Promenada okusov na Ptuju: Sozvočna kombinacija vina, kulinarike, umetnosti in ambienta

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.09.2022 09:00

Sprehodili smo se po tretji ptujski Promenadi okusov, ki je v čudovitem okolju in ob razgledih s ptujskega gradu ponudila pokušino vin 18 vinarjev in dobrot dveh mladih kulinaričnih projektov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doživetje Promenade okusov so s svojimi srednjeveškimi opravami popestrili tudi člani Društva cesarsko kraljevi Ptuj.
Andrej Petelinsek

Sprehod po letošnji ptujski Promenadi okusov je kakšnim 250 obiskovalcem na minulo sončno sobotno popoldne ponudil pokušino vin 18 vrhunskih vinarjev ter dobrot dveh kulinaričnih hiš, štajerske naveze Mlada kuhinja in prleške kulinarike Iskrenega gostinstva. Dogajanje je obogatil še kantavtor Tadej Vesenjak, ki poje v žlahtni prleščini. Vse skupaj pa je bilo tokrat podkrepljeno še z očarljivim pogledom z zgornjega dvorišča ptujskega gradu na najstarejše mesto in razgledi, ki se odpirajo na vrhunska rastišča vinske trte.

Promenada okusov se je letos na Ptuju predstavljala tretjič, po njej pa so se sprehajali tudi že v Mariboru in Celju, kjer bo znova vabila prihajajoči konec tedna, za sodelovanje pa se dogovarjajo še z drugimi mesti z zgodovinskimi jedri, tudi Ljubljano. "Ljudi pritegne, da je mogoče neko vrhunsko vino pokusiti v nekih vrhunskih okoljih. To je pravzaprav srž promenade. Vsi si želimo jesti in piti skupaj s prijatelji. Tu pa dodajamo še eno razsežnost, to želimo delati v nekih čudovitih okoljih, v starih mestnih jedrih umetnostnozgodovinskih spomenikih. Promenada je tako bila na Ptuju prvič v starem mestnem jedru, drugič v minoritskem samostanu, danes na gradu," je pojasnil Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon, pod okriljem katerega je potekal dogodek.

Promenada okusov je letos potekala na zgornjem dvorišču Ptujskega gradu.
Andrej Petelinsek

Vsekakor lepo doživetje

"Dobrodošlih je čim več takšnih dogodkov, privabiti je potrebno čim več ljudi. Dobro se je ozreti preko meja, kjer so gradovi precej bolje izkoriščeni," je idejo dogodka pozdravil eden od domačih obiskovalcev, Zdravko Štumperger. Bolj zadržana je bila skupina obiskovalcev iz Maribora. "Pričakovala sem malo bolj spektakularen dogodek. Tokrat smo tukaj prvič. A je vseeno lepo doživetje. Tudi sama sem namreč hči majhnega vinarja, ki nikakor ne stekleniči vina na tak način, saj se ga v to ne da prepričati. A mi je sauvignon ljuba sorta in zelo rada pokusim njegove različice. Vino mi je na sploh pri srcu. Je pa združevanje vina, kulinarike in glasbe vsekakor zelo popularna, sozvočna kombinacija," je dejala Kristina Prah.

Promenada okusov na Ptujskem gradu.
Andrej Petelinsek

Tudi izbor butičnih vinarjev

Dobnik pa ni skrival zadovoljstva s tokratnim z izborom vinarjev. Poleg nekaterih močnih blagovnih znamk, kot je Ptujska klet, so predstavili tudi izbor butičnih vinarjev: "Ti so pravo odkritje, gre za mlado generacijo vinarjev. Potekala je še degustacija šampionov festivala Salon Sauvignon Ptuj 2022. Poleg tega smo povabili še nekatere, ki nimajo sauvignona, a vemo, da je njihovo vino vrhunsko."

Med njimi je tudi vinarstvo Vina Breznik. "Na Promenadi okusov smo prisotni že od vsega začetka. Gre za odlično zgodbo za dvigovanje vinske kulture, promocijo vinske regije. Ptuj z okolico, srednjimi Slovenskimi goricami, so namreč večkrat zapostavljen. Zato je tovrstne dogodke potrebno podpirati v največji meri. Danes smo priča lepemu prikazu povezovanja kulturne dediščine, vina, kulinarike in glasbe. Veseli pa me tudi, da je veliko mladih, kar pomeni, da so mladi resnično začeli spoznavati to vinsko kulturo. Če bo šlo tako naprej, se ni bati za slovenskega vinogradnika in vino," je bil zadovoljen Marko Breznik.

Tokrat pa se je z vini na Ptuju prvič predstavila tudi družina Blaža Brodnjaka, ki je sicer javnosti znan predvsem kot predsednik uprave NLB: "Sem bolj ali manj podpornik družinske ideje. Ob tem neizmerno uživam, saj imamo v posesti verjetno najboljši vinograd v Halozah. In imamo izjemno lepo vizijo, kako bomo to okolju razvili kot ekosistem povezanih kmetij in Halozam povrnili ugled. Odrasli smo na Ptuju. Vedno se mi milo potoži, ko me Ptujčani povabijo kamorkoli. In ta ambient grajskega dvorišča je vsekakor popolnoma unikaten. Zdaj, ko se pogovarjava, gledam praktično proti našemu vinogradu. Vsekakor pa imamo radi kakovostno ponudbo in kulturo, brez katere ni ne ogledala lastnemu življenju ne družbi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta