Proti posegu v mestno tkivo pri izbiri trase za ptujsko obvoznico

20.08.2021 06:25
V civilni pobudi prepričani, da medresorska komisija mestu vsiljuje severno različico. Na ministrstvu za infrastrukturo pa, da upoštevajo želje prebivalcev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sergeja Puppis Freebairn, predsednica CI za izgradnjo ptujske obvoznice 

Slavica Pičerko Peklar
Protest zaradi neznosnih bivanjskih razmer so člani CI izrazili že nekajkrat. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

V Civilni iniciativi za gradnjo ptujske obvoznice (CI) so se ostro odzvali na pojasnila medresorske komisije ministrstev za okolje in prostor ter za infrastrukturo, iz katerih po njihovem izhaja, da delovna komisija prednostno zagovarja severno različico 4 (S4), medtem ko so občini Ptuj in Markovci ter predstavniki CI na komisiji predlagali novo različico S6. Poleg ministrstev so v lani ustanovljeno delovno skupino za to cesto vključeni tudi Dars, d.d., predstavniki občin Ptuj in Markovci ter predstavnik CI.

Sergeja Puppis Freebairn, vodja CI
Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

​Ker so predstavniki obeh ministrstev in Darsa novo različico (S6), ki jo je predlagala ptujska občina, ocenili kot neoptimalno in je sploh niso vključili v nadaljnjo obravnavo, je v CI prekipelo. Njena vodja Sergeja Puppis Freebairn zdaj opozarja, da predstavniki države in Darsa očitno ne bodo odstopili od S4 zaradi vloženega "minulega večletnega strokovnega dela" na varianti S1, ki je pravzaprav osnovni del nove S4: "Tako tudi nova različica temelji na dejstvih iz leta 2007, torej izpred 14 let. Dars s tiho podporo ministrstva za infrastrukturo (MZI) namerno blokira delo in izsiljuje postopke odločanja v delovni skupini in zato se bližamo scenariju, ki se je zgodil leta 2008." Leta 2008 je bil postopek umeščanja trase te ceste v prostor ustavljen, ker je takrat Dars s podporo MZI vztrajal pri varianti S4, ki poteka med hišami v naselju Budina in nikakor ni bila sprejemljiva za lokalno skupnost.

Poseg v mesto in Naturo ​

​Zakaj CI pa tudi ptujska in markovska občina nasprotujejo različici S4, ki jo ministrstvi in Dars favorizirajo? ​Kot so že nekajkrat pojasnili, gre za slab vpliv na zdravje ljudi, ki so ob obstoječi državni cesti že zdaj prekomerno obremenjeni z izpušnimi plini, hrupom in tresljaji. Različica poteka v neposredni bližini naselij in razmer zagotovo ne bo bistveno izboljšala oziroma jih lahko zaradi pričakovanega prometa še poslabša. Še večji kot doslej bo vpliv na kakovost zraka, saj je mesto Ptuj prekomerno obremenjeno z delci PM2,5 in PM10 ter dušikovimi oksidi, ki so v veliki meri posledica prometa.

V CI omenjajo še negativen vpliv na varovana območja narave, saj ta različica poteka v neposredni bližini Ptujskega jezera in posega v redke gozdne zaplate na Ptujskem polju (Natura 2000). Različica S4 tako z novo cesto ponovno še bolj približa tranzitni promet tkivu mesta, kar pomeni rušitev stanovanjskih stavb in slab vpliv na kulturne značilnosti, saj je mesto zaradi svojih zgodovinskih značilnosti še posebej občutljivo za invazivne posege.

​Izgovor, ki pride prav?

V CI celo izpeljujejo, da bi lahko bili, če bi izbrali različico S4, kasneje v presoji prisiljeni to izločiti prav zaradi nasprotovanja lokalne skupnosti. Sumijo, da gre za manever države, saj bi se lahko odgovorni tako kot leta 2008 ponovno izgovarjali na nasprotovanja lokalne skupnosti in možnost ​blokiranja okoljevarstvenega in gradbenega dovoljenja zanjo.

Protest občanov ob Ormoški cesti, na katerem so zahtevali ptujsko obvoznico Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

"Seveda je to pot, po kateri bi lahko Dars skupaj z MZI spet s prstom pokazal na lokalno skupnost in CI, češ da blokirata izvedbo projekta, ki naj bi bil sicer izbran 'strokovno in realno'," so prepričani v CI. Ob tem poudarjajo še, da je različico S6, ki jo je predlagala Mestna občina Ptuj, Dars odpravil z levo roko kot nesprejemljivo, četudi so vsa ta leta poslušali Dars in ministrstva, da naj prav lokalna skupnost pove, kaj hoče. Opozarjajo še, da je tudi ena od opcij različice S6, ki jo je še predlagala občina Ptuj, cenovno enaka S4. Puppis Freebairnova: "Če je cena tako pomembna in ne zdravje ljudi, zakaj sta jo potem Dars in MZI gladko izključila iz obravnave?" Poudarjajo še, da ne morejo podpreti trase, ki je že zdaj dnevno obremenjena s 1200 tovornimi vozili nad 7,5 tone pred njihovimi hišami.

Na MZI kot delu medresorske skupine zatrjujejo, da nekatere razlage in navedbe ptujske CI "niso točne ali pa so neutemeljene in so kot take lahko zavajajoče". ​V pisnem pojasnilu CI povzemajo dosedanje postopke in ugotavljajo: "Na podlagi sinteznega vrednotenja različic se je doslej kot najustreznejša izkazala različica, ki poteka po severni strani Ptujskega jezera, različica S1 (v osnovi je enaka sedanji S4). V okviru nove študije je Dars v sodelovanju z MZI in MOP zagotovil elaborat mogočih rešitev, kjer so bile na podlagi noveliranih izhodišč opredeljene izvedljive različice: JJ, J2, J2 jug in S4, ki predstavlja S1 iz študije v letu 2007, vendar z izvennivojskimi križišči, in SS."

​Kot še pojasnjujejo, so junija 2020 organizirali terenski ogled, po katerem so izdelali tudi predlog nove različice S5: "Ta je bila glede na pozitiven odziv lokalnih skupnosti vključena v elaborat mogočih rešitev in nato tudi v gradivo za pridobitev smernic nosilcev urejanja prostora. Ekonomsko, prostorsko in prometno se je izkazala kot nesmiselna, zato delovna skupina te variante ni potrdila kot primerne za vključitev v nadaljnjo obravnavo."

Sergeja Puppis Freebairn in Mitja Krapša iz CI Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

V dopisu MZI pojasni še, da v delovni skupini ostaja odprto vprašanje glede različic, ki bodo vključene v novo študijo: "Glede na to, da se je varianta S4 v prvem krogu leta 2007 izkazala kot najustreznejša, je nujno, da se vključi tudi v novi krog študij. Kjer pa se lahko v procesu vrednotenja in primerjanja na podlagi istih strokovnih meril s strokovnimi argumenti tudi izloči." ​Kot dodaten razlog za vključitev variante S4 navajajo tudi dopis bivše ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek iz septembra 2018, ki glede na rezultate nove prometno-ekonomske študije in novelirana izhodišča za načrtovanje glavne ceste Ptuj-Markovci predlaga, da se postopek priprave in sprejema državnega prostorskega načrta zanjo nadaljuje z "izvedbo novega kroga študije različic z obravnavo dveh variant iz prve študije v 2007., in sicer z edino severno varianto, ki še ustreza noveliranim izhodiščem, to je varianta S4, in južno različico J2".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta