Pridobili pomembno učilnico za učenje bodočih gostincev

Hojka Berlič
15.01.2022 04:00

Minuli teden so na Šoli za ekonomijo, turizem in kmetijstvo (ŠETK) Šolskega centra Ptuj predstavili novo pridobitev, učilnico za strežbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dijaki se bodo v novi učilnici praktično preizkušali v strežbi.

Hojka Berlič

"Tu bomo spoznavali stroko strežbe, opremo v strežbi, se učili, kako postreči goste. Do sedaj take učilnice ni bilo, imeli smo le kuhinjo na Grajenščaku. Zato nismo mogli tako natančno spoznavati strežbe. Sedaj nam bo to omogočeno tudi v praksi," je o pomenu na novo opremljene učilnice povedala Eva Dimitrovski, dijakinja drugega letnika programa gastronom hotelir, v katerem je precej velik poudarek prav na opravljanju prakse. V novi učilnici bodo dijaki tako med drugim spoznavali različne vrste pogrinjkov, priprave miz in dekoracij za različne priložnosti, pa tudi, kako postreči različno hrano.

Želijo si tudi učilnice v mestu

Kot je na petkovi slavnostni otvoritvi pojasnila Darja Harb, ravnateljica ŠETK, je nova učilnica rezultat kar nekajletnih prizadevanj: "Res je, da je program gastronomije do tega šolskega leta najmlajši izmed naših programov, a smo ga želeli okrepiti, predvsem zato, da bi se še bolj približali lokalnemu okolju. Želimo še več sodelovanja. Naša regija je gastronomska regija, imamo velike potrebe po tovrstnem kadru. Na takšen način dajemo neki znak lokalnemu okolju, da smo pripravljeni sodelovati in da se zavedamo, da je dober kader tudi tisti, ki lahko pomembno vpliva na razvoj turizma v našem kraju. Na razvoj gastronomije, bogate kulinarike."

Novo učilnico sta uradno odprli ptujska županja Nuška Gajšek in ravnateljica šole Darja Harb.

Hojka Berlič

Harbova je ob tem izrazila prepričanje, da ta učilnica ni zadnja specializirana učilnica za ta program. V prihodnosti si namreč želijo vzpostavitve učilnic za praktični pouk tudi v samem centru mesta, kar bi lahko bil po njenem mnenju tudi način za privabljanje več mladih v mesto, saj bi ti imeli za to neki nov cilj. "To bi bila lahko neka dodana vrednost za mesto, sploh če govorimo o kuhinji, kakršna se trenutno še vedno nahaja na posestvu Grajenščak," je dejala Harbova in dodala, da je tamkajšnja kuhinja sicer sodobno opremljena, v njej pa se dijaki urijo v kuharskih veščinah, a ni skrivnost, da si želijo priti tudi v mesto. "Po vzoru drugih slovenskih šol, ki izvajajo tovrstne programe, pa tudi tovrstnih šol v Evropi."

Hojka Berlič

S sodelovanjem do spremembe miselnosti

Ureditev nove učilnice, kot je poudarila Harbova, ne bi bila mogoča, če ne bi sodelovali s Štajersko hišo kulinarike, ki jim je prva prišla naproti in jim podarila kar precejšen del opreme za učilnico. In prav v sodelovanju med šolo in turističnimi ponudniki po besedah Harbove vidijo formulo za uspeh tudi v prihodnje: "Zavedamo se, da je povpraševanje po kuharjih in natakarjih veliko. Zavedamo se tudi tega, da so po vsej verjetnosti razmere na delovnih mestih tiste, ki mladih nekako ne vzpodbujajo, da bi se odločali za tovrstne poklice. Vendar smo prepričani, da bi v sodelovanju med šolami ter gostinci in drugimi ponudniki turističnih storitev, če bi videli vzpodbudno delovno okolje z ustreznim plačilom in ustreznimi delovnimi razmerami, lahko to miselnost pri mladih spremenili. In to sodelovanje med šolo in delodajalci bi lahko v prihodnosti dalo zelo dobre rezultate, neko zmagovito kombinacijo tako za šolo kot za vse lokalno okolje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta