Pripravili slovesnost za Petra Petka, ki je kri daroval že 125-krat

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
08.05.2022 03:00

Zanj so v enoti za transfuzijsko dejavnost Ptuj, ki deluje pod okriljem Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor, pripravili manjšo slovesnost, saj ni dosti krvodajalcev s tolikšnim številom odvzemov krvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petru Petku je čestital tudi Aleksander Solovjev, predsednik Območnega združenja RK Ptuj.
Slavica Pičerko Peklar

Pred tednom so v ptujski enoti za transfuzijsko dejavnost pozdravili Petra Petka, ki je kri daroval že 125-krat. Dobrih pet minut je trajalo, da je Petek, ki prihaja iz Starošincev v občini Kidričevo, daroval kri.

"Prvikrat sem kri daroval leta 1979, potem dvakrat v vojski, zdaj sem član Krajevne organizacije Rdečega križa Cirkovce, kjer smo krvodajalci zelo aktivni, in največkrat se krvodajalske akcije udeležim skupaj s sokrajani. Zakaj? Odgovor je preprost: rad pomagam in krvodajalstvo je zagotovo med najbolj humanimi dejavnostmi. Pred osmimi leti, so mi povedali na današnjem odvzemu, sem kri daroval stotič, tako da, kaže, se bom še pred sedemdesetim letom pridružil tudi tistim maloštevilnim s 150 odvzemi. Saj ne lovim rekordov, me pa veseli, da mi zdravje služi in lahko darujem kri.

125. je kri Petru Petku odvzela medicinska sestra Mojca Jug.
Slavica Pičerko Peklar

Petru Petku sta za njegovo humanitarnost čestitala Aleksander Solovjev, predsednik Območnega združenja RK Ptuj, in sekretarka združenja Marjana Cafuta. Veliko zdravja in še več odvzemov krvi so mu zaželeli tudi zaposleni v enoti za transfuzijsko dejavnost, kjer je Petek, ki bo kmalu bo praznoval šestdeset let, vsakokrat daroval kri.

"Ja, zdaj smo res že stari znanci, prijatelji, ki vemo, da lahko skupaj naredimo nekaj dobrega," so povedali v en glas in še, da ima krvodajalstvo na Ptujskem dolgo tradicijo in da se starejšim pridružujejo tudi mlajši krvodajalci. Če so nekdaj fantje prvikrat kri darovali v času služenja vojaškega roka, je zdaj med mladimi največ tistih, ki se krvodajalske akcije prvikrat udeležijo kot dijaki. Tukajšnje šole namreč organizirajo predavanja o pomenu krvodajalstva in darovanju organov, potem pa dijake povabijo tudi na krvodajalske akcije in za mnoge prvikrat ni tudi edinkrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta