Pri Herganovih so inovativni kmetje: Bučno maslo, bučna potica in olje za telo, a to še ni vse ...

Damijan Toplak Damijan Toplak
29.08.2022 05:20

Kot eni redkih ob različnih izdelkih iz buč ponujajo tudi bučno maslo in bučno potico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brigita Hergan je z očetom Antonom na gornjeradgonskem sejmu predstavljala svoje izdelke.
Damijan Toplak

Drugič zapovrstjo se je na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, ki letos poteka v jubilejni, 60. izvedbi, predstavljala tudi Brigita Hergan, ki je v kraju Šikole v občini Kidričevo že šest let nosilka kmetijske dejavnosti. S partnerjem Dušanom Kosom se na 18 hektarjih kmetijskih površin ukvarjata s pridelavo hladno in toplo stiskanega bučnega in sončničnega olja, pripravljata tudi bučne namaze in bučni pesto, kot edina v Sloveniji pa še bučno maslo, za kar sta na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju drugič zapored prejela zlato priznanje za inovativnost. Njuna inovacija je še bučna potica, nanjo so na kmetiji Hergan prav tako zelo ponosni.

Najboljša prodaja v Ljubljani z okolico

Pri Herganovih ponujajo tudi raznovrstna bučna semena - od praženih, slanih, z okusom čilija, vanilije, cimeta in s česnom do povsem naravnih. Na prodaj so prav tako sončnična semena. Njihova posebnost je olje za telo, in sicer hladno stiskano sončnično olje, ki mu je dodana sivka. Na kmetiji imajo tudi degustacijski prostor, v katerem lahko sprejmejo do 50 gostov hkrati, prenočitev pa za zdaj ne ponujajo. Bolj kot na lokalnih tržnicah so prisotni v osrednji Sloveniji. Tako Brigita ponuja njihove izdelke ob sobotah na osrednji ljubljanski tržnici ob Ljubljanici, partner Dušan pa na Vrhniki. Občasno ob četrtkih obiščeta še tržnico na Brezovici pri Ljubljani. Povsod, kjer se pojavijo Herganovi, občasno še na celjskem obrtnem sejmu in na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, so cene enake, a Brigita prizna, da je prodaja najboljša v osrednji Sloveniji, kjer je kupna moč prebivalstva višja. Polovico vsega še prodajo na domači kmetiji v Šikolah, kjer jih že dobro poznajo.

Nekdaj so se pri Herganovih v Šikolah ukvarjali z govedorejo in oddajo mleka v predelavo, a Brigita in Dušan sta tok kmetije, kjer imajo tudi šest hektarjev gozda, preusmerila v predelavo in prodajo bučnih in sončničnih semen ter prodajo različnih olj. Ob našem obisku njihove stojnice na gornjeradgonskem sejmu, ki so jo imeli v sklopu Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), so se pred njo gnetle žene indijskih diplomatov, ki so bile gostje sejma. Sprva so bučno olje in različna bučna semena zgolj pokusile, a so bila zanje bolj trpkega okusa. Kljub temu so hitele kupovati Brigitine izdelke, tako da so stotaki in petdesetaki švigali vsevprek, saj vendarle gre za lokalno kulinarično posebnost, ki jo je ob Sloveniji in Avstriji mogoče kupiti le še na Madžarskem in Hrvaškem in je v Indiji še ne poznajo prav dobro.

Paradni izdelek Brigite Hergan je njihovo domače bučno olje.
Damijan Toplak

Buče so dobro prestale sušo

"Buče so na naši kmetiji kljub suši letos prav dobro uspevale, morda tudi zaradi zemlje, v katero so bile posajene. Povsem drugače pa je bilo s koruzo, sušno obdobje jo je močno prizadelo," pove Brigita Hergan in pripomni, da na njihovi kmetiji sejejo tudi pšenico, ječmen in sončnice. Olja hladno stiskajo sami, toplo stiskana pa pridelujejo pri drugih. Ker je Brigita po izobrazbi slaščičarka konditorka, ob njihovi bučni potici rada pripravi tudi bučne piškote. Pri njih je sicer bolj butična proizvodnja. Letno spražijo okrog dve toni bučnih semen, ob tem pa pridelajo še okrog 1500 litrov bučnega olja in 800 litrov sončničnega olja. V prihodnje želi Brigita s pomočjo degustacijskega centra na domačiji še krepiti prodajo in uvesti še kakšen inovativen izdelek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta