostavili Kabinet za zdravstveno preventivo, v okviru katerega delajo tri naše medicinske sestre. Kabinet zdaj ne deluje, omenjene sodelavke pa so razporejene na druga delovišča v našem zavodu."

Tanja Tantegel: "Skrbi nas za ustno zdravje naših otrok, zato svetujemo tudi po telefonu."
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sodelovanje z vrtci in šolami je ta čas prekinjeno, kar pomeni, da sestre, asistentke ne obiskujejo otrok in mladostnikov in jim zato tudi ne morejo svetovati skupinsko. Kar nekajkrat na leto so se tako vrtčevski otroci in osnovnošolci prve in druge triade, občasno pa tudi vsi ostali osnovnošolci in srednješolci, srečevali s sodelavkami kabineta in spoznavali, kaj je pomembno za ohranjanje zdravja zob in ustne votline. "Šole in vrtci s širšega ptujskega območja so namreč z veliko vnemo v okviru različnih interesnih dejavnosti in naravoslovnih dni pozornost posvečali tudi temu področju, zdaj žal tega ni. Pričakovati od staršev, ki jim je s šolanjem od doma že tako naloženo veliko breme, da bodo lahko res dobro opravili še to preventivno delo, pa je skoraj nemogoče.

Prav zato ohranjamo individualno delo in svetovanje, lahko tudi na daljavo, s telefonskimi pogovori ali po elektronski pošti, največkrat pa to povežemo z obiskom pri zobozdravniku in tako zadnje leto ob obisku zobozdravnika tako otroke kot starše spomnimo na zdravo prehrano, svetujemo in pohvalimo vse, ki skrbijo za dobro ustno higieno. S to je namreč zdravje zob še kako povezano, obenem pa vemo, da v zdajšnjih razmerah še pogosteje sežemo po nezdravi hrani," pravi Tanja Tantegel, ki poudarja, da nagrade v obliki sladkih prigrizkov in pijač niso dober izbor in se jim je dobro čim bolj izogibati. "Nas, zobozdravnike, še kako skrbi za ustno zdravje, saj posledice premalo skrbnega ravnanja v mladosti človek občuti vse življenje, zato je resnično pametno tudi na področju skrbi za zdravje zob in ustne votline ravnati vestno in preventivno."

Velik pomen trajnosti

V vrtce vključeni otroci s Ptujskega, kot opažajo v vodstvu teh, zelo radi prisluhnejo in sodelujejo s sestrami za zobozdravstveno vzgojo in preventivo. Da je zobozdravstvena vzgoja pomemben element vsakodnevnega vzgojnega dela z otroki, poudarjajo tudi v šolah. Dejavnosti, povezane v zobozdravstveno preventivo, tako v normalnih časih potekajo skozi igro, ob prebiranju pravljic in s pogovori.

Otroci si v vrtcu umivajo zobe vsak dan in vsak otrok ima v vrtcu svojo zobno ščetko, medicinska sestra, pogosto ji rečejo kar zobna sestra, jih obišče do petkrat letno. Vabijo tudi na predavanja za starše v okviru roditeljskih sestankov ali srečanj za starše in otroke. Ti v skupinah radi obiščejo prostore zobozdravstva, da spoznajo okolje, kjer delajo njihovi zobozdravniki. Obiski teh so, tudi če gre za kak zobobol, potem veliko lažji in manj stresni tudi za njihove spremljevalce. Osnovnošolci ptujskih osnovnih šol že leta uspešno sodelujejo na tekmovanju Za čiste zobe ob zdravi prehrani, ki poteka na nacionalni ravni, kar še okrepi njihovo sodelovanje z zobnimi asistentkami in zaradi česar še skrbneje skrbijo za svojo ustno higieno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta