Promenada poezije in dobrodelno branje

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.08.2019 14:06

To je pohod čiste radosti, se je veselil Aleš Šteger, ko je po starem Ptuju krenila promenada poezije. Še tisti, ki niso vedeli, za kaj gre, so se ustavljali in prisluhnili ustvarjalcem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Promenada poezije v svoji tretji izvedbi.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pesniška branja in dvoboji, delavnice za najmlajše, branja za starejše, koncerti, razstave, umetniške instalacije, razstave in pokušnje vina so že desetič Ptuj spremenili v svetovno prestolnico poezije. Festival Dnevi poezije in vina pa je enega svojih, zagotovo najbolj odmeven, vrhuncev doživel z današnjo promenado poezije. Ta se je od dominikanskega samostana vila po Prešernovi ulici, se razbežala po skritih uličicah in še kakem dvorišču mesta in se polna lepih besed, ki pa kar kličejo k razmisleku, zlila v eno samo kulturno dogajanje na osrednjem Mestnem trgu. Nastopajoči, med njimi Orleki, Teater III, Društvo cesarsko-kraljevi Ptuj, Folklorna skupina KD Rogoznica, Plesno društvo TheSwingBrats Maribor, Primož Vidovič, Infected, Luka Ravnjak in Mladinska dramska skupina KTD Selce, so Ptuj s svojimi nastopi spremenili v mesto poezije, glasbe in plesa. Dnevi poezije in vina, letos z 20 pesniki iz 16 držav, so pretekle dni vabili na kar 60 dogodkov ne samo v skoraj dvatisočletnem Ptuju, pač pa tudi v mnogih krajih po Sloveniji in okraj meje. Častna gosta že 23. festivala sta bila srbska pesnica Radmila Lazić in kitajski pesnik Bei Dao, država v fokusu pa Nemčija. Ptuj je pretekle dni in noči preživel v festivalskem vzdušju, domačini in obiskovalci so se zbirali in družili na osrednjem prireditvenem prostoru, na trgu pred Muzikafejem, pokukali pa, iščoč pesnike na zasebnih branjih, tudi na mnoga skrita dvorišča, se čudili lepoti mesta in se udeleževali dogodkov, ki so vabili na podeželje. "Promenada poezije je pohod čiste radosti, festival pa po svoji odprtosti in sobivanju z obiskovalci in prebivalci Ptuja, edinstven," pravi Aleš Šteger, vodja festivala, ki je danes, skupaj s Tadejem Tošem, Dušanom Fišerjem, Branko Bezeljak in številnimi somišljeniki popeljal po mestu pesnike in pesnice z vseh koncev sveta. Da je že kar prijetno utrujena od vsega festivalskega dogajanja, je sredi dogajanja porekla Darinka Čretnik, nekdanja profesorica slovenskega jezika na ptujski gimnaziji, ki je v svet poezije odkrivala mnogim od sodelujočih v festivalskem dogajanju. Dnevi poezije in vina letos odmevajo tudi v svoji dobrodelnosti, sa se je v ptujskem gledališču odvil pesniški dvoboj, zbrani denar pa bo namenjen delovanju gledališkega studia.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta