Prvi primer okužbe v SVZ Hrastovec

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.04.2020 17:20

V dislocirani bivalni enoti zavoda Hrastovec, v Apačah, potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom. Okuženega stanovalca so izolirali in se dobro počuti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se bodo v svetu zavoda kmalu lotili tudi zamenjave direktorice?
Slavica Pičerko Peklar

"Danes smo s strani Nacionalnega laboratorija prejeli sporočilo o prvem primeru potrjene okužbe s COVID-19 med stanovalci v SVZ Hrastovec. Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote (DBE) v Apačah (enota 1), kjer sicer prebiva 16 stanovalcev. Okuženega smo že namestili v za to pripravljeno izolacijsko sobo in se dobro počuti. Ostalim stanovalcem smo nemudoma namestili zaščitne maske in izvajamo poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zdravstveno osebje uporablja ustrezno zaščitno opremo, večkrat dnevno razkužujemo prostore v enoti. Brisi so bili odvzeti vsem zaposlenim, s katerimi je bil okuženi v stiku, vendar so nam danes sporočili, da so negativni. Zaposleni so preventivno v samoizolaciji, v enoti Apače je tako nova zdravstvena ekipa. O nastali situacije smo tudi takoj obvestili župana Občine Apače dr. Andreja Steyerja, ki nam je takoj ponudil pomoč v obliki dodatne zaščitne opreme in pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost nam je že zagotovila prenočišča za zaposlene, ki se ne želijo po končanem delu vrniti domov," nastale razmere v dislocirani bivalni enoti Apače pojasnjuje Andreja Raduha, direktorica Zavoda Hrastovec. V zavodu in njegovih zunanjih enotah biva skupaj 640 ljudi s posebnimi potrebami, zanje pa skrbi 480 delavcev. Velja izpostaviti, da v zavodu Hrastovec, kjer je tudi sedež uprave, nimamo nobene okužbe ne pri zaposlenih ne pri stanovalcih. Zaposleni so že ob začetku epidemije prejeli sva navodila, kako ukrepati v primeru okužbe, zato so mirno sprejeli prvi potrjen primer in se z vsemi močmi trudijo, da preprečijo oziroma zajezijo širitev virusa. "Zaposlenim smo ponudili psihosocialno pomoč, če bi jo v tem težkem in napornem času potrebovali. Zavedamo se, da smo v izjemno težki situaciji. Izredno dobro v tem času sodelujemo z epidemiologi iz Maribora in našim pristojnim zdravnikom Petrom Bakarovom iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ter vsemi pristojnimi službami," dodajajo v vodstvu zavoda, kjer so o okužbi obvestili tudi svojce, ki jim sporočajo, da lahko vse informacije o zdravstvenemu stanju stanovalcev dobijo pri strokovni vodji zavoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta