Pripravljajo časopis, ki ima svojo dušo

Tomaž Ajd
19.12.2020 06:00
Slovenjebistriški lokalni tednik Panorama letos praznuje 30 let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelka in Bojan Sinič, sedanja in nekdanja gonilna sila slovenjebistriškega tednika Panorama 
Osebni arhiv

Tednik Panorama letos praznuje 30-letnico izhajanja. Lokalni časopis iz Slovenske Bistrice uspešno spremlja gospodarsko, politično, kulturno, športno in družbeno dogajanje na območju občin Slovenska Bistrica, Poljčane, Makole in Oplotnica. Začetki Panorame segajo v čas velikih političnih in gospodarskih sprememb v Sloveniji in v začetke nove lokalne uprave, na pragu je bila osamosvojitev naše države. Demokratične spremembe so prinašale nove možnosti tudi na področju medijskega prostora. Prva številka Panorame je izšla 8. decembra 1990 v okviru podjetja Impos. Idejni vodja, ustanovitelj ter dolgoletni glavni in odgovorni urednik časopisa je bil žal že pokojni Bojan Sinič.

Odprti za pobude bralcev

Jelka in Bojan Sinič, sedanja in nekdanja gonilna sila slovenjebistriškega tednika Panorama 
Osebni arhiv

"Bojan je zaznal praznino v lokalnem informiranju in občina Slovenska Bistrica je bila kot nalašč za razvijanje njegove ideje. Bil je to zelo razburljiv čas. Podjetje Impos je bilo že ustanovljeno po takratni Markovićevi zakonodaji, priključil se je skupini nadobudnežev, vsak je bil tam s svojo poslovno idejo. V decembru je začel z 'letečimi uredništvi', kjer je obveščal ljudi o možnostih drugačnih informacij, o časopisu, ki bo odprt za pobude bralcev, ki bo delal raziskovalno in ne zgolj poročevalsko. Ljudje so bili navdušeni in dobil je močno potrditev, da mu lahko uspe," se začetkov spominja Jelka Sinič, sedanja odgovorna urednica tednika Panorama.

Najprej je Panorama izhajala kot 14-dnevnik, zelo kmalu je postala tednik. Naklada časopisa je hitro rasla, prav tako drugi medijski dogodki. Pod okriljem Panorame so organizirali mnoge odmevne akcije in prireditve. Bojan Sinič je umrl leta 2018, bolezen je prišla čez noč. "Vsi smo bili optimisti, Bojan je verjel v zmago. Do zadnjega trenutka je delal, 22. februarja 2018, ko je za vedno odšel, je izšla 1331. številka Panorame, ki jo je še v celoti napisal in uredil sam. V zadnjih dneh je povedal, da ga skrbi za Panoramo. Zelo se me je dotaknila ta misel, odločila sem se, da bom naredila vse, da to ohranim. Treba je bilo začeti takoj, kar pa z utečeno ekipo ni bilo težko. Ekipa dopisnikov in sodelavcev je bila takoj pripravljena sodelovati v uredniškem odboru, ki je zdaj generator in ustvarjalec vsebin. Mislim, da smo upravičili danost, da ohranjamo kvaliteto časopisa in zagotavljamo njegovo vsebinsko, finančno in poslovno stabilnost in da v tem vidimo tudi njegov jutri," pravi urednica časopisa.

Najbolj jih je prizadela kriza v letih 2008 in 2009

V najboljših časih je Panorama izhajala v 2200 izvodih, danes v okrog 1600. Število naročnikov oziroma bralcev ni padlo v zadnjih letih, temveč ob gospodarski krizi v letih 2008-2009. Takrat je bilo veliko odpovedi gospodarskih organizacij in tudi drugih bralcev. "Nas pa veseli, da trenutno število bralcev ohranjamo oziroma ga celo nekoliko povečujemo. Tednik se prodaja v vseh trgovinah, na poštah, bencinskih servisih, v trafikah, kjer so na razpolago časopisi, približno polovico naklade pa predstavljajo stalni naročniki, česar smo najbolj veseli," zadovoljno ugotavlja Jelka Sinič in še doda, da ima Panorama svojo dušo, kar je najbolj pomembno.

Zaradi koronavirusa jubileja niso mogli praznovati, kot so si želeli. "Res nam je žal, da nismo imeli možnosti, da bi se osebno srečali z vsemi, ki nas imajo radi in tudi pogrešajo stik v živo z ustvarjalci časopisa. Skozi leto smo razmišljali, kako bomo pripravili ta dogodek, a letošnja epidemija je ni zagodla samo nam. Še veliko hujše stvari se dogajajo in zato ne smemo biti preveč žalostni," še pravi Jelka Sinič. Manjkajoči dogodek bodo skušali vsaj malo nadomestiti s prilogo ob jubileju, ki jo bodo izdali ob koncu leta. Z njo bodo spomnili na to, kar se je zgodilo v minulih treh desetletjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta