Program Svit: Zgodnje odkrivanje raka rešuje življenja

ŠTR
15.03.2020 05:08

Vrsto aktivnosti se izvaja za ozaveščanje o programu Svit, vedenje širijo tudi ambasadoji, ki gostujejo tudi na srečanjih različnih društev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Presejalni program Svit predstavljajo tudi z napihljivim modelom debelega črevesja. 
Sašo Bizjak

Rak debelega črevesa in danke je tretji najpogostejši rak pri ženskah in četrti najpogostejši pri moških. Za zgodnje odkrivanje raka so tako že pred leti v Sloveniji začeli izvajati program Svit, s katerim je več kot 70 odstotkov primerov te bolezni odkritih tako zgodaj, da onkološko zdravljenje sploh ni potrebno. A ker je odzivnost ljudi na testiranje vzorcev blata še zmeraj relativno nizka, veliko delajo na ozaveščanju in izkoristijo vsako priložnost, da pozivajo k odločitvi za testiranje.
Ambasadorki programa Svit sta tudi občanki Hajdine Zlatka Strmšek in Silvestra Brodnjak. Pred dvema tednoma sta o pomenu tega presejalnega programa, ki poteka že enajsto leto in je namenjen ljudem v starosti od 50 do 74 let, spregovorile v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi na regijskem srečanju članic Zveze kmetic Slovenije, ki pod vodstvom Irene Ule združuje preko 6500 slovenskih kmetic. Udeležile so se ga predstavnice ženskih društev iz različnih krajev štajerske regije, ki jim je v pozdrav zapel Mešani pevski zbor sv. Marjeta iz Selnice ob Dravi pod vodstvom Barbare Lešnik.

Udeleženke nedavnega regijskega srečanja članic Zveze kmetic Slovenije v Selnici ob Dravi, ki so prisluhnile o programu Svit.
Silvestra Brodnjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta