Prvi koraki obdravskega turizma v Središču ob Dravi še nekolikanj sramežljivi

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
20.01.2022 06:15

Lokalna turistična vodnica Jelka Zidarič Trstenjak si želi, da bi bili domačini bolj pogumni, saj lahko gostu veliko pokažejo in ponudijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Muzej NOB domuje v impozantni stavbi nekdanje posojilnice.

Darja Lukman Žunec

Lokalna turistična vodnica Jelka Zidarič Trstenjak je po izobrazbi univerzitetna diplomirana pravnica, a se je podala tudi v turistične vode. V okviru brezplačnih vodenj, ki jih financira Slovenska turistična organizacija (STO), je preko ormoškega zavoda za turizem, kulturo in šport (ZTKŠ) doslej vodila kakih deset večjih skupin obiskovalcev, ki so se odločili spoznati Središče ob Dravi in njegovo okolico.

Imajo kaj pokazati

"Za pridobitev licence za turističnega vodnika sem se odločila, da bi bolje spoznala občino, v kateri sem zaposlena ter ki ima zelo pestro zgodovino in veliko neokrnjene narave ob Dravi. In ker sem prepričana, da imamo kaj pokazati. Pri zgodovinskih zanimivostih je to zagotovo muzej NOB, ki je eden še redkih na potezi od Maribora do meje s Hrvaško. Zanimivo je tudi, da je bilo Središče prvič omenjeno v pisnih virih že leta 1255. Imamo tudi zanimivi cerkvici, Svetega duha, ki je z začetka 16. stoletja, in Marije matere božje. V prvi je bil denimo najden lesen spomenik, ki ga hranijo v Grajski pristavi v Ormožu. Mnogi tudi ne vedo, da imamo v Šalovcih ostanke rimske ceste in rimskega tabora," pripoveduje sogovornica.

Jelka Zidarič Trstenjak: "Za trajno izboljšanje habitata smo lahko z denarjem iz projekta že odkupili in obnovili zemljišča ob reki Dravi in tako med letoma 2021 in 2022 izboljšali obstoječe in vzpostavili še nove travnike." 
Darja Lukman Žunec

Prepričana je, da je poleg zgodovine zanimivo tudi naravno bogastvo sveta ob Dravi, ki sodi v evropsko zaščitene predele narave Natura 2000. Kot pravi, gre predvsem za poplavni gozd in prodišča ter navpične stene z gnezdišči ptice breguljke in kar 40 vrst kačjih pastirjev, nekateri od njih so na seznamu ogroženih. Ob tem je mogoče videti tudi, kako so bobri ob reki preoblikovali okolico. Za ogled gnezdišč breguljke in nasploh sveta ob Dravi priporoča vodnika, ki je lahko kar domačin, dober poznavalec območja ali ornitolog, saj se je v divjem svetu ob Dravi težko znajti. Občina je oblikovala vstopne in izstopne točke, vse zato, da se v neokrnjeno naravo ne poda preveč ljudi hkrati in da se držijo določenih pravil gibanja.

Oljarna in pivovarna

Med ostalo ponudbo, ki tudi pritegne turiste, Zidarič Trstenjakova omeni že znano ponudbo središke oljarne, ki za goste pripravi ogled ter degustacijo olj in dobrot iz bučnih semen. V lokalni trgovini ponuja še nekatere druge dobrote in izdelke, ki jih pripravljajo domačini. Na vodeni poti lahko gostje poleg muzeja NOB, trškega središča in oljarne obiščejo tudi zasebno pivovarno Skoliber ter spoznajo pridelavo borovnic na kmetiji Kolarič, kmetiji Sever in Kocjan, peko domačega peciva, keksov, kruhov, izdelovanje rezancev in kuhanje marmelade. Naša sogovornica je prepričana, da znajo prebivalci, ki živijo z naravo, njene darove dobro uporabiti oziroma predelati: "Naši ljudje imajo veliko za ponuditi in pokazati. Neverjetni so, kaj vse znajo, a žal imam občutek, da jih je včasih malo strah vse to pokazati drugim. Ampak vsak začetek je težek in tudi uspehi ne pridejo takoj."

A je prepričana, da so tukajšnji ljudje dobri gostitelji in prav to pritegne obiskovalce. Odkar so brezplačno vodenje po Središču ob Dravi pričeli oktobra lani oglaševati na spletnih straneh STO, ormoškega zavoda za turizem in središke občine, se je kljub krizi našlo deset večjih skupin, ki so vabilo sprejele: "Kar sami so nas poklicali in v relativno kratkem času smo speljali deset vodenih ogledov. Imela sem večinoma skupine, med njimi denimo mlade stažiste zdravnike iz celotne Slovenije, prišle so družine in skupine iz Vojnika, Ruš in Maribora."

Mnogi so presenečeni nad bogastvom središke zbirke NOB.

Darja Lukman Žunec

Kaj jih je najbolj pritegnilo, še vprašamo. Zidarič Trstenjakova odvrne, da je vsaka stvar posebej nekaj novega: "Mladim pri 26 letih je nekaj povsem neznanega naš muzej NOB, zagotovo pa večino pritegne obisk oljarne in pivovarne s prikazom postopka varjenja piva." Kot še eno dobro prednost območja doda, da so gosti navdušeni predvsem nad prleško kulinariko: "Prleki imamo verjetno najboljšo lokalno kulinariko. Tu so krvavice, pečenice, kašnate klobase ali 'čurke' ter kislo zelje in repa. V središču občine imamo denimo Pivnico Folk, katere ponudba temelji prav na omenjeni kulinariki in tudi vanjo povabimo ob vodenih ogledih."

Še brez nastanitev

Sogovornico veseli, da bo občina v prihodnjih letih uredila Naravni park Drava in Interpretacijski center. A še posebno, da bodo pridobili sploh prve namestitvene zmogljivosti v občini: "Občina je kupila tako imenovano Pajekovo hišo ob Slovenski cesti, med dvoranama Sokolana in Orlana, kjer bo uredila dva apartmaja. Kupila je tudi kanuje in usposobila bo domačine za vožnje gostov, tu so še električna kolesa in projekt učni čebelnjak, ob katerem smo že zasadili 30 kostanjev."

Za večino omenjenega so pridobili denar iz projekta Lokalne akcijske skupine (LAS) Ormož in sogovornica je prepričana, da brez sodelovanja središke, ormoške in tomaževske občine v razvoju turistične destinacije in kolektivne blagovne znamke Jeruzalem Slovenija ni mogoče uspeti: "Z ostalima dvema občinama moramo stopiti skupaj, saj obiskovalci želijo videti čim večje območje."

Goste Jelka Zidarič Trstenjak po navadi pričaka na osrednjem trgu.

Darja Lukman Žunec

Nikakor ji ni žal, da se je odločila narediti tečaj za lokalno vodnico: "Pritegnilo me je že od vsega začetka, ko smo pred desetletjem v občini pričeli s promocijo. Možnosti, da pridobim licenco, sem bila vesela, saj sem na teh izobraževanjih ugotovila, da zelo malo vem, in tako dobila širši vpogled. Vodenje mi je v zadovoljstvo, je tudi izziv in v tem čutim priložnost za svojo osebno rast ter odmik od svojega sicer predvsem pisarniškega dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta