Primož Suhodolčan na gostovanju v Pesnici: Otroci, bodite radovedni

Anita Kirbiš
05.12.2021 04:00

Društvo prijateljev mladine Pesnica je humanitarno, neprofitno društvo, ki je bilo julija letos ustanovljeno na pobudo Jožice Mikić Horvat, dolgoletne humanitarke na Zvezi prijateljev mladine Maribor, in Katje Črnčec. V prvem letu se želijo v prvi vrsti predstaviti, da postanejo prepoznavni. Eden od njihovih dogodkov je bilo tudi gostovanje priljubljenega pisatelja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Primož Suhadolčan s šolarji v Jakobskem Dolu Foto: Anita Kirbiš

Anita Kirbiš

Društvo prijateljev mladine Pesnica je ob svetovnem dnevu otroka pripravilo srečanje za osnovnošolce s pisateljem Primožem Suhodolčanom. Tako jih je v preteklem tednu s svojimi nastopi navduševal v Jakobskem Dolu, Jarenini, Pernici in Pesnici. Odziv otrok je bil neverjeten in zagotovo bi še kakšno uro pouka žrtvovali za druženje z njim, saj izredno pritegne in navduši otroke ter tako dviguje zanimanje za bralno kulturo otrok.

Pisatelj, ki je uvrščen v zbornik Antologija sodobne slovenske mladinske literature, je tudi ambasador humanitarnega programa ZPM Pomežik soncu in akcije RKS Peljimo jih na morje. Nadaljeval je očetove zgodbe o Naočniku in Očalniku, za najmlajše objavljal dogodivščine Petra Nosa in Popka pri Cicibanu, sodeloval je tudi pri nekaterih scenarijih za otroško TV-oddajo Radovedni Taček. Naj spomnimo, da je njegov oče Leopold Suhodolčan, ki je bil učitelj, pisatelj in slikar ter soustanovitelj bralne značke daljnega leta 1961, osnovno šolo obiskoval v Svečini in Šentilju.

Primož Suhodolčan je napisal preko štirideset knjižnih del predvsem za najmlajše in mlade, ki so na voljo v elektronski in tudi avdio obliki. Njegov stil pisanja lahko označimo kot akcijsko komedijo in domišljijski humor. Prav zato so njegove knjige med najbolj branimi in izposojenimi. Tokrat se je osnovnošolcem predstavil s svojimi uspešnimi knjižnimi deli, nekatera od njih pa so uvrščena tudi na seznam knjig za bralno priznanje in domače branje. Njegove resnične pravljice prihajajo od svetovnih športnih zvezd: Tine Maze, Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Primoža Rogliča. Največja uspešnica je tako postala Košarkar naj bo, po kateri je kasneje prišel na platna tudi istoimenski film in dobil zlato rolo. "Nekateri trdijo, da življenja ni treba iskati, saj te prej ali slej samo poišče. In kot sem verjetno že kdaj povedal, življenje je tisto, ki piše zgodbe, jaz mu pri tem samo malo pomagam. Bodite radovedni, radovednost je lepa čednost …," pravi pisatelj Suhodolčan.

Društvo prijateljev mladine Pesnica je humanitarno, neprofitno društvo, ki je bilo julija letos ustanovljeno na pobudo Jožice Mikić Horvat, dolgoletne humanitarke na Zvezi prijateljev mladine Maribor, in Katje Črnčec. Pobuda je naletela na dober odziv pri županu Pesnice Gregorju Žmaku in občina je društvo finančno podprla, dobili pa so tudi svoje prostore v Večnamenskem prostoru Pesnica. Prostovoljci, člani društva prihajajo iz vseh osnovnih šol in krajevnih skupnosti občine ter želijo otrokom, mladim in družinam pomagati v stiski. "To ni nič sramotnega in pomembno je, da dovolimo, da nam drugi priskočijo na pomoč. V društvu bomo diskretno pomagali sleherni družini, otroku, mladostniku v stiski. Cilj prvega leta delovanja je predvsem, da nas ljudje spoznajo, začutijo našo energijo, zato so tudi naši projekti naravnani tako, da dosežejo vse otroke. Veseli smo, da smo v kratkem obdobju od ustanovitve pripravili prvo akcijo Napolnimo šolske torbe, pri kateri smo vsem štirim osnovnim šolam v občini podarili pakete s šolskimi potrebščinami. Naslednje šolsko leto bomo priskočili na pomoč konkretnim družinam, tudi z nakupi delovnih zvezkov, šolskih torb in ostalega," je o društvu še povedala predsednica.

Ob tednu otroka v oktobru in že ob začetku novega šolskega leta so otroke in pedagoške delavce spodbujali tudi preko družabnih omrežij: "Zagotovo bo tudi kaj neuspeha, a ne bojte se, tudi to je del šole in življenja. Takrat najdite nekoga, ki bo v vas videl moč, da to premagate, in bo to le dragocena izkušnja. Pedagoški delavci - hvala, ker se trudite v otrocih prepoznati njihove potenciale in razumete njihovo otroško razigranost."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta