Ptuj kot kulturno, šolsko in gospodarsko središče

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.12.2018 08:41

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož predstavlja zgodovino mesta v številnih stalnih zbirkah in na občasnih razstavah, zdaj je novejšo preteklost mesta s širšo okolico mogoče spoznati še v zborniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Lorenčič, direktor PMPO, in Martin Šteiner, urednik zbornika 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Zbornik Ptuj v 20. stoletju, ki so ga ob 125-letnici ptujskega muzeja izdali v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož (PMPO), zagotovo sodi med knjižne izdaje, ki jih kaže prebrati. Svoje poglede na ptujsko polpreteklo zgodovino je v prispevkih obudilo kar osemnajst avtorjev, finančno sta izdajo podprla Mestna občina Ptuj in ministrstvo za kulturo. Zbornik je sad širšega sodelovanja, saj so prispevke poleg muzejskih sodelavcev napisali tudi zunanji strokovnjaki. Povabilu k sodelovanju so se odzvali kolegi z Inštituta za novejšo zgodovino v Ljubljani, sicer pa so avtorji še z Univerze v Novi Gorici, iz Zgodovinskega arhiva Ptuj in iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.
​"Nedvomno zelo dobrodošla publikacija prinaša številna nova spoznanja in priča tudi o izjemni novejši in sodobni zgodovini Ptuja z okolico," pravi dr. Aleksander Lorenčič, direktor PMPO, in dodaja, da je bil Ptuj v 20. stoletju pomembno kulturno, šolsko in gospodarsko središče spodnjega Podravja. "Zgodovino našega mesta predstavljamo v številnih stalnih zbirkah, pa tudi na občasnih razstavah, vendar je na ta način pomembnost mesta lahko predstavljena zgolj kot del širših zgodb. Starejša zgodovinska obdobja Ptuja so relativno zadovoljivo proučena, nekoliko slabše novejša zgodovina, kjer sicer obstaja nekaj sporadičnih raziskav, prispevkov in tudi publikacij, vendar tako celostne, sistematične in napisane na taki strokovni in znanstveni ravni, kot je pričujoča, doslej še nismo imeli. Zbornik je celostna zgodovinska analiza, ki obravnavava ter osvetli politični, gospodarski, kulturni, demografski in socialni razvoj mesta v 20. stoletju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta