Ptuj: Končne rešitve za krožišče pri minoritskem samostanu še ni

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.04.2020 15:58

Medtem ko Dars v času epidemije pospešeno izvaja dela, na direkciji za infrastrukturo čakajo na umiritev. Tako obnova nadvoza kot dokončanje krožišča predvidoma prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnova nadvoza nad železnico na Dornavski cesti bo verjetno nov vzrok zastojev na Ptuju.
Hojka Berlič

Glede na informacije, da naj bi v prihodnjih letih na Ptuju potekala obnova nadvoza nad železniško progo na Dornavski cesti, ki naj bi močno vplivala na prometne tokove, je vprašanje, ki ga je na zadnji redni seji ptujskega mestnega sveta izpostavil tudi svetnik Andrej Čuš, kdaj bo končno znana in postavljena fiksna ureditev krožnega križišča pri minoritskem samostanu, ki bo razbremenila prometne konice. Avgusta bo že dve leti, odkar je hkrati z odprtjem prenovljenega starega ptujskega mostu čez Dravo zaživelo tudi montažno krožišče ob izvozu z mostu pri minoritskem samostanu. V Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) so se takrat odločili za začasno postavitev montažnega krožišča, s katerim naj bi pred postavitvijo stalnega krožišča preverili njegovo pretočnost in varnost. Lani spomladi je nato krožišče doživelo preureditev z ureditvijo mimobežnega pasu, s katerim se je močno izboljšala pretočnost krožišča, saj je pas, s tem, ko je omogočil neposredno vključevanje na Osojnikovo cesto, odpravil zastoje iz smeri starega mostu. Varnost pešcev in kolesarjev se je precej izboljšala z ukinitvijo prehoda za pešce in kolesarje tik pred krožiščem, ob vhodu v park. Drugo pa je vprašanje pretočnosti iz smeri Osojnikove ceste, predvsem v času prometnih konic. Postavitev montažnega krožnega križišča, vključno z dodatno preureditvijo z mimobežnim pasom, je do zdaj stala dobrih 93 tisoč evrov.

Občina na odgovor še čaka

Kot pojasnjujejo v DRSI, je bila za ureditev stalnega krožišča pri minoritskem samostanu izdelana idejna zasnova v več variantah: "Na skupnem sestanku z Mestno občino (MO) Ptuj je bila na podlagi izdelane prometne študije izbrana optimalna varianta ureditve. Projektant je nato izbrano varianto poslal v pridobitev projektnih pogojev na MO Ptuj, ki pa se z izbrano varianto ni strinjala in je predlagala spremembe." Kot dodajajo v direkciji, je projektant predstavil različico ureditve modificiranega turbo krožnega križišča oziroma krožišča s spiralnim vodenjem prometa, za katero pa je ptujska občina predlagala še dodatne spremembe. Več informacij pa naj bi v direkciji lahko podali, šele ko bodo preverili še varianto, ki jo je naknadno predlagala občina.

Dela na krožišču in nadvozu načrtujejo prihodnje leto

Takšne odgovore so že decembra posredovali tudi na direkcijo in projektantom, ki so jih pozvali še k terenskemu ogledu, da bi skupaj našli ustreznejšo rešitev za fiksno krožišče. "Ker kakršnegakoli odgovora od DRSI na to temo nismo dobili, smo DRSI ponovno pozvali k posredovanju odgovora (v februarju), do danes nismo prejeli še nobenega odgovora," pojasnjujejo na občini.
V DRSI odgovarjajo, da je izvajanje trenutnih del in začetek novih del odvisen od epidemiološke situacije v Sloveniji: "Če bodo nadaljnje aktivnosti potekale brez večjih težav, bi se gradbena dela lahko začela v letu 2021."
Prav tako prihodnje leto načrtujejo tudi rekonstrukcijo nadvoza čez železniško progo na Dornavski cesti. Za rekonstrukcijo je sicer že izdelana in potrjena projektna naloga, letos načrtujejo še objavo razpisa za izdelavo projektne dokumentacije. Komaj v sklopu izdelave projektne dokumentacije pa naj bi na osnovi preizkušanj obstoječih materialov ugotovili tudi dejansko stanje objekta ter potreben obseg in vrednost rekonstrukcijskih del.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta