Ptuj: Možnost pridobitve evropskega denarja. Se bodo ribogojci povezali?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
07.11.2021 04:00
Pričakujejo lahko do dva milijona evrov dodatnih sredstev iz ribiškega sklada.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ribogojstvu in ribištvu je treba dati pravo veljavo. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Peter Pribožič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Ptuj, je župane občin Spodnjega Podravja pred časom seznanil z aktivnostmi, ki vodijo do ustanovitve Lokalne akcijske skupine (LAS) za ribištvo: "V novem programskem obdobju imamo možnost pridobiti sredstva za projekte tako imenovanega ribiškega LAS, ki ga v severovzhodnem koncu Slovenije še nimamo. Tako tudi ne moremo dobiti sredstev, s katerimi bi podprli razvoj te vse bolj pomembne kmetijsko-gospodarske panoge. Na našem območju imamo registriranih enajst ribogojcev in do začetka septembra so trije že podpisali namero za ustanovitev, povabljeni so tudi ostali. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo seznanili z našo namero in dobili zeleno luč za ustanovitev ribiškega LAS," pravi Pribožič in še dodaja, da računajo na sodelovanje občin, ki bi v tej specializirani lokalni akcijski skupini sodelovale kot pogodbene partnerice.

LAS bo imel sedež na Ptuju

"Sedež tega novega LAS bi bil na Ptuju. Strokovno bi ga vodila že obstoječa tehnična ekipa društva Bogastvo podeželja ob reki Dravi in Slovenskih goricah, ki že sedaj zelo uspešno vodi razvojne projekte, povezane s podeželjem. V LAS Bogastvo podeželja smo v avgustu organizirali informativna srečanja v Račah, Radljah ob Dravi in na Ptuju in zainteresiranim predstavili možnost ustanovitve in namen novega sodelovanja. Povezali smo se tudi s podravskimi lokalnimi skupinami od Dravograda do Središča ob Dravi, ki soglašajo z možnostjo ustanovitve lokalne akcijske skupine za ribištvo.

Povezati štajerske in koroške ribogojce

Kot pravi Peter Pribožič, je cilj ustanovitve ribiškega LAS povezati ribogojce na Štajerskem in Koroškem. Za celotno območje to pomeni v novem programskem obdobju približno dva milijona evrov dodatnih sredstev iz ribiškega sklada za razvoj projektnih idej, izvedbo mehkejših delno infrastrukturnih vsebin, ki dodatno spodbujajo in povečujejo prepoznavnost sladkovodnih rib, njihovo vključitev v vsakodnevne jedilnike, odpirajo možnost razvoja skupne blagovne znamke, povečujejo prepoznavnost, spodbujajo k povezovanju in skupnemu nastopu na trgu.

Obeta se razvoj dodatnih dejavnosti, vključevanje v turistično in drugo ponudbo, ne gre zanemariti možnosti za razvoj krožnega, zelenega gospodarstva in vzpostavljanja novih delovnih mest.

Nenazadnje, dodajajo pobudniki ustanovitve ribiškega LAS, gre tudi za prepoznavnost celotnega območja kot povezane sodelujoče celote z jasno vizijo razvoja.

"Da lahko ustanovimo ribiški LAS, moramo povezati vsaj pet ribogojcev, ti pa morajo letno skupaj pridelati vsaj 50 ton konzumnih rib," še dodaja Pribožič, ki ga spodnjepodravski župani podpirajo v njegovih prizadevanjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta